Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE CLOWN ERICO VIERT DERTIGJARIG ARTIESTENJUBILEUM

'Clownerie is meer dan een rode neus en schmink'

LINDA VAN DE WIEL

Toen hij acht jaar was, zette hij zijn eerste voorzichtige stappen in de wereld van het entertainment bij de plaatselijke goochelclub in Wormerveer. Op zijn veertiende verhuisde hij naar Boxtel en begon het optreden als clown te lonken. En inmiddels zit Erik Verkooijen (44) als zijn alter ego Erico al dertig jaar in de clownerie.

Circus, theater, clownerie en zelfs decors. Erik is een geboren entertainer. Samen met collega-clown Marcel van Leeuwen runt hij het bedrijf Pallasso. ,,We bieden allerlei vormen van vermaak. Als clown Erico werk ik voor opdrachtgevers als de Efteling. Niet in Kaatsheuvel zelf, maar tijdens de exclusieve evenementen die het attractiepark organiseert. Ook ben ik werkzaam voor onder meer Telfort, Hema en verschillende circussen."

Erik houdt van zijn vak. ,,Clownerie is zóveel meer dan het dragen van een paar flapschoenen, een rode neus en een laagje grime om wat grappen te maken. Het zit van binnen. Ik verdiep me nog steeds in mijn beroep. Clownerie is voor alle leeftijden. Het is daarbij belangrijk af te stemmen op je publiek."
Dit houdt volgens de Boxtelaar in dat hij niet te kinderlijke grappen maakt bij volwassenen. ,,Ik betrek wel altijd iedereen bij mijn show. Ik maak grappen die stiekem leuk zijn voor ouders en grappen die de kinderen aan het lachen maken. Het is een spel. Ik probeer iedereen bij de les te houden. Zo blijft het voor ouders interessant en blijft de spanningsboog van kinderen gespannen. "

Hij vervolgt: ,,Bij clownerie vergroot je fouten en gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Ik doe dit door verbale communicatie, mijn mimiek en met opvallende gebaren. Ik neem bezoekers hierbij soms in de maling, maar zal iemand nooit voor gek zetten; dat is geen clownerie."

Dertig jaar in de clownerie betekent een schat aan ervaring. Erik deed die op door vaak op te treden. Als kind op straat en als volwassene op de meest uiteenlopende plekken. Hij was gisteren nog te bewonderen in spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen.

De entertainer groeide in zijn vak tijdens feesten en events én door het zelfstandig organiseren van evenementen. ,,Ik werkte ook zes jaar als entertainmentmanager op een cruiseschip. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Bovendien werkte ik in het Autotron in Rosmalen en in Bobbejaanland. Ik heb me nooit buiten de vermaakindustrie begeven."

NIEUWE BASSIE

De carrière van de Boxtelse veertiger nam een vlucht toen hij in 2007 tweede werd tijdens televisieshow 'De nieuwe Bassie'. ,,Dit programma opende enorm veel deuren. En een jaar later won ik tijdens een entertainmentcongres de titel European Entertainer of the Year.

Pallasso werd in 2008 opgericht maar tijdens de crisis had het clowneske duo het moeilijk. Erik: ,,Maar we zijn altijd blijven samenwerken en tegenwoordig gaat het goed: we doen veel gezamenlijke opdrachten én zijn in verregaande voorbereiding van een kerstcircus dat tijdens de kerstvakantie van dit jaar te zien is."

Wat Erik zo aantrekt in zijn vak is het vermaken van mensen: ,,Ik maak mensen graag aan het lachen door ze een spiegel voor te houden. Maar wat ik ook graag doe, is het organiseren van evenementen. Als ik mensen een onvergetelijke avond heb bezorgd, is mijn klant blij en ik gelukkig. Zoals voor alle vormen van vermaak geldt: het is een kwestie van smaak of je clownerie leuk vindt."

HARD WERKEN

De entertainmentwereld is ook hard: ,,Je bent zo goed als je laatste show. Ik moet altijd 200 procent geven en dat is soms een uitdaging. Wanneer ik een grote ruimte heb en een klein en verspreid zittend publiek, is het hard werken."

De clown speelt daarom erg goed in op de zaal. ,,Ik reageer op wat ik zie, ben gefocust. Als ik op zo'n moment mensen aan het lachen krijg, besef ik dat dit werk me gelukkig maakt." Het werken als duo vraagt wat anders van Erik dan zijn solo-optredens. ,,Marcel en ik geven elkaar tijd en ruimte en gunnen elkaar de lach. Dat maakt ons een goed én geestig koppel."

FOTO BOVEN: De Boxtelse clown Enrico laat zijn jonge publiek genieten in de spiegeltent Bon Salon, die nog tot en met zondag 23 juni in kasteelpark stapelen staat. Hij zit dit jaar veertig jaar in het vak. (Foto: Peter de Koning).