Afbeelding
Foto:

GEMONDENAREN NAAR PRAAT MET DE RAAD

Beslissende fase voor plan van aanpak mfa

De leegstand in basisschool Sint-Lambertus is opgelopen tot driehonderd vierkante meter. Tegelijkertijd is er in Gemonde sinds 2017 geen dorpshuis meer. Een en een is twee, dachten diverse partijen in het dorp. Donderdag 20 juni presenteert het Gestelse college van B en W de plannen voor een multifunctionele accommodatie (mfa) in het lege deel van de basisschool.

Maar voor het zover is, spreken vanavond, donderdag 6 juni diverse Gemondenaren in tijdens Praat met de Raad.

Dorpstafel Gemonde is bezig zoveel mogelijk dorpsbewoners te bewegen naar de raadzaal om de insprekers te steunen. ,,Nog belangrijker: na het inspreken, vanaf 22.00 uur, is er gelegenheid om de raadsleden te ontmoeten en hen te overtuigen van de noodzaak van een mfa in Gemonde", aldus een woordvoerder van de Dorpstafel. ,,Ook op 20 juni, als de gemeenteraad het plan van aanpak behandelt, is het goed om met veel Gemondenaren ter plekke te zijn. Zo maken we duidelijk hoe belangrijk het besluit over de mfa is voor het dorp."

Het plan van aanpak is een uitwerking van de intentieovereenkomst die in 2017 werd gesloten tussen de Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs (SKIPOS, inmiddels Cadans Primair), de Stichting Leefbaarheidsgroep Gemonde en de gemeente. Dat had alles te maken met de sluiting van De Kei in 2017: sindsdien is er geen dorpshuis meer in Gemonde. De activiteiten die er voorheen plaatsvonden, worden nu verspreid over het dorp georganiseerd.

POSITIEF

Wethouder Van der Aa: ,,Elk dorp heeft recht op een gemeenschapsvoorziening; vóór en door bewoners." Naast dat de gemeente Sint-Michielsgestel predikt de leefbaarheid en vitaliteit van Gemonde op peil te willen houden, is in het coalitieakkoord opgenomen dat er nieuwe mfa's in de gemeente komen, onder meer in Gemonde. ,,Ik ben daarom positief over het voorstel dat er nu ligt voor het realiseren van de mfa, dat samen met een aantal betrokken Gemondenaren en Cadans Primair tot stand is gekomen."

Naast dat de leegstand in de Gemondse basisschool is opgelopen tot ongeveer driehonderd vierkante meter, is op korte termijn groot onderhoud aan de gymzaal nodig. Die wordt in het plan zodanig aangepast dat deze niet alleen voor sportlessen, maar ook voor andere activiteiten geschikt is. Bovendien ondergaan ook enkele lokalen een metamorfose.

De mfa moet 'de huiskamer van Gemonde' worden; een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.