Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIT IS ER KOMENDE WEEK TE DOEN IN DE SPIEGELTENT BIJ STAPELEN

Bon Salon is voor peuters én senioren

JULES HAMELEERS

Van graffitiworkshops tot yogalessen: de spiegeltent Bon Salon bood afgelopen week voor ieder wat wils in kasteelpark Stapelen. Ook volgende week is er voldoende te beleven: er nemen bijvoorbeeld zo'n zeventig mensen deel aan een jeu-de-boulestoernooi. Wim Ketelaars van evenementenorganisatie Boxtel Vooruit: ,,Peuters worden voorgelezen en ouderen van zorggroep Elde komen op bezoek; die diversiteit vind ik het allermooiste aan de spiegeltent."

Ketelaars kijkt terug op een uitermate succesvolle week ,,Aan ieders wensen is voldaan. Mensen komen enthousiast binnen, doen hun ding en gaan weer enthousiast weg. Dat is echt fantastisch om te zien."

Een bijzonder moment was de onthulling van de Geluksboom dinsdagavond, die het thema van de spiegeltent symboliseert: 'Geluk kent geen maat'. Waarnemend burgemeester Fons Naterop deelde kaartjes uit waarop mensen hun 'geluksplek' konden opschrijven: een openbare plaats in de gemeente Boxtel waar zij een warm gevoel van krijgen en die ze graag met andere willen delen. Aan het eind van de avond was de boom al goed gevuld met 55 bijzondere locaties.

,,We krijgen veel complimenten over het thema", vertelt Ketelaars. ,,Mensen vinden het heel mooi dat er op deze manier aandacht aan wordt besteedt en de mooie plekken niet verzanden." Tijdens verschillende activiteiten gedurende de komende 2,5 week dat de spiegeltent het park nog siert, wordt er aandacht besteed aan geluk.

DEZE WEEK

Ook deze week is er voldoende te doen in Bon Salon. Net als vanochtend worden ook op vrijdagochtend 7 juni en dinsdagochtend 11 juni peuters van verschillende kinderdagverblijven voorgelezen ter ere van de zeventigste verjaardag van reus Jas de Keistamper. Op vrijdagmiddag worden voor de tweede keer de jongsten afgewisseld door de oudsten: vanaf 14.00 uur worden bewoners van zorggroep Elde ontvangen in de spiegeltent. Zij krijgen koffie en wat lekkers én een muzikaal optreden van het Dukerskoor. 's Avonds komen vanaf 19.30 uur de Herenboeren samen. Dit initiatief van coöperatieve landbouw hoopt door de bijeenkomst nogmaals nieuwe leden te mogen verwelkomen.

Geïnspireerd op het populaire TV-programma vindt er zaterdag 8 juni vanaf 11.00 uur Heel Boxtel Bakt plaats. Fair Trade Boxtel organiseert dit evenement, waarbij mensen taartbodems kunnen versieren met fairtradeproducten. De creatievelingen worden vergezeld door de muzikale jongeren van muziekschool The Star Company. Vanaf 15.00 uur vindt er een klassiek programma plaats, georganiseerd door Klassiek op de Dommel, Ars Vivendi en Klassiek in de Kerken waarbij zes pianisten, een hoboïst, een koor en een ensemble optreden. Het Wereldkoor zal vanaf 20.00 uur haar internationale klanken ten gehore brengen.

PINKSTEREN

Op zondag 9 juni, eerste Pinksterdag houdt de Pola van der Donck Stichting een evenement ten bate van Palabana Kinderdorp. Daarnaast zullen zo'n zeventig spelers maandag 10 juni, tweede pinksterdag, vanaf 11.00 uur deelnemen aan een jeu-de-boulestoernooi door het hele kasteelpark. Vanaf 15.00 uur viert Ducktownband haar veertigjarig bestaan met een interactief optreden. ,,Zij hebben ook enkele nummers ingestudeerd die met het thema te maken hebben", aldus Ketelaars. De inloop voor een Verbindingsavond door Jory Kerssens begint om 19.15 uur en duurt tot 22.00 uur. Er is gelegenheid om kennis te maken met alle deelnemers en er worden workshops gegeven. De avond wordt afgesloten met een introductieles Biodanza, een vrije manier van op muziek bewegen.

Het thema Geluk kent geen maat komt helemaal tot uiting tijdens de twee workshops die mede-initiatiefneemster Alexandra Augustijn geeft op dinsdag 11 juni om 15.15 en 15.45 uur. Hierin leert ze deelnemers 'viervoudige winst' te realiseren. Om 20.00 uur vindt er een korenavond plaats: de zanggroepen Lavendel, Mooche en Innovation brengen een afwisselend programma.

Woonstichting Sint-Joseph bestaat honderd jaar en organiseert ter ere daarvan meerdere activiteiten in de Spiegeltent, waaronder een middag met creatieve kinderworkshops. Deze vindt plaats op woensdag 12 juni vanaf 13.00. 's Avonds zal de organisatie ook het programma vullen: vanaf 19.30 uur brengt zij een theatervoorstelling op de planken, die gespeeld wordt door Helder Theater. Het stuk laat op een ludieke, humoristische manier zien hoe je gelukkig en gezond oud kan worden.

FOTO BOVEN: Burgemeester Fons Naterop deelt kaartjes uit waar de bezoekers van spiegeltent Bon Salon hun Geluksplekken op kunnen schrijven.

FOTO ONDER: Later worden deze kaartjes dan verzameld aan deze Geluksboom. (Foto's: Peter de Koning).


Jas de Keistamper viert verjaardag Gigantius

De reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor waren zondag in Maastricht. Stadsreus Gigantius werd vijftig jaar en dat werd gevierd met een grootse optocht door de parel van Limburg.

Elke vijf jaar is er in Maastricht zo'n festijn, maar deze editie was extra bijzonder. Tenslotte ziet een reus niet elke dag Abraham. Het verjaardagsfeest droeg de naam Vijftig jaar Gieg.

Aan de enorme stoet deden giganten uit alle windstreken mee. Over publieke belangstelling hadden Jas en zijn makkers niet te klagen. Zo'n zeventigduizend mensen sloegen de ommegang gade, onder wie burgemeester Fons Naterop en zijn vrouw. Regionale omroep L1 legde alles vast.

Voor Jas is de Limburgse hoofdstad geen onbekend terrein. Hij is al verschillende keren bij Gigantius op bezoek geweest, de laatste keren met zijn vrouw Hanne. Volgens het symbool van de Boxtelse arbeidsgeest is Maastricht een reuzegezellige stad. Jas is dit jaar overigens ook jarig, hij telt zeventig lentes.

FOTO LINKS: Jas en Hanne in de stoet. Het publiek staat rijendik te kijken. (Foto: Stefan van Meulenbrouck).

Boxtel

Voedselbank

Voedselbank Boxtel zoekt vrijwilligers die op basisscholen voorlichting willen geven, bij voorkeur gepensioneerden met een onderwijsachtergrond. De lessen gaan over wat de voedselbank zoal doet en hoe de organisatie te werk gaat. De kinderen onder andere waar de producten vandaan komen en wanneer iemand recht heeft op voedselhulp. Aanmelden kan via e-mail: voorzitter@voedselbankboxtel.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding