KAMERKOORCONCERT IN SINT-THERESIAKERK

Basilius College brengt muziek van overzee

Het Basilius College is een Nederlands kamerkoor van hoog niveau met geschoolde musici. Het staat onder leiding van Jeroen Spitteler. Zaterdag 15 juni vanaf 20.15 uur treedt het koor op in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel.

Boxtelaar Kees Doevendans, onder meer dirigent van kamerkoor Ratatouille en het gemengd koor van de Sint-Petrusbasiliek, maakt deel uit van dit kamerkoor.

Veel professionele zangers, instrumentalisten, dirigenten en muziektheoretici hebben de wens in een kleine groep vocaal te musiceren. Het Basilius College geeft hen de mogelijkheid op hoog niveau te zingen met aandacht voor stemgebruik en ensemblevorming. De uiteenlopende achtergronden van de zangers geven het koor een fraaie klank met een spannende twist. De gezongen liederen komen voornamelijk uit de renaissance, romantiek en twintigste eeuw, maar ook andere stijlen komen regelmatig aan bod. Zo is een gevarieerd repertoire opgebouwd. In de Sint-Theresiakerk, dat een fraaie akoestiek heeft, brengt het Basilius College een bloemlezing met muziek van de Britse eilanden onder de titel Like a rose.

MUZIEK VAN OVERZEE

Dirigent Jeroen Spitteler: ,,Juist nu de afstand tussen de Britse eilanden en het continent groter lijkt te worden, willen we ons laven aan de muziek afkomstig van over de zee." Doevendans is al jaren bas bij Basilius: ,,Fantastisch om, naast het dirigeren, ook op hoog niveau te kunnen zingen. Wat mij betreft begint alle muziek met zingen en dan is het Basilius College ideaal."

Toegangskaarten kosten vijftien euro en zijn te bestellen via de website www.basiliuscollege.nl of aan de kassa. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen het concert gratis bijwonen.


Een levend schilderij van het bloedmirakel

De Bloedmirakelse Avond en de Bloedprocessie in Boxtel zijn al een aantal jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nu komt aan deze stam een nieuwe loot. Het wordt een speciale activiteit die bezoekers van deze evenementen terugvoert in de tijd.

In bibliotheek Babel aan de Burgakker in Boxtel staat op de zaterdagen 22 en 29 juni van 14.00 tot 17.00 uur een zogenaamd tableau vivant. Dit is een levend schilderij waarvan de deelnemers een belangrijke historische gebeurtenis uitbeelden, in dit geval het Boxtelse bloedmirakel dat volgens de overlevering rond 1380 plaatsvond.

Belangstellenden kunnen tijdens deze twee data dus hoogstpersoonlijk in het wonder stappen en zelf deel uitmaken van een levend doek.


Frans Maas

Boxtelaar Frans Maas exposeert tot en met zondag 30 juni beelden van archeologisch hout van gemiddeld duizend jaar oud in museum 't Oude Slot aan Hemelrijken 6 in Veldhoven. Openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang kost vier euro.


Pasavond vervalt op de maandag van Pinksteren

Deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie dragen fraaie kostuums. Van tevoren moeten ze die passen om te kijken of er iets aan vermaakt moet worden. Figuranten kunnen elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur terecht op de eerste etage van Bibliotheek Babel aan de Burgakker 4. Behalve op Tweede Pinksterdag.

Geïnteresseerden kunnen zich tijdens de pasavonden aanmelden als deelnemer aan de ommegang die 16 juni, de zondag na Pinksteren, door het centrum van Boxtel trekt. Maandag 10 juni vervalt het passen vanwege Pinksteren en woensdag 12 juni duurt de pasavond tot 20.00 uur vanwege de Bloedmirakelse Avond die dan plaatsvindt in de bibliotheek aan de Burgakker. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Marijke van Beek via 06-54 68 61 51 of e-mail: aanmelden@bloedprocessie.nl.


Groep Boxtelse schrijvers starten verhalenproject

De bewoners van alle 86 woningen aan de Sint-Willibrordstraat in de Boxtelse wijk Selissenwal kunnen de komende maanden meedoen aan een baanbrekend verhalenproject. Het initiatief resulteert later dit jaar in een boek waarin bewoners hun mooiste verhalen vertellen over straat, huis, hobby's, buren en bijzonderheden.

Het idee komt uit de koker van de Boxtelse schrijver Trudy van Rooij, die met collega-schrijver Linda van de Wiel - eveneens uit Boxtel - verhalen op gaat tekenen. Enkele straat- en buurtbewoners sluiten aan bij het project om de tekstschrijvers te ondersteunen met onder meer fotografie.

RENOVATIE

Dat het verhalenproject juist wordt uitgerold in de Sint-Willibrordstraat heeft alles te maken met een grootscheepse renovatie die woonstichting Sint-Joseph voorbereidt. Het doel is dat alle straatbewoners dankzij de verhalen met elkaar verbonden worden. Meer informatie is te verkrijgen via Trudy van Rooij, e-mail info@trudyvanrooij.nl en op de website van wijkorgaan Platform Selissen: www.selissenwal.nl/streetart.


Uniformenpresentatie

Fanfare Sint-Willibrordus uit Esch presenteert zaterdag 8 juni haar nieuwe uniformen op muzikale wijze in verband met het zeventigjarig bestaan. Rond 19.00 uur lopen de muzikanten al spelend richting dorpshuis De Es. Zij krijgen begeleiding van twee bevriende fanfares uit Liempde en Lennisheuvel. 's Avonds is hier nog een feestavond met een optreden van de coverband The Red Cars. De entree is gratis.