Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WELGEMIKT SCHOT LAAT HOUTEN VOGEL VAN ZIJN STOKJE VALLEN

Bert nieuwe gildekoning van Liempde

JOLEEN VAN ROOIJ

Het was gildebroeder Bert van Gemert die zaterdagmiddag het laatste stukje van de houten koningsvogel uit de twaalf meter hoge mast schoot. Hij werd hiermee de nieuwe gildekoning van het Sint-Antonius Abt in Liempde. Van Gemert zal namens het gilde de komende twee jaar diverse officiële openbare taken op zich nemen. Met zijn installatie beloofde Van Gemert zijn koninklijke plichten voor het plaatselijke gilde getrouw te vervullen.

In de loop van de vijftiende en zestiende eeuw werden in meerdere dorpen in de Meierij broederschappen (gilden) opgericht. Destijds waren deze bedoeld om de religieuze beleving te bevorderen. Uit de broederschappen ontstonden schuttersgilden. In het begin van de negentiende eeuw telde Liempde liefst drie van deze verenigingen: het Catharinagilde, het Barbaragilde en het Antonius Abt-gilde.

GROTE BRAND

Het schieten met een kruisboog op een houten vogel gold als een vorm van ontspanning en vermaak binnen de broederschappen. Deze activiteit werd aangemoedigd door de gemeente, die bij het gemeentehuis een schutsboom plaatste.

Maar de grote brand op 23 mei 1864 verwoestte de pastorie, de schuurkerk en dertien huizen aan het Kerkeind in Liempde. Hierdoor raakte Antonius Abt zowat al haar bezittingen kwijt. Hierdoor verdwenen in de tweede helft van de negentiende eeuw de Liempdse gilden.

HEROPRICHTING

Op initiatief van Roger van Laere (destijds voorzitter van Kék Liemt) werden de Liempdse inwoners in 1985 gepolst of er interesse bestond voor een nieuw Liempds gildebroederschap. Er werden kruisbogen aangeschaft, vendels gemaakt en er volgden opleidingen in trommelen en vendelen: de heroprichting van het gilde van Sint-Antonius Abt was een feit. In 1986 vond het eerste officiële optreden van het gilde plaats tijdens het afscheid van burgemeester Piet 'Pa' Smits.

KONINGSCHIETEN 2019

Drieëndertig jaar na de oprichting is het gilde nog steeds actief. Naast schutterstrainingen en bijeenkomsten zijn de Liempdse broeders én -zusters onder meer aanwezig bij de jaarlijkse dodenherdenking en vervullen zij een belangrijke rol tijdens de uitvaart van hun leden en diens partners. Om de twee jaar vindt het zogeheten koningschieten plaats. Dit jaar streden Cor van der Leest, Jos van Heerbeek, Jan van Vugt en Bert van Gemert om de koningstitel.

KAPELAAN

De schietwedstrijd werd traditiegetrouw geopend met een gebed onder de schutsboom. Er werden vlaggen geplaatst, de vogel werd omhoog getakeld en hierna loste gildeheer kapelaan Geoffrey de Jong eerste schot om de vogel 'vrij te schieten'. Ook burgemeester Fons Naterop en zijn vrouw spanden de boog om het doel zo goed mogelijk te raken. ,,Het valt nog niet zo mee. Zo heb je de vogel goed in het vizier. Maar zodra je de trekker overhaalt, ben je het kwijt", vertelde de waarnemend burgemeester.

SCHOT VAN GELUK

Na het vrij schieten van de vogel, begon de officiële wedstrijd. De vier geoefende schutters hadden slechts 77 schoten nodig om de vogel naar beneden te halen. Met een welgemikt schot onttroonde Bert van Gemert zijn voorganger Jan van Vugt. ,,Het is jammer, ik heb maar één keer gemist. Wanneer je aan de beurt bent en de vogel ligt al los, dan is het echt een schot van geluk. Maar Bert raakte 'm vol", aldus Van Vugt. Van Gemert werd tijdens een indrukwekkend protocol geïnstalleerd als nieuwe koning. Ter afsluiting volgde een eregroet van de vendeldragers en om zes uur werd het gilde traditiegetrouw door de burgemeester getrakteerd op de erewijn. ,,Ik vind het geweldig", glundert Van Gemert. Ook Petra van Gemert, de vrouw van de nieuwe koning is blij: ,,De satijnen lakens liggen al klaar", grapte ze tegen een gildebroeder.

FOTO BOVEN: Bert van Gemert glundert van trots. (Foto: Gerard Schalkx).


29E EDITIE BRABANTSE OLDTIMERDAG IN CENTRUM VAN LIEMPDE

Liempde in ban van old- én youngtimers

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Brabantse Oldtimerdag is al jarenlang onlosmakelijk verbonden met Tweede Pinksterdag en het centrum van Liempde. Voor de negentiende keer wordt het dorp omgetoverd tot een automuseum in de open lucht waar oldtimers, motoren, bromfietsen, solexen en tractoren van toen te bewonderen zijn. Ook dit jaar verwacht nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd weer honderden klassieke voertuigen te verwelkomen in Liempde.

Negenentwintig jaar geleden werd de eerste Brabantse Oldtimer Rit georganiseerd, toen nog in Boxtel. Na tien edities week het evenement uit naar Liempde vanwege de betere ontsluiting richting het centrum.

BLAUWE NUMMERBORDEN

Al achttien keer eerder werd de Brabantse Oldtimerdag georganiseerd door Terug in d'n Tèd. ,,We proberen elk jaar iets nieuws toe te voegen aan het evenement", vertelt Paul Saris namens de organisatie. ,,Zo zijn we vorig jaar gestart met een rit voor youngtimers, dat krijgt deze keer een vervolg met hopelijk nóg meer auto's uit de periode tot 1985." Lachend: ,,We willen het wel houden bij de blauwe nummerborden, anders worden de auto's echt te nieuw."

Natuurlijk zijn de vertrouwde programma-onderdelen niet verdwenen. Zoals gebruikelijk kunnen ook oldtimers, motoren, bromfietsen, solexen en tractoren meedoen aan het jaarlijkse evenement in Liempde. De deelnemende voertuigen zijn voor publiek de hele dag te bezichtigen op evenemententerrein D'n Tip en in de straten van het Liempdse centrum. Vervolgens maken de bestuurders een toer door de omgeving.

FRANSE MARKT

Ook nieuw is de schuur die moet verschijnen achter bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. ,,Deze is helaas nog niet klaar, dus dat wordt een primeur voor volgend jaar", zegt Saris. ,,We willen die ruimte gebruiken voor het tentoonstellen van onze spullen en oude onderdelen."

Overigens wordt ook tijdens de editie van dit jaar een markt georganiseerd, een Franse zelfs. Rond het beeld van de struifbakster verschijnen diverse 'Franse' kramen. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen; voor hen zijn er een zweef- en draaimolen én allerlei lekkers.

Traditiegetrouw wordt de Brabantse Oldtimerdag opgeluisterd met rock-'n-roll-muziek én dansers. Natuurlijk met passende kleding én met vetkuiven. ,,Het is altijd mooi om te zien hoe zij het hele publiek meekrijgen. Uiteindelijk staan er tientallen bezoekers op de dansvloer", zegt Saris. ,,Wel blijft de Oldtimerdag natuurlijk draaien om oude voertuigen. Daar komen de mensen uiteindelijk voor."

Over het aantal voertuigen dat Tweede Pinksterdag te zien is, doet Saris nog geen uitspraken. Dat is namelijk voor een groot deel afhankelijk van het weer. ,,Mensen kijken uit het raam en houden de weerberichten goed in de gaten. Bij mooi en droog weer komen er meer eigenaren met een oldtimer dan wanneer het regent. Maar enkele honderden zijn altijd wel aanwezig", verwacht de Liempdenaar. En ook over welke bijzondere pronkstukken er dit jaar weer bij zitten, zegt Saris niets. ,,Dan moeten mensen maar gewoon naar Liempde komen", vertelt hij met een knipoog. ,,Maar er zijn altijd wel bijzondere voertuigen."

De Brabantse Oldtimerdag begint om 09.00 uur, de entree is gratis.

FOTO ONDER: Blinkende oldtimers in soorten en maten. Brabantse Oldtimerdag is een feest voor autoliefhebbers. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding