Afbeelding
Foto: Petra Kleijzen

TOP MONT VENTOUX: GEEN BRUG TE VER

Bikkelharde zusjes toch de fiets op na harde smak

PÅL JANSEN

De Boxtelse zusjes Blaislie en Albegina Kleijzen willen koste wat kost de top van de Mont Ventoux halen. Donderdag maakten zij allebei een harde smak op het asfalt van Goirle, met een ziekenhuisbezoek in Tilburg als gevolg. Gekneusde ribben, blauwe plekken en schaafwonden: ondanks alles willen deze bikkelharde meiden toch weer de fiets op. Over twee weken wacht de top van de Mont Ventoux hen op.

,,Toen ik hoorde dat ze allebei naar Tilburg moesten, dacht ik: foute boel. Het Elisabeth is meestal voor het hoofd", verwijst moeder Petra naar het specialisme van het Tilburgse ziekenhuis: neurochirurgie. Uiteindelijk kwam ze met de schrik vrij. Dochter Blaislie liep 'slechts' flinke schaafwonden en fikse kneuzingen op. Albegina ook, maar die had tevens een flinke klap op de ribben gekregen.

HARTMONITOR

Beide meiden werden in eerste instantie ontslagen uit het ziekenhuis, maar nadat de artsen nog iets terugvonden in het bloed van Albegina, moest ze nog een dag aan de hartmonitor liggen: ze bleek een hartkneuzing te hebben opgelopen. ,,Ze zijn ook gewoon weer op de fiets naar school", zegt Petra opgelucht.

Het tweetal was donderdag aan het trainen rond het plaatsje Goirle, waar zij zich met een groep begeleiders en jongeren van De La Salle voorbereidden op een beklimming van de Mont Ventoux op woensdag 19 juni. Albegina reed ruim dertig kilometer per uur toen zij met haar voorwiel in andermans achterwiel terechtkwam. Zowel Albegina als Blaislie kwamen ten val. Tot overmaat van ramp vielen nog enkele andere wielrenners op hen.

GELD INZAMELEN

In de krant van 16 mei gaf Blaislie, leerling van het Baanderherencollege, een interview aan dit blad. De dertienjarige Boxtelse is met haar zus geld aan het inzamelen voor activiteiten op De La Salle, waar zij tevens ondersteuning ontvangen voor enkele uitdagingen tijdens het leren. Ieder jaar houdt de jeugdzorginstelling een klim naar de top van de Mont Ventoux. Deelnemende jongeren leren zo meer op het gebied van zelfvertrouwen, planning en doorzettingsvermogen.

DOORZETTERTJES

En met name aan doorzettingsvermogen geen gebrek. Wat heet: Blaislie kwam net uit de lappenmand en de zusjes stappen straks gewoon op de fiets. Het is wel verantwoord, vertelt Petra: ,,De dokter zei wel dat ze nu zoveel mogelijk rust moeten houden, maar dat het in principe binnen twee weken genoeg is hersteld." Ervan af praten gaat niet, weet moeder. ,,Ze willen echt die bergrit fietsen. Gelukkig gaan ze straks alleen klimmen en niet afdalen."

Woensdag 19 juni is het zover; dan fietsen de zusjes Kleijzen naar de top van de Mont Ventoux. Wie de Boxtelse meiden een hart onder de riem wil steken, kan hen een sponsorbijdrage geven. Aanmelden daarvoor kan bij de receptie van De La Salle aan de Schijndelseweg 1.

FOTO'S ONDER: Blaislie (links) en Albegina waren vorige week niet te benijden: zij gingen donderdag hard onderuit in Goirle en belandden daardoor in het ziekenhuis. Het herstel is echter ingezet: zij stappen 19 juni gewoon op hun fiets om de top van de Mont Ventoux te rijden, voor menig wielrenner een loodzware bergrit. (Foto: Petra Kleijzen).


Afbeelding