GEMEENTERAAD WIL VERANDERING, MAAR:

Boxtel zit voorlopig vast aan inkoop jeugdzorg

RENS VAN DEN ELSEN

Knarsetandend ging de Boxtelse gemeenteraad vorige week akkoord met de bijgestelde begroting voor de regionale inkoop van jeugdzorg. Ruim 1,9 miljoen euro extra kan Boxtel dit jaar ophoesten en dat valt alle fracties zwaar. Ze zien echter ook in dat de gemeente er niet onderuit kan omdat ze verplicht zijn om jeugdhulp aan te bieden. ,,Ik zie het liever ook anders en daar werken we ook aan", aldus verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade.

De partijen vuurden tijdens de gemeenteraadsvergadering tal van vragen af op de wethouder, maar ze kon niet alles beantwoorden. Daar baalde Lestrade naar eigen zeggen ook van. ,,Vrijwel alle deelnemende gemeenten zitten in hetzelfde schuitje. Het is een complex verhaal. Lokaal zijn we al zoveel mogelijk efficiënt." De wethouder stak daarnaast niet onder stoelen of banken dat ze nooit een voorstander is geweest van het regionaal inkopen van zware zorg. ,,Voor lichte zorgtaken gaat dat prima, maar de specialistische zorg kun je in mijn ogen op de huidige manier niet goed regelen."

VERANDERING

De Boxtelse raadsfracties gaven aan dat ze graag verandering zien in de manier waarop de jeugdzorg nu wordt ingekocht. ,,We hebben totaal geen controle, op geen enkel niveau. Als dat niet anders wordt aangepakt, maak ik me zorgen om onze financiële situatie", aldus Vera Brouns (CDA). VVD-fractieleider Dymph van de Vries is het daarmee eens: ,,We hebben van deze manier van inkopen in de regio meer last dan voordeel." De twee partijen beseffen dat uit de regionale regeling stappen momenteel niet gaat.

Lestrade gaf aan dat er op korte termijn al enkele veranderingen op de rol staan. Zoals een ander woonplaatsbeginsel: Boxtel betaalt nu alle zorg voor een aantal jongeren uit andere gemeenten die naar De La Salle verhuizen. Ook wil de wethouder praktijkondersteuners inzetten die efficiënter doorverwijzen. Daarnaast is er nog de toezegging die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid onlangs heeft gedaan. Het Rijk trekt dit jaar 350 miljoen euro extra uit en jaarlijks nog eens 190 miljoen euro tot en met 2022.

Het is echter nog niet bekend hoeveel geld daarvan naar Boxtel gaat, gaf Lestrade tijdens de raadsvergadering. Hetzelfde stond ook in antwoorden op schriftelijke vragen van D66. Ook worden naar verwachting de tekorten er niet mee opgelost, schreef het college bovendien terug.

Inmiddels is het 'bod' van Rijksoverheid een miljard euro over drie jaar, oftewel 200 miljoen euro meer. Maar zeventig gemeenten wezen de deal af en stuurden de Vereniging Nederlandse Gemeenten terug naar de onderhandelingstafel.

ZELF OPHOESTEN

Boxtel ziet graag dat specialistische jeugdhulp voortaan op een andere manier ingekocht wordt en de administratieve lasten en financiën onder controle gehouden worden. Dat zou eigenlijk al vanaf 2020 gaan gebeuren, maar dat is onhaalbaar, volgens Lestrade. De vernieuwde inkoop staat nu voor 1 januari 2021 op de planning.

Vooralsnog moet Boxtel het tekort van 1,9 miljoen euro dus zelf ophoesten. Marria van den Hoven, fractieleider van INbox verwoordde het tijdens de raadsvergadering nog het beste: ,,We kunnen niet anders dan instemmen, in de hoop dat we in de toekomst kosten besparen."