Leden van stichting Brabants Centrum nemen samen met journalist Jules Hameleers de krant door. (Foto: Henk van der Zee).
Leden van stichting Brabants Centrum nemen samen met journalist Jules Hameleers de krant door. (Foto: Henk van der Zee). Foto: Henk van der Zee

STICHTING BRABANTS CENTRUM PAKT HET ANDERS AAN

Inbreng leden leidt tot veranderingen

JULES HAMELEERS

Voor en door de leden, dat is de manier waarop stichting Brabants Centrum op dit moment draait. Om dit motto kracht bij te zetten, werden de leden begin dit jaar uitgenodigd om mee te denken over de toekomst. Ideeën, suggesties, kritiek en complimenten: het kwam allemaal boven tafel. Dit is wat wij, het team van stichting Brabants Centrum, gaan doen met al deze opmerkingen. De meedenkers weten het al.

De stichting is van de leden. Wie de kranten van Brabants Centrum leest, heeft dit regelmatig voorbij zien komen. Dit lieten we bijvoorbeeld zien door een enquête onder onze leden uit te zetten, waarin ze de negen evenementen in ons verspreidingsgebied konden kiezen die zeker extra steun verdienen. Ook kunnen mensen tot het eind van het jaar voor dertig euro lid worden van de stichting, waarvan twee tientjes direct worden gedoneerd aan een van die negen activiteiten. Om nog meer daden bij het woord te voegen, hebben we een aantal beloftes gedaan aan onszelf en onze leden.

Ten eerste willen we de expertise van de leden inzetten. De redactie heeft niet overal verstand van, maar wil wel alles juist en secuur opschrijven. De leden zouden hierbij kunnen helpen. Op welke manier we dit netwerk kunnen opbouwen, onderzoeken we nog. Daarnaast willen we de denkkracht van onze leden nog op een andere manier benutten. Hoewel de rubriek met ingezonden brieven, Vrije Tribune, steeds beter bevolkt wordt, zoeken we naar manieren waarop we de mening van onze leden kunnen betrekken bij belangrijke dossiers, zoals PHS of het jongerenwerk.

Ook wil Brabants Centrum een eigen discussieplatform en digitale gemeenschap creëren, buiten sociale media zoals Facebook om. We onderzoeken de mogelijkheid of we de drie bovenstaande functies kunnen verenigen. Na de zomer hebben we daar zicht op.

Daarnaast willen we alle aspecten van de Boxtelse bevolking meer zichtbaar maken in de krant door een aantal rubrieken en visuele middelen. We zijn begonnen met de column 'Huisraad', waarin drie correspondenten schrijven over hun belevenissen in het gezin. Zo willen we de jonge ouders van gemeente Boxtel betrekken bij de stichting. Ook geven we op dit moment een rubriek vorm, waarin 'de gewone Boxtelaar' op een interessante manier aan bod komt. Door mensen zoals u en ik een podium te bieden, willen we de krant dichter bij brengen.

ONDERSCHEIDEND

De kranten van Brabants Centrum publiceren over alles. Dat is onze kracht, maar ook onze valkuil: de redactie besteed veel van haar tijd aan het maken en verwerken van artikelen over evenementen, activiteiten en initiatieven. Maar onze leden verdienen meer verhalen die gaan over de belangrijke zaken die in de gemeenschap spelen. Artikelen waarvan de lezer denkt en tegen zijn of haar dorpsgenoten zegt: 'Dit moet je gelezen hebben!'

Om deze redenen hebben we enkele dossiers opgestart, zoals Jongerenwerk en Woningbouw. We maken hier tijd voor vrij en zetten een vaste redacteur op elk onderwerp. Met dieper onderzoek en betere schrijfwerk willen we de dialoog in de politiek en op straat stimuleren. We zijn hierbij niet uit op clicks en likes, maar wachten liever een paar dagen zodat we dan het goede, meest genuanceerde verhaal kunnen brengen. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan bij de jongerenruzie op de Boxtelse Markt en de bezetting van een varkensboerderij aan de Brede Heide in Lennisheuvel. Ook maken we de onderwerpen waar we intensiever mee bezig zijn visueel in onze krant door paarse blokken met de dossiernaam erin.

Wij hebben dus over enkele zaken al knopen doorgehakt. Toch zijn er ook dingen die nog ontwikkeld worden. Dit zal altijd zo blijven. Stichting Brabants Centrum bestaat 75 jaar en wil nog net zo lang door blijven gaan. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we constant open staan voor zelfreflectie en verandering. En dat staan we dus ook.

Stichting Brabants Centrum is namens de leden actief in uw dorp. Een opmerking, bijdrage, suggestie, compliment, reactie of ons gewoon leren kennen? Mail naar bc@brabantscentrum.nl.


Burgemeester sluit drugspand aan Selissenwal

Burgemeester Naterop heeft woensdag 5 juni een woning aan de Selissenwal gesloten omdat er soft- en harddrugs gevonden is.

De politie trof de verdovende middelen aan na een onderzoek ter plaatse. Daarop besloot de burgemeester het pand voor drie maanden te sluiten. Deze actie dient als signaal naar de buitenwereld dat de woning niet als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt. Daarnaast wil Naterop benadrukken dat in de gemeente Boxtel illegale praktijken met verdovende middelen niet worden getolereerd. Politie, openbaar ministerie, gemeenten en belastingdienst werken samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen.


Belastingservice

Leden en niet-leden van KBO Boxtel kunnen gebruik maken van de belastingservice, waarbij vrijwilligers meehelpen met het invullen van de aangiftes. De service kost twaalf euro per adres. Wie zich als vrijwilliger op wil geven kan daarvoor nog terecht bij Theo van Hamond, telefoonnummer (0411) 67 16 47 of e-mail: theo.van.hamond@home.nl.

Groei & Bloei

Groei & Bloei, afdeling Het Groene Woud, houdt zaterdag 22 juni vanaf 08.00 uur haar jaarlijkse busreis. De touringcar vertrekt vanaf zorgexpertisehuis Liduina. Deelname kost vijftig euro voor leden en 55 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via 06-83 33 52 83.

Kanoverbod op de Dommel wegens bomen

Het slechte weer in de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 juni heeft ertoe geleid dat op diverse plekken bomen in de Dommel gevallen zijn.

Kanoën in de Dommel, van de Belgische grens tot en met Boxtel, is op dit moment niet veilig. Het Waterschap heeft daarom een tijdelijk kanoverbod ingesteld. De omgewaaide bomen en takken worden uit het water verwijderd. Zodra de situatie in de rivier weer veilig is zal het waterschap het kanoverbod intrekken en dit communiceren.

SENIOREN

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft voor zijn leden komende week onderstaande activiteiten op het programma staan.

VRIJDAG 7 JUNI

09.30 Eucharistieviering Sint-Theresiakerk, intenties van overleden KBO-leden Lennisheuvel.

13.30 Rikken en jokeren in gemeenschapshuis Orion

DINSDAG 11 JUNI

13.30 Biljarten in De Walnoot

13.30 Hobbymiddag in de Kinderboerderij

14.00 Kienen in De Rots

DONDERDAG 13 JUNI

Dagtocht Het Geheim van Tin & De Vecht vertrek om 08.15 uur op de bekende opstapplaatsen

Handwerken in de Orion 13.30 uur