Wieke Doevendans wil een Goede Doelen Week opstarten in Boxtel, meer heeft daarvoor bestuurders nodig. (Foto: Peter de Koning).
Wieke Doevendans wil een Goede Doelen Week opstarten in Boxtel, meer heeft daarvoor bestuurders nodig. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WIEKE DOEVENDANS ZOEKT BESTUURSLEDEN VOOR GOEDE DOELEN WEEK BOXTEL

Nog maar één keer per jaar collectant aan de deur

JULES HAMELEERS

'Goedenavond! Heeft u misschien een kleine bijdrage voor...' Tijdens de zomermaanden bellen er regelmatig collectanten aan van allerlei stichtingen met deze vraag. Wieke Doevendans wil al deze collectes verenigen tijdens een Goede Doelen Week, een initiatief dat succesvol is in bijvoorbeeld Veghel. ,,Als we niet gaan samenwerken, dan bloeden er collectes dood."

Doevendans zet zich al jaren in voor Het Rode Kruis als collectecoördinator. Ze zet onder andere routes uit en maakt planningen. Ze merkt echter dat het aantal collectanten afneemt en dat ze vaak via wervingsbureaus gevonden moeten worden. ,,Mijn collectanten vergrijzen sterk en daarnaast wordt er vaak op andere manieren geld binnengehaald; met sponsorlopen en het beklimmen van de berg Alpe d'Huez."

Om deze reden wil Doevendans met diverse organisaties die collectes houden de handen ineenslaan door een Goede Doelen Week te organiseren. Tijdens deze week komen collectanten aan de deur met een formulier. Op dit blad kunnen mensen aangeven aan welke liefdadigheidsinstellingen ze willen doneren en hoeveel. Ook kunnen ze besluiten om één bedrag te schenken, dat verdeeld wordt over alle organisaties. Later wordt het formulier weer opgehaald.

MEER GELD

Deze manier van fondsenwerving ondervangt een hele hoop problemen: door collectantenbestanden samen te voegen, is het gemakkelijker om langs alle deuren in het dorp te gaan. Voor de bewoners van Boxtel heeft het ook voordelen: er komt maar één keer per jaar iemand langs om fondsen te werven. ,,Als je nu in een wijk woont waar de huizen dicht op elkaar staan, kun je nog best vaak iemand aan je deur krijgen."

En misschien nog wel het belangrijkste: goede doelen halen meer geld op, zo hoorde Doevendans van de initiatiefnemers in Veghel. Ook secretaris Geertje Braks van de Goede Doelen Week Mill bevestigt dit: ,,Eerst liep ik voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en met twaalf collectanten kun je natuurlijk niet zoveel huizen bereiken." In Mill gaan nu 160 vrijwilligers langs 2.700 deuren voor zestien goede doelen. ,,Eerder haalde ik zo'n zeshonderd euro op, nu negenhonderd. Ik heb wel het idee dat mensen sneller iets geven voor zo'n minder bekend doel als ik met de bus langs de deur kom", vertelt Braks. Het is dus niet zo dat mensen meer geld geven, het bereik is simpelweg groter.

Hoewel een Goede Doelen Week in Boxtel alleen maar voordelen lijkt te hebben, staan de organisaties niet allemaal te springen om mee te doen, vertelt Doevendans. ,,Sommige zijn enthousiast, andere zien het liever niet gebeuren, maar doen wel mee als het er echt van komt. Er zijn er ook een paar die echt niet willen, vaak omdat ze onder druk staan van een landelijke organisatie."

Daarnaast is het ingewikkeld om mensen te vinden die 'de kar willen trekken'. ,,Het is een grote klus en vergt veel organisatie. Die verantwoordelijkheid moet je durven, kunnen en willen dragen", aldus Doevendans. Braks bevestigt dit: ,,Vooral het eerste jaar is het veel werk, omdat alle routes uitgezet moeten worden."

Toch vindt Doevendans het belangrijk de Goede Doelen Week er komt in Boxtel. ,,Het is eigenlijk begonnen bij mezelf". legt Doevendans uit. ,,Ik ben nu 65 jaar en ik weet niet hoelang ik nog de energie heb om collectecoördinator te zijn voor Het Rode Kruis. Om te voorkomen dat de gifteninzameling doodbloedt, moeten we de handen ineenslaan. Ik vind het leuk om routes uit te zetten, maar ik ben er niet goed in om collectanten te werven of op de stoep te gaan staan voor geld. Daarvoor hebben we mensen nodig met bestuurlijke ervaring." Wie wil helpen de Goede Doelen Week van de grond te krijgen, in een bestuurlijke functie of in een werkgroep, kan zich aanmelden via e-mail: wiekedoevendans@gmail.com.