Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RAAD VAN STATE ZET PHS IN DE WACHT

Stikstof struikelblok voor verkeersplannen

RENS VAN DEN ELSEN

De verkeersprojecten binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) lijken voorlopig de ijskast in te kunnen. Een uitspraak van de Raad van State omtrent de aanpak van stikstofuitstoot gooit de planning danig in de war. Wanneer de schop nu de grond in kan is voorlopig gissen, want de komende maanden worden alle vergunningsaanvragen nog eens onder de loep genomen. Ook die van Boxtel. Wethouder Herman van Wanrooij baalt als een stekker: ,,Dit kan zomaar nog een jaar duren."

De uitspraak van de Raad van State handelt over het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS). Concreet voorbeeld: de gemeente Boxtel wil de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) aanleggen. Het eerste in een serie van diverse deelprojecten die uiteindelijk allemaal verband houden met de sluiting van de dubbele spoorweg en de daarbij horende maatregelen om het verkeer in en rond Boxtel te reguleren. Verkeer op die nieuw aan te leggen VLK brengt extra stikstofuitstoot met zich mee en daar zit het knelpunt. Stikstof tast de biodiversiteit in kwetsbare natuurgebieden in Nederland al jaren aan. Plantensoorten nemen in aantal af, waardoor vogels en insecten uit de gebieden verdwijnen. In Boxtel geldt dat voor de Kampina. Omdat de beoogde verbindingsweg tussen bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg het dichtst bij dit natuurgebied komt te liggen, heeft dit deelproject te maken met de regelgeving omtrent stikstofuitstoot.

CONSEQUENTIES

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies beraden zich nu op de consequenties van de uitspraak van de Raad van State en de mogelijke oplossingen. ,,Welke gevolgen deze uitspraak heeft voor het maatregelenpakket PHS Boxtel, zoals de aanleg van de VLK is op dit moment nog niet duidelijk", laat een woordvoerder van de gemeente Boxtel weten. ,,Wel is duidelijk dat deze van invloed gaat zijn op de voortgang van de bestemmingsplanprocedure. We onderzoeken momenteel met welke scenario's we rekening moeten houden. De relevante informatie die de komende tijd beschikbaar komt, betrekken we daarbij." Boxtel weet echter pas echt meer op het moment dat de Raad van State het bestemmingsplan VLK behandeld heeft. De verwachting is dat dit nog drie tot vier maanden duurt. Ondertussen gaat de gemeente verder met de voorbereidingen van de andere projecten binnen het maatregelenpakket PHS.

GEEN GELD

In februari werd tijdens een beeldvormende raadsvergadering over de Boxtelse verkeersplannen duidelijk dat er geen financiƫle reserve voorhanden is om alternatieve plannen uit te voeren. Van Wanrooij: ,,Extra natuur aanleggen of boerderijen opkopen zijn scenario's waar je aan kunt denken om de stikstofuitstoot te compenseren, maar dat gaat sowieso meer geld kosten." De vraag rijst nu of de PHS-plannen terug naar de tekentafel moeten of dat er met geringe aanpassingen alsnog resultaat geboekt kan worden. Hoewel het hele project na vele jaren discussie eindelijk van de grond leek te komen, gaat er weer een flinke tijd voorbij voordat de schop de grond in kan. Daarnaast is het nu ook aan het Rijk om te bekijken of de PAS in haar huidige vorm voldoende bestaansrecht heeft. De mogelijkheid bestaat dat het programma een geheel andere invulling krijgt. Daar gaat Boxtel echter vooralsnog niet vanuit.

FOTO ONDER: Voorlopig blijft de situatie zoals op de foto bij de overweg d'Ekker tussen Tongeren en de Kapelweg, bestaan. De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg die een groot deel van het verkeer moet ontsluiten, loopt vertraging op door de uitspraak van de Raad van State over de PAS. (Foto: Peter de Koning).