Ongeloof bij supers

Verwarring bij supermarkten neemt verder toe

RENS VAN DEN ELSEN

Met het verschijnen van het inmiddels alweer vierde rapport over winkelcentrum Oosterhof, neemt ook de verwarring bij de verschillende supermarkten in de gemeente Boxtel toe. Het onderzoek dat adviesbureau BRO een week geleden op tafel heeft gelegd, kan in elk geval niet de goedkeuring krijgen van de Plus, Coop Tax en Albert Heijn Boxtel.

De reactie van de drie grootgrutters liggen in dezelfde lijn: hoe kan het zijn dat ieder rapport iets anders weergeeft en afwijkt van de cijfers die ten grondslag liggen aan de detailhandelsvisie uit 2015? ,,We hebben toen de reƫle ruimte met elkaar vastgelegd die er voor supermarkten is en die is zeker nog actueel en niet groter geworden", vindt Van der Horst. ,,Ik gun Oosterhof hun terechte verbouwing, maar wel op basis van het detailhandelsplan."

Supermarktondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn Boxtel vult aan: ,,Wat BRO schrijft, staat haaks op wat het bureau zelf in 2015 schreef. Dat snap ik niet. Ik had gehoopt dat de gemeente onafhankelijk onderzoek zou doen." Ook Jan Tax van de Coop in Liempde trok zijn wenkbrauwen op toen hij de conclusies van BRO las, ,,Het risico voor de Coop wordt door BRO ten onrechte gebagatelliseerd'

Vooral dat de uitbreiding van het aantal vierkante meter winkeloppervlakte prima kan omdat 'het ruimtelijke speelveld' is veranderd sinds de opstelling van de Boxtelse detailhandelsvisie, valt verkeerd. Volgens Tax is er de afgelopen jaren niet zoveel veranderd dat die ontwikkelingen de visie overstijgen. ,,Er is in mijn ogen dus geen reden om daarvan af te wijken. Ik ga ervan uit dat de gemaakte afspraken van toen worden gekomen."

ALDI

Van der Horst voegt nog een extra element aan de discussie toe. Hij verwacht dat, als de Jumbo de extra ruimte gaat gebruiken voor het recent overgenomen La Place, dit ook zijn weerslag heeft op de Boxtelse horeca in en om het centrum. ,,Die gaat daar zeker last van krijgen." Hij is er tevens van overtuigd dat het verdwijnen van de Aldi in Oosterhof niet de ondergang van het winkelcentrum hoeft te betekenen. ,,Alle andere supermarkten in de gemeente hebben ook geen Aldi als buurman en die kunnen het ook prima redden", vindt de supermarktmanager.