Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE DIRECTEUR PRINSES AMALIASCHOOL

'De school riep me'

LINDA VAN DE WIEL

,,Al tijdens het eerste telefonische contact met Irma van de Wal, wist ik: 'Ik word hier directeur'. Alles klopte na het eerste gesprek. En het klinkt heel gek, maar ik had het gevoel dat de school me riep." Maandag beleefde hij zijn eerste dag als nieuwe directeur van de Prinses Amaliaschool. Joris Spekle (36) uit Moergestel heeft veel zin in zijn nieuwe uitdaging.

,,Hoe mijn eerste dag verloopt? Enerverend. En dat voor een week waarin de onderbouw vrij is." De kersverse directeur wordt meteen voor de leeuwen gegooid als een leerling een bal tegen haar hand krijgt en kermend van de pijn in de school ligt. ,,Ik twijfelde geen moment en ben met haar naar de huisarts gereden. Ik heb hier nu de tijd voor, dus het is de meest eenvoudige oplossing."

In plaats van rustig op te starten, zat Spekle de hele ochtend bij de dokter. ,,Dit soort onverwachte gebeurtenissen horen erbij. Ik heb vanochtend gelukkig ook kennis gemaakt met alle leerlingen van de groepen vijf tot en met acht. En voor de bel ging, stond ik op het schoolplein en heb ik al veel ouders gesproken."

NAAR DE PABO

Spekle voelt zich thuis in het onderwijs, maar wist pas laat dat dit het vak is dat bij hem past. ,,Ik ben na de mavo de opleiding detailhandel gaan doen op het mbo. Ik deed deze vierjarige opleiding in drie jaar. Vlak voor ik afstudeerde ontmoette ik mijn vrouw. Ze stimuleerde me om mijn potentieel meer te benutten."
De nieuwbakken directeur volgde toen een jaar lang de opleiding bestuurskunde. ,,Maar ik vond het dodelijk saai dus ik stopte. Na een tijdje gewikt en gewogen te hebben, zei ik tijdens de afwas tegen mijn vrouw: 'Ik ga naar de pabo.' En dat deed ik."

Hoewel hij te laat was met inschrijven en de introductieweek al achter de rug was, kwam de student met een ingevuld inschrijfformulier op school aan. ,,De coördinator zei dat ik te laat was, maar toen ik het inschrijfformulier onder zijn neus schoof en vroeg welke les de volgende was, kon hij me volgens eigen zeggen niet weigeren. En zo zat ik even later bij mijn eerste wiskundeles op de pabo."

CONSULTANT

Spekle had een leuke tijd op de pabo en werkte daarna met veel plezier een aantal jaren als leerkracht op een basisschool. ,,Ik merkte wel snel dat ik de leerlingen meer wilde leren dan dat ze daadwerkelijk opstaken. Ik ging daardoor twijfelen aan mijn capaciteiten als docent.." De directeur was het oneens met Spekle en vond hem juist excellent.

,,Vanuit stichting Scala, waarvoor ik werkte, kreeg ik toen de mogelijkheid een systeem te ontwerpen waarbij ouders hun kind helpen tijdens de les. Het systeem sloeg dusdanig aan dat het werd ingevoerd. Eerst op de school waar ik werkzaam was en later op zes andere scholen binnen de stichting." Spekle hield zich vanaf dat moment bezig met het implementeren van het lessysteem door ouders en leerkrachten te begeleiden bij de omschakeling en zich verder bezig te houden met beleidsvoering.

Toen ontmoette hij de toenmalige directeur van CPS. Deze organisatie is gespecialiseerd in schoolontwikkeling en professionalisering. ,,En zij bood mij de mogelijkheid mijn kennis over onder meer ouderbetrokkenheid te delen met andere basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Dit heb ik als consultant drie jaar met veel plezier gedaan."

KENNISMAKEN

Toch miste Spekle het dagelijks onderdeel zijn van een team. ,,Ik heb de afgelopen jaren zóveel gezien op zóveel scholen dat ik een goed idee heb over wat ik wel wil en wat ik niet wil. Toen ik deze vacature zag, was ik, zeker na het gesprek met Irma (interim-directeur, red.), super enthousiast." Het genoegen bleek wederzijds, want na twee gesprekken werd Joris Spekle aangenomen als directeur van de Prinses Amaliaschool. ,,Wat mij betreft ben ik ingestapt op het meest logische moment. Ik heb nu de mogelijkheid iedereen te leren kennen. En na de zomervakantie duik in inhoudelijk de diepte in."

FOTO BOVEN: Joris Spekle, de nieuwe directeur van de Prinses Amaliaschool, is deze dagen druk bezig iedereen te leren kennen. (Foto: Peter de Koning).


Een vleugje Spanje in de bibliotheek

Wie een vleugje van de Spaanse taal en cultuur wil opsnuiven, kan woensdag 12 juni om 15.00 uur terecht in Babel bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Die staat een uur in het teken van Spanje, als voorproefje van een Spaanse zomerschool in de bibliotheek in Vught voor kinderen vanaf negen jaar.

Van donderdag 8 tot en met maandag 12 juli zijn in de bibliotheek van Vught leden van European Solidarity Corps aanwezig. Zij komen uit Spanje en leren dan hun taal aan jeugd van negen tot en met zeventien jaar. In de Boxtelse bibliotheek maken geïnteresseerde deelnemers kennis met de Spaanse taal én de cultuur.

GRATIS

Toegang tot de activiteit in de bibliotheek is gratis. Zij kunnen dan alvast proeven van kunst, sport, muziek en eten. Inschrijven voor de zomerschool in Vught is dan ook mogelijk.