D66 KOMT OP VOOR BEHOUD BROUWERIJ

'Bij aanleg fietstunnel De Kroon goed inpassen'

Waar nog altijd het water van de Beerze stroomt, vloeide vroeger bier. Aan de Van Hornstraat bevindt zich namelijk voormalig brouwerij De Kroon. Dit complex ligt vlakbij de dubbele overweg, die op termijn gesloten wordt en waar een fietstunnel moet komen. Raadsfractie D66 ziet graag dat het brouwerijcomplex wordt ingepast in de omgeving.

,,In 2015 werd al een schets van de fietstunnel gepresenteerd. Die zou dwars door het historische brouwerijterrein lopen. Gelukkig is dat in het ontwerpbestemmingsplan dat momenteel ter inzage ligt, niet meer het geval", aldus fractievoorzitter Jos Hegeman.

OVERWEGING

Desalniettemin is volgens D66 uit drie voorlopige ontwerpen van de fietstunnel gekozen voor de variant met de minst gunstige ligging ten opzichte van De Kroon. De partij vraagt het college of het behoud van de voormalige brouwerij mee heeft gewogen in deze beslissing en wil graag de overwegingen van het college weten.

Verder is het hellingspercentage van de fietstunnel aan de centrumzijde van het spoor minder steil gemaakt, het percentage is bijgesteld van vijf naar drie procent. Dit betekent logischerwijs dat de helling langer wordt en dit heeft gevolgen voor de landschappelijke inpassing van de fietsonderdoorgang. D66 vraagt zich af of hier rekening mee wordt gehouden bij de uitwerking van de tunnel.

De fractie pleit voor een integraal plan voor de omgeving van de vroegere brouwerij, waarin alle kansen benut worden die dit terrein te bieden heeft.


Vierdaagse

De Boxtelse avondwandelvierdaagse begint dinsdag 11 juni. Deelname kost 4,75 euro, inclusief medaille. De wandeltocht, van vijf of tien kilometer, start altijd om 18.00 uur; dinsdag vanaf het Jacob-Roelandslyceum (JRL), woensdag bij gemeenschapshuis De Walnoot, donderdag in Lennisheuvel en vrijdag bij het JRL.