Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER BEZUINIGT BAAN CULTUURVERBINDER WEG

Conen: 'Projecten liepen reuzegoed'

RENS VAN DEN ELSEN & PÅL JANSEN

De veelbesproken Boxtelse cultuurverbinder Romijn Conen kan na een jaar alweer zijn koffers pakken. Wethouder Marusjka Lestrade liet Babel Bibliotheek Boxtel, waar de cultuurverbinder officieel voor werkt, weten de functie niet meer te willen betalen. De reden zou de naderende bezuinigingsronde zijn om het tekort in de jeugdzorg op te vangen. Conen denkt dat het een andere reden heeft: ,,De wethouder kan er maximaal 30.000 euro mee besparen. Ik zou zeggen: een slechte smoes."

Ondanks dat er bij zijn aantreden felle kritiek klonk van verschillende raadsfracties, verstomde deze begin dit jaar na een informatiebijeenkomst in de bibliotheek. Hier legde Conen aan de Boxtelse raadsleden uit waar hij mee bezig was. Onder meer het omtoveren van het trafohuisje in de wijk Selissenwal, het project rond de witte zusters en de verhalen uit de Sint-Willibrordstraat komen uit zijn koker. Ook wisten steeds meer culturele partijen hem te vinden voor het aanvragen van subsidies. ,,Ik voel me aan de kant gezet, terwijl de projecten reuzegoed liepen en er nog wekelijks nieuwe plannen bijkwamen."

VERRASSING

Ook kunstenaars en organisaties die het afgelopen jaar veel met Conen samenwerkten, verbazen zich over het stopzetten van zijn functie. ,,Het kwam als een complete verrassing voor ons", laat Jan Pennings van Tunnel Vision weten. ,,Romijn heeft ons goed geholpen met het trafohuisje, daar zijn we hem erg dankbaar voor. Hoe het nu verder gaat, is ons nog niet bekend. We hebben voldoende opdrachten en ook de gemeente weet ons nu te vinden. Dat is natuurlijk een mooie winst", vervolgt hij.

Ook Ilona Willemse, die betrokken is bij het kunstwerk op het terrein van jeugdzorginstelling De La Salle, vindt het jammer dat Conen moet stoppen. ,,We zitten midden in de fondsenwerving. Nu Romijn ineens wegvalt moeten we maar zien hoe en of we überhaupt geld ontvangen, de contacten lagen namelijk bij hem. Het wordt voor ons de komende tijd een hele puzzel om alles op een rijtje te krijgen."

POLITIEKE VRAGEN

Inmiddels heeft de Boxtelse fractie van D66 schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. De coalitiepartij vraagt aan partijgenoot en verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade of het klopt dat Conen weg moet wegens een bezuinigingsronde. En anders, waarom hij zijn contract niet mag afmaken.

Hoewel Conen twee jaar de tijd zou krijgen om diverse Boxtelse culturele partijen met elkaar te verbinden, trekt de gemeente er dus na vijftien maanden de stekker uit. Met het tweejarige project was 120.000 euro gemoeid, waarvan 40.000 euro werkbudget was en de rest voor het salaris van Conen.

AANJAGER

Lestrade opperde sinds de zomer van 2016 al de komst van een zogeheten 'stadskunstenaar' in haar nieuwe kunst- en cultuurbeleid. In eerste instantie zou die functie onderdeel zijn van een samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat schoof dit echter op de lange baan om onbekende redenen.

Het idee was dat de verbinder een soort aanjager van innovatie zou worden met een filosofische inslag. Met name oppositiepartij CDA haakte in op het begrip 'stadskunstenaar' en noemde het deelplan van het nieuwe kunst- en cultuurbeleid van Lestrade meermaals stadse fratsen. Geldverspilling, zo luidde het oordeel kort gezegd. Er waren immers voldoende culturele partijen in Boxtel die elkaar goed weten te vinden. Later zou de term omgezet worden in cultuurverbinder.

Niet alleen wilde de wethouder dat 'culturele partijen' meer met elkaar zouden samenwerken: de functie had ook gewoon te maken met geld. Een groter deel van de beschikbare subsidies zou bij meer mensen terecht moeten komen. Niet alleen bij kunstenaars, maar ook bij inwoners.

OP STOOM

In de uitwerking lijkt de cultuurverbinder juist nu op stoom te komen. Met projecten zoals een verhalenproject in de Sint-Willibrordstraat, het trafohuisje, erfgoedproject De Verschilmakers van de Witte Zusters met jongeren, een theatervoorstelling van de Voedselbank, vitrineproject van De Kleine Aarde en meer, had Conen zijn hand in allerlei Boxtelse kunst- en cultuurmanifestaties. Ook stroomden tienduizenden euro's aan subsidies binnen van kunst- en cultuurfondsen.

De cultuurverbinder stopt officieel per 1 juli, maar wil nog uitgebreider terugkomen op zijn ontslag. Wethouder Lestrade heeft reeds in de media aangegeven eerst de politiek te informeren voordat ze dieper ingaat op de kwestie.

FOTO BOVEN: Romijn Conen presenteerde als cultuurverbinder onlangs nog enkele lokale projecten waar hij mee bezig is. Zo werkt hij mee aan een theaterproductie over de voedselbank en een verhalenbundel over de Sint-Willibrordstraat. In maart 2018 ging hij aan de slag, op papier in dienst van de bibliotheek, maar betaald door de gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


BBDB KAN VOOR POSITIEVER GELUID ZORGEN

Meningen over huidig centrum zijn verdeeld bij de inwoners

RENS VAN DEN ELSEN

De vele miljoenen die de gemeente Boxtel de afgelopen jaren in het centrum heeft gestopt, hebben niet per se tot een hogere waardering geleid. In het onderzoek naar de centrumontwikkelingen heeft de rekenkamercommissie (RKC) middels een enquête ook aan inwoners gevraagd of het centrum aantrekkelijker is geworden. Het antwoord was niet eenduidig.

Inwoners zijn over het algemeen tevreden over het aantal horecazaken in het centrum, de evenementen en activiteiten die er worden gehouden, de zichtbaarheid van de Dommel en de historische verbinding tussen Stapelen en de Sint-Petruskerk. Maar zij uiten wel hun ongenoegen over de leegstand en het winkelaanbod, de herinrichting van de Markt, de parkeergelegenheid en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Als verbeterpunt werd vaak gepleit voor meer groen en kunst in de openbare ruimte en handhaving bij foutief parkeren en overlast in het centrum.

Volgens de RKC worden de verbeteringsmaatregelen teniet gedaan door de negatieve ontwikkelingen in het centrum. ,,Waar de een graag meer parkeerplaatsen en een betere bereikbaarheid ziet, wil de ander juist een autovrij centrum. In een centrum kan nooit aan de wensen van alle betrokkenen worden voldaan."

Volgens de RKC kan het plan Boxtel Binnen de Bruggen als oplossing dienen om de meningen over het centrum weer wat positiever te kleuren (zie ook pagina 5).

FOTO LINKS: De vernieuwde Boxtelse Markt is een van de projecten in de centrumplannen. Juist hierover bestaat discussie. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding