Afbeelding
Foto:

WETHOUDER VAN DEN BROEK IS AAN ZET IN SUPERMARKTENVERHAAL

Welkom in de cijferbrij rond het plan Oosterhof

PÅL JANSEN

Inmiddels is het vierde rapport (en het derde van dit jaar) over de supermarkten in Boxtel verschenen. Wethouder Eric van den Broek vroeg de vereniging van eigenaren (vve), projectontwikkelaar Hurks en Jumbo Supermarkten om hun uitbreidingsplan van winkelcentrum Oosterhof beter te onderbouwen. En ook hier weer een ander verhaal: een uitbreiding van Jumbo is volgens BRO, het bureau van het rapport, goed te doen in deze tijd. Veel draait om de Boxtelse winkelvloeren: een analyse.

In 2015 nog konden de Boxtelse supermarkten maximaal 15 procent uitbreiden volgens hetzelfde BRO. Maar tijden zijn veranderd, stelt het adviesbureau nu. Supermarkten zijn in Nederland 3,8 procent meer omzet gaan draaien. Mede daardoor verwacht BRO dat een uitbreiding van de Jumbo, dat in de huidige plannen een winkelvloer krijgt die 46 tot 77 procent groter is, weinig negatieve gevolgen heeft voor concurrerende supermarkten en winkels in het centrum.

TOEKOMSTVERWACHTING

Retailexpert Paul Moers schreef in januari nog in een opiniërend artikel zijn toekomstverwachting van de supermarktomzetten in Nederland. Die groei zou wel eens af kunnen nemen, zegt hij: er is meer dan voldoende aanbod en de bevolkingsgroei neemt af.

Eerder al verschenen rapporten van Bureau Stedelijke Planning (in opdracht van Albert Heijn, Plus en Coop) en Kardol (in opdracht van Coop) die denken dat, als Jumbo zoveel extra vierkante meters winkelvloeroppervlak krijgt, het funest is voor de Liempdse Coop en juist flinke gevolgen heeft voor centrumwinkeliers.

BELANGRIJK GETAL

Het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak is een belangrijk getal. Op de winkelvloer komen de klanten en daar wordt dus het geld verdiend. Hoe groter de vloer, hoe meer mogelijkheden. Ruimere gangpaden, innovatie (zoals maaltijdbezorging van Albert Heijn), shop-in-shop (zo kocht Jumbo recent La Place), grotere versafdelingen (een bakkerij, visafdeling, sushibar), oftewel: meer omzet.

Daarom is het belang groot dat er gewerkt wordt met betrouwbare en nauwkeurige cijfers. Supermarktondernemers maken een rekensom: hoe hoger het totale aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak in een gebied is, hoe lager de omzet per vierkante meter wordt. Oftewel: als een supermarkt er in één klap veel meters bij krijgt, dan daalt in theorie de gemiddelde omzet, ook bij concurrenten. Daar bovenop: investeringen moeten ergens worden terugverdiend worden.

CIJFERBRIJ

Alle onderzoeken laten veel cijfers zien over dezelfde zaken. Met verschillende uitkomsten. Een paar voorbeelden: in het meest recente rapport van BRO wordt gesteld (in een voetnoot) dat de huidige twee Aldi's in totaal 1.059 vierkante meter zijn, terwijl eerder in 2015 nog werd uitgegaan van 1.240 vierkante meter. En het Bureau Stedelijke Planning telt 7.581 supermarktmeters in de gemeente Boxtel, inclusief de recent verbouwde Albert Heijn. Terwijl Locatus (de specialist in dit soort kengetallen) er 7.359 telt, zonder Albert Heijn.

Die supermarkt is vorig jaar uitgebreid met 350 vierkante meter (de vergunning daarvoor is al van vóór de detailhandelsvisie uit 2015). Ook kwam in 2017 de Poolse supermarkt Groszek aan de Rechterstraat erbij. Daarvan is onduidelijk of die in het recente onderzoek van BRO is meegewogen.

Door al dit 'getover' met cijfers is het lastig om door de bomen het bos te zien.

ZORGEN

De relatief kleine Coop kan wel eens de dupe worden van de uitbreiding, stellen de onderzoeken van Bureau Stedelijke Planning en Kardol op hun beurt. Volgens Kardol kan de nieuwe Jumbo vijf tot negen miljoen euro extra omzetten en wordt 90 procent daarvan buiten de wijk Oost opgehaald.

De onderzoekers van BRO denken nu dat de Coop wellicht 'iets minder omzet zal draaien', maar dat de super nog rendabel blijft. De eerdere verbouwing van de Albert Heijn leidde volgens BRO ook niet tot sluiting van de Coop. En in Liempde wonen genoeg consumenten voor de buurtsuper, meent het consultancybureau.

De klanten die nu voor de Coop kiezen, doen dat vooral omdat de supermarkt in de buurt is, beredeneert BRO. Bovendien denkt het bureau dat deze super minder kosten heeft en met een lagere omzet rondkomt op basis van een uitspraak van Coop zelf.

WINKELVLOEROPPERVLAK

BRO wijst ook op het belang van Oosterhof. Al decennia wordt er gesproken over renovatie en uitbreiding van het winkelcentrum. De gemeenteraad schaarde zich voltallig achter een motie van PvdA/GroenLinks in oktober 2018 dat er garen op de klos moesten komen. Een jaar eerder nog moest een herontwikkelingsplan van tafel omdat deze niet conform de eisen was. Bovendien zou Aldi vertrekken uit Oosterhof waardoor de basis voor uitbreiding wegviel, vond het college van B en W toen nog.

Toch ligt die basis er nu wel doordat Jumbo een belangrijke bouwsteen vormt in de huidige plannen. De uitbreiding is daarbij niet alleen van belang voor de Jumbo, maar ook de andere ondernemers zoals de plaatselijke bakker, slager en drogisterij zijn hierbij gebaat.

EEN LASTIG VRAAGSTUK

Het is afwachten hoe wethouder Eric van den Broek dit lastige vraagstuk gaat oplossen. Om te beginnen met de cijfers: hoe moet hij bepalen welke getallen waar zijn? En hoe zal hij deze interpreteren, aangezien de uitkomsten nu lijnrecht tegenover elkaar staan. De belangen van alle partijen zijn bijzonder groot. Over de feitelijke cijfers moet eigenlijk geen onenigheid zijn.

De bestuurder heeft aangegeven het nieuwe onderzoek van BRO te bestuderen en gaat opnieuw met alle belanghebbenden om tafel. Maar uiteindelijk moet er een besluit komen. Blijft hij staan achter de uitbreidingsplannen van Oosterhof met een extra grote Jumbo of moet er iets anders worden bedacht? Hoe weegt hij de belangen van de andere supermarkten, de centra van Boxtel en Liempde en de waarde van de detailhandelsvisie? En als de plannen weer aangepast worden of terug de ijskast in moeten, welke gevolgen heeft dat voor de toekomst van Oosterhof en de betrokken ondernemers?

COMBINATIE95

Een andere factor is de Boxtelse gemeenteraad. Hoewel alle fracties voor een herontwikkeling van Oosterhof zijn, heeft de grootste coalitiepartij Combinatie 95 een grote achterban in Liempde. Die partij liet in schriftelijke vragen in maart aan het college al doorschemeren zelfs het risico niet te willen lopen dat de buurtsuper uit het dorp verdwijnt.

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek gaat weer met iedereen om tafel voor het uitbreidingsplan winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Peter de Koning).


DANIEL'S GYM NEEMT 040FIT OVER

'Sportscholen behouden ieder de eigen identiteit'

JAN HERMENS & PÅL JANSEN

Daniël en Linda Hoenselaars, eigenaars van sportschool Daniel's Gym, hebben sinds 1 juni 040FIT Boxtel overgenomen. Daarmee beschikken ze over twee clubs van formaat. ,,We kunnen Boxtel en omgeving nu nog beter helpen bij het bereiken van hun sportdoelen", aldus Daniël.

Bedrijfsleider Ralph Zomer van 040FIT ziet dat de twee sportscholen elkaar kunnen versterken. ,,Daniel's Gym is wat kleinschaliger en hanteert een wat hogere prijs, maar ook doordat er met meer personeel op de vloer wordt gewerkt. De één-op-één begeleiding is wat intensiever, dus vandaar. Door de samenwerking denk ik dat beide sportscholen elkaars marktpositie versterken en beter kunnen aansturen om zoveel mogelijk Boxtelaren fitter te krijgen."

Daniël benadrukt dat er voor de klanten van Daniel's Gym en 040FIT niets verandert. ,,Abonnementen, lessen en dergelijke wijzigen niet. We gaan natuurlijk wel onderzoeken hoe de krachten van beide concepten elkaar kunnen versterken. Zaken als service, klantbeleving, persoonlijke begeleiding en de allerbeste apparatuur staan daarbij voorop." Linda: ,,De behoeftes van de ene sporter sluiten beter aan bij Daniel's Gym en van de andere juist bij 040FIT. Als wij dat signaleren, kunnen we ze bieden wat bij hen past."

GOEDE BAND

De hele overname was wellicht niet ter sprake gekomen als 040FIT niet moest verhuizen door de komst van de nieuwe Aldi op hun oude locatie op Fellenoord, licht Zomer toe: ,,Op het moment dat Aldi komt en er sprake van is dat je het pand moet verlaten, ga je je oriënteren. Vandaar dat we met Daniël in gesprek kwamen: er was al een goede band tussen beide sportscholen."

,,In eerste instantie werden we benaderd met de vraag of 040FIT onze sportschool kon overnemen. Daar voelden wij niets voor, maar een paar weken later stelden we de omgekeerde vraag: of wij 040FIT konden kopen", licht Daniël toe. ,,We zijn echte ondernemers, houden wel van een uitdaging."

FOTO RECHTS: Bedrijfsleider Ralph Zomer van 040FIT en Linda en Daniël Hoenselaars, eigenaars van DanielsGym én van 040FIT (v.l.n.r.). (Foto: Lars van den Akker).

Afbeelding