Het bruist meer aan de Keefheuvel sinds dat de Vlaswiek op initiatief van Kim van der Steen (links), Ine van Gestel (midden) en José van de Langenberg (rechts) 'beleefbaarder' is geworden. De klus is echter nog niet af... (Foto: Gerard Schalkx).
Het bruist meer aan de Keefheuvel sinds dat de Vlaswiek op initiatief van Kim van der Steen (links), Ine van Gestel (midden) en José van de Langenberg (rechts) 'beleefbaarder' is geworden. De klus is echter nog niet af... (Foto: Gerard Schalkx). Foto:

VERPLEGERS HALEN HET BUITENLEVEN NAAR HET VERZORGINGSTEHUIS

De Vlaswiek bruist door een paar stickers

PÅL JANSEN

Tikken tegen de ramen, het aaien van huisdieren, 'binnengluren'. Verplegers Kim van der Steen, Ine van Gestel en José van de Langenberg zagen het diverse bewoners in De Vlaswiek al doen. De stickers waarop dit alles te zien is, zijn een grote hit in het verzorgingstehuis. ,,Alle interactie die het de afgelopen weken al heeft opgeleverd met en tussen de bewoners, is eigenlijk moeilijk voor elkaar te krijgen in ons vak", zegt Ine. Er is één probleem: het geld is op, maar de klus nog niet af. Daarom koos Tourspel Liempde het plan als een van haar goede doelen van 2019.

Een beetje saai was het interieur in de hallen van de Vlaswiek toch wel. Of beter gezegd 'sober', vonden Kim, Ine en José. Het zou beter zijn voor de dementerende senioren in het verzorgingstehuis aan de Keefheuvel als er wat meer te beleven valt, bedachten ze. Oftewel 'buiten naar binnen halen'. Kim: ,,Het gevoel van de straat, het buiten zijn, dat krijgen onze cliënten niet meer: die mogen niet zomaar een frisse neus halen. Een aantal komt nog wel eens op het balkon, maar velen blijven hele dagen binnen; ze liggen op bed of zitten in een rolstoel."

EIGEN VOORDEUR

Een van de ideeën was gepersonaliseerde voordeuren. Iris van Asch, Marijn Voorhaar en Bernadette Willemse van het Trimbos-instituut deden in 2015 verkennend onderzoek naar 'true doors'. Dit zijn stickers van vroegere voordeuren van dementerenden. Deze lijken een positieve invloed te hebben op het oriëntatievermogen, er komt meer beweging op de gangen en de deuren zetten tevens aan tot gesprekken over vroeger. Geen onbelangrijke bevindingen voor het welbevinden van bewoners, volgens het onderzoek.

TE GORTIG

Er is echter regelmatig verloop van bewoners en steeds iedere deur opnieuw bestickeren, was onpraktisch en kostte teveel geld. 160 euro per portaal per keer om precies te zijn. En aangezien er 32 van deze kamerdeuren zijn... Dat werd te gortig, besefte het drietal zich.

Maar het idee erachter, een verpleeghuis 'beleefbaar' maken alsof het een echt dorp is, bleef overeind. ,,Deze glazen vide bijvoorbeeld", wijst José naar de ramen op de eerste verdieping waarop nu struiken en dieren zijn geplakt, ,,werd door bewoners ervaren als een gat waar ze in vielen. Het zorgde voor angst. Maar met de bestickering is die angst dus weggenomen." Bovendien bruist het meer aan de Keefheuvel, benadrukt Kim: ,,Waar mensen eerst tien minuten over een wandelingetje deden, zijn daar minstens tien minuten bijgekomen."

'DAT KAN WEL WAT MEER'

Een deel van de mensen die er woont, en nog relatief lichte verschijnselen van dementie vertonen, vindt het gewoon mooier ogen, net als de bezoekers. Voor de rest voelt de omgeving ook waarachtiger, lichten de verplegers toe. Zorggroep Elde had wel oren naar het idee. ,,We kwamen eerst met een paar doorkijkvensters aan. 'Ramen' vonden we al heel wat", lacht Ine. ,,Maar toen zei de leiding meteen: nou, dat kan gerust wel wat meer worden. Directeur Jef Mol heeft uiteindelijk alles goedgekeurd."

Maar ondanks de ondersteuning van de stichting, is het budget er inmiddels al doorheen. Daarvoor zijn twee 'beleefhoeken' (zie linkerdeel foto) erbij gekomen, enkele deuren bestickerd en diverse 'ramen' geplaatst. Het is een duur karwei, weten de drie vakvrouwen. De grote eetzaal moet nog, er zijn nog een stuk of dertig deuren te gaan en er zijn nog een paar hoeken die 'beleefbaar' gemaakt moeten worden. Ook enkele parkbankjes zijn nog welkom. En dit alles loopt al snel op richting de 10.000 euro, schatten de drie dames in.

Naast de steun van Tourspel Liempde, is daarom alle hulp welkom. José: ,,Dit leeft écht binnen ons verzorgingstehuis." Wie naast Tourspel Liempde bij wil dragen, kan hiervoor contact opnemen met Ine op e-mailadres: i.v.gestel@zge.nl.