Afbeelding
Foto:

OUD-LEDEN CANTASONA GOED BIJ STEM

Projectkoor zingt dezelfde mis als toen bloeddoek terugkeerde

JAN HERMENS

Oud-leden van jongenskoor Cantasona uit Boxtel repeteren momenteel voor de eucharistieviering voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie op een mis van Perosi. Niet toevallig want deze religieuze gezangen klonken namelijk 95 jaar geleden ook, op 12 juni 1924, toen een van de bloeddoeken terugkeerde in Boxtel...

Niet alleen de sfeer was zaterdagmiddag opperbest, de klank ook. En dat terwijl verschillende mannen de driestemmige mis van Perosi minstens dertig jaar niet gezongen hadden. De keuze hiervoor, is dan ook bewust: hoe mooi is het om na 95 jaar, toen het corporale in Hoogstraten werd opgehaald, deze welluidende geestelijke compositie opnieuw ten gehore te brengen.

SCHAVEN

De mannen zijn bij stem, maar dat neemt niet weg dat dirigent Kees Doevendans hier en daar wat moet schaven aan tonen, uitspraak en samenklank. ,,We beginnen nog een keertje na het Es-groot-akkoord", instrueert hij.

Het orgel speelt voor. Eerst Es-majeur, dan een akkoordwissel naar de mineurklanken waarop het koor moet inzetten. Doevendans laat de zangers het motief herhalen tot hij tevreden is. Al dirigerend maakt hij hier en daar een snelle aantekening. Hij zwaait niet alleen de maat, maar 'danst' een beetje mee.

Terwijl de mannen enthousiast oefenen, lijkt het beeld van Sint-Petrus goedkeurend toe te kijken. Het Gloria galmt zachtjes na in de basiliek die vernoemd is naar de heilige. Wie aan de voet van de toren staat, hoort de laatste tonen langzaam wegebben. Komende zaterdag repeteert het projectkoor opnieuw en de week daarop, op zondag 16 juni, voegen de oud-leden van Cantasona met zang en orgelspel extra roomse luister toe aan een dag vol religieuze pracht en praal.

FOTO BOVEN: De zangers zijn de driestemmige mis van Perosi voor mannenkoor nog niet vergeten, al is het voor verschillende deelnemers lang geleden dat ze hem voor het laatst uitgevoerd hebben. (Foto: Jan Hermens).


SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 Pinksteren, eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger: Pastor C. van Beurden. Intenties: Cornelis v.d. Leest; Hendrica v.d. Leest- v.d Oetelaar; Fransje v.d. Leest.

DINSDAG 19.00 Vespers, het liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Géén eucharistieviering op Eerste en Tweede Pinksterdag

* Vergadering kerngroep parochievrijwilligers, dinsdag 11 juni om 15.00 uur.

PROTESTANTSE
GEMEENTE

ZONDAG 10.00 Pinksterdienst geleid door mevr. ds. C.A. Terlouw uit Boxtel. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er korte Paks. Zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in de Schakel. Na de dienst is er gelegenheid elkaar te hier ontmoeten.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mevr. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69. Voor uitgebreidere informatie en alle belangrijke gegevens zie www.pg- boxtel.nl


Opbrengst collecte

De collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting heeft begin mei in de gemeente Boxtel ruim 1765 euro opgeleverd. De collectanten kwamen van 6 tot en met 11 mei langs de deuren om geld in te zamelen voor onderzoek.

Willibrordviering

Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni, is nabij de Willibrorduskapel in de Boxtelse buurtschap Luissel de jaarlijkse Willibrordviering. Pastoor Geertjan van Rossem van de Heilig Hartparochie gaat voor tijdens de eucharistieviering in de open lucht. Het Verrijzeniskoor zorgt voor de muzikale omlijsting. Tijdens deze heilige mis, die om 10.30 uur begint, vindt ook de traditionele kinderzegening plaats. Bij slecht weer is de heilige mis in de woning van de familie Claassen op Luissel 5.

De Walnoot

VRIJDAG 7 JUNI

Koning Willem I        08.00

Koffie-inloop        10.00

Vrij biljarten        13.00

ZONDAG 9 JUNI

Ruilbeurs        10.00

DINSDAG 11 JUNI

Koning Willem I        08.00

Biljart Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljart KBO        13.00

Sint-Joseph        19.00

Bridge Revanche        19.30

Computerclub        19.30

WOENSDAG 12 JUNI

Koning Willem I        08.00

Gym        09.00

Biljart Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Kwiekroute        10.00

Yoga        10.30

Kienen ivv        13.30

Start avondvierdaagse        19.00

Heartsafe vergadering        19.30

Lavendel        19.30

DONDERDAG 13 JUNI

Koning Willem I        08.00

Koffie-inloop        10.00

Biljart        13.00

Stoppen met roken        19.30

Kienen aquavaria        20.00


Week van missionaris

In het weekend van Pinksteren wordt in de vier kerken van de Heilig Hartparochie gecollecteerd voor Nederlandse missionarissen overal ter wereld. Missionarissen en missionair werkers zetten zich wereldwijd elke dag opnieuw in voor hun kwetsbare medemens. Vanuit hun geloof werken zij aan een rechtvaardige wereld waarin iedere mens telt.

Verzamelaarsbeurs

De Boxtelse vereniging van verzamelaars houdt zondag 9 juni van 10.00 tot 13.00 uur haar ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1. De entree is voor volwassenen een euro. Kinderen tot vijftien jaar mogen gratis naar binnen.