Afbeelding
Foto: Katja Kleinveld

GEMONDSE ZAMELT MET REISVERSLAG GELD IN VOOR KWF

Eerbetoon aan overleden nicht

JAN HERMENS

Een machtige expeditie door het besneeuwde Finse landschap kreeg voor Katja Kleinveld uit Gemonde afgelopen maart een heel persoonlijk tintje. Ze doopte de Rajalta Rajalla, een langlauftocht van 420 kilometer om tot Rajalta Rianne als eerbetoon aan haar nichtje, dat exact een week nadat Kleinveld over de finish gleed overleed. De Gemondse zamelt nu geld in voor KWF Kankerbestrijding.

Kleinveld: ,,Ik heb een verslag gemaakt van de tocht, compleet met foto's. Het is voor vijf euro te koop." De langlaufster verhaalt over sneeuwstormen, helderblauwe luchten, niet-glijdende sporen, warm bessensap, eindeloze vlaktes en bomen met sneeuwhoeden, die ogen als wonderlijke sculpturen. Kleinveld: ,,Het jaar begon slecht voor mij. Mijn schoon-


Varkens uit stal Brede Heide zijn zeker niet ziek

De varkens uit de stal die op maandag 13 mei werd bezet door dierenactivisten zijn niet besmet. Dat geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op haar website. De boer kan daarom weer normaal aan het werk.

Specialisten van de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren en een dierenarts hebben de dieren de afgelopen drie weken meerdere malen onderzocht om hun gezondheid in de gaten te houden. Tijdens deze bezoeken zijn er geen verschijnselen van dierziekten waargenomen. De dierenartsen hebben gekeken naar symptomen van de Afrikaanse en klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, de ziekte van Aujezky en blaasjesziekte. Er is ook bloed afgenomen van zo'n zestig varkens om na te gaan of er antistoffen tegen deze ziekten in zaten. Omdat dat niet het geval was, is het onderzoek hierna beƫindigd.

Tijdens de sluiting van de stal, mochten er geen varkens in- of uitgevoerd worden. De periode was nodig omdat eventuele ziektes een incubatietijd hebben van drie weken.

vader overleed in februari aan kanker. Mijn nichtje was eerder ziek geweest, maar toen ik de expeditie plande, leek ze in orde."

De kanker sloeg echter opnieuw toe. Kleinveld: ,,Terwijl ik door de sneeuw gleed, werd in Nederland Riannes laatste wens vervuld. Ze woonde in Amsterdam, hield van zeilen en is met een boot over het IJmeer en rond het eiland Pampus gevaren. Mijn tocht werd de Rajalta Rianne. Ze was 29. Als ik onderweg routebordjes zag met dertig daarop, kwam telkens het pijnlijke besef bij me boven dat zij die dertig niet zou halen."

NIET WACHTEN

Een meerdaagse tocht van 420 kilometer op lange latten dwars door de ruige natuur vereist kracht, conditie en doorzettingsvermogen. ,,Ik ben een ervaren langlaufer, heb op Nederlandse kampioenschappen medailles gewonnen. Ik ben gegaan omdat ik wil genieten van het leven, niet wil wachten met het opdoen van onvergetelijke ervaringen tot later."

Geoefend of niet, de mega-marathon bleek behoorlijk zwaar. ,,Ik heb geregeld moeten afzien. Harde wind, soms dichtgewaaide of matig gespoorde loipes, kou en emoties. Rianne stierf op de kop af een week nadat ik mijn tocht had volbracht."

Kleinvelds nichtje was niet te genezen. ,,Maar misschien zijn andere mensen dat wel. Geld voor onderzoek naar behandelingen tegen kanker is belangrijk, vandaar dat ik mijn reisverslag Witte Wondere Wereld gemaakt heb, om met de verkoop ervan een financiƫle bijdrage te kunnen leveren aan het werk van KWF." Het verslag is ook voor niet-langlaufers interessant, aldus Kleinveld. ,,Er staat een hoofdstuk voor dummies in."

Om het milieu te beschermen, brengt de Gemondse haar bijzondere relaas digitaal uit. ,,Wellicht zijn er mensen die mijn belevenissen echt op papier willen ontvangen. Ik heb een aantal exemplaren laten afdrukken. Belangstellenden die meer dan tien euro hebben gedoneerd, kunnen op verzoek een geprinte versie krijgen."

Meer informatie over Kleinvelds actie is te vinden op https://acties.kwf.nl/fundraiser/katjakleinveld/Witte-Wondere-Wereld.

FOTO BOVEN: Katja Kleinveld tijdens haar Rajalta Rianne. Finland in de winter betekent diepe sneeuw, eindeloze vlaktes met ontelbaar veel bomen. (Foto: eigen collectie).