SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

LEERLINGEN GILDENBONDS BEGELEIDEN ZANGERES SAMANTHA

Kleintje Hollands met Boxtels tintje

MARC CLEUTJENS

'Omdat je op zondag bij ons zou zijn
Kreeg ik van m'n moeder een jurk van satijn
Ze wilde ook graag dat ik mooi zou zijn
Dat staat in mijn dagboek te lezen'

Het succesvolle promconcert Onbeperkt On Stage van het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie ging zondag succesvolle in herhaling in Tilburg. Op de zonovergoten Heuvel traden de Boxtelse muzikanten nog één keer op met zangeres Samantha (32). Ze bracht als finaliste van liedjesfestijn Kleintje Hollands de klassieker 'Mijn dagboek' van Willeke Alberti live ten gehore op het centrumplein en oogstte met het orkest een staande ovatie.

'Onbeperkt On Stage' was een promconcert waarbij leerlingen van de Gildenbondsharmonie een aantal mensen met een verstandelijke beperking van Cello muzikaal begeleidden. De Tijberzaal van het Baanderherencollege stroomde in februari tweemaal vol voor deze hartverwarmende voorstelling. ,,Toen Samantha ons een tijdje geleden vroeg of we haar live wilden begeleiden in de finale van Kleintje Hollands, hebben we unaniem ja gezegd", vertelde dirigent Mari van Gils zondagmiddag in het snikhete Tilburg.

Met bijna twintig muzikanten toog het leerlingenorkest naar de Heuvel, waar in de schaduw van de Sint-Jozefkerk en het standbeeld van koning Willem II een podium was opgetuigd. Daar traden de finalisten op van dit soundmix- en playbackfestival voor mensen met een verstandelijke beperking. ,,Dat Samantha hier verschijnt met een complete harmonie is echt heel bijzonder", lichtte zanger en presentator Clemens van Bracht toe. ,,Dat kostte vast een flinke duit om al die muzikanten uit Boxtel naar Tilburg te halen", grapte Van Bracht, die ook bekend is van carnavalsduo De Deurzakkers.

NOVALIS

Samantha Brekelmans woont in een appartement van Cello in 's-Hertogenbosch en is vier dagen per week te vinden bij theaterwerkplaats Novalis in Vught. ,,Daar beoefen ik zang, dans en toneel en er wordt kleding gemaakt", vertelde de zangeres kort voor haar optreden. ,,Ik sta graag op het podium. Toen ik zes jaar was, zong ik al liedjes op school en deed ik mee aan toneelstukjes." Via de lessen bij Novalis hoopt ze uiteindelijk aan te sluiten bij zang- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking.

WILLEKE ALBERTI

Nadat Samantha vorig jaar al meedeed aan Kleintje Hollands, stond ze ook dit jaar in de finale van het Brabantse liedjesfestijn. ,,Net als tijdens 'Onbeperkt On Stage' zing ik ook nu 'Mijn dagboek' van Willeke Alberti", straalde Samantha backstage. ,,Het is een liedje uit 1964. Ik vind het een heel mooi nummer dat ik vooral zing omdat mijn moeder Petra een groot fan is van Willeke. Ik zing dus voor haar." De zangeres heeft regelmatig contact met Alberti. ,,Vanmorgen heb ik nog een mailtje van Willeke gehad. Ze wenste me heel veel succes."

OVERROMPELD

Het optreden van Samantha met de talentvolle muzikanten van de Gildenbondsharmonie sprong in het oog in Tilburg. Waar vrijwel alle deelnemers aan Kleintje Hollands zongen met een orkestband of playbackten, werd de Bossche zangeres begeleid door een heus harmonieorkest dat carpoolend naar de textielstad reed voor een optreden van amper drie minuten. ,,Maar we doen het heel graag voor Samantha", benadrukte dirigent Van Gils.

De driekoppige jury was onder de indruk. Juryvoorzitter Jan van den Hout noemde Samantha's vertolking van 'Mijn dagboek' overrompelend. ,,Voor het eerst vanmiddag word ik écht geraakt. Dat komt door jou én door de aanwezigheid van een compleet orkest uit Boxtel. Wat kan muziek toch mooi zijn…"

FOTO ONDER: Zangeres Samantha poseert met het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie op de Heuvel in Tilburg. Het Boxtelse gezelschap begeleidde Samantha tijdens haar deelname aan de finale van Kleintje Hollands. (Foto: Marc Cleutjens).