NIEUWE PARTIJ VANGT KINDEREN OP

HumanKind in Oversteek voor de kinderdagopvang

PÅL JANSEN

Speelleercentrum De Oversteek krijgt meer mankracht doordat HumanKind de kinderopvang gaat doen, dat stelt waarnemend directeur Jos van de Voort. Vanaf 1 juli neemt de organisatie, die dagelijks op 450 plekken in het land circa 25.000 kinderen opvangt, de werkzaamheden op zich.

Basisschool De Oversteek werd vorig jaar augustus een 'speelleercentrum'. De peuteractiviteiten die stichting Peuterhof verzorgde, kwamen bij de school terecht. Door veranderende regelgeving werd het ondoenlijk voor die stichting, bestuurd door ouders, om het peuterwerk uit te blijven voeren. Door samen te gaan met De Oversteek, werd dit probleem opgelost. De basisschool voerde de peuteractiviteiten voortaan uit. Ook kon in het vervolg kinderdagopvang, voorheen uitbesteed aan een derde partij, door de Liempdse basisschool worden opgepakt.

ONDER ÉÉN DAK

Door dit alles onder één dak en met één team te regelen, is het eenvoudiger om kinderen van peuterleeftijd tot aan de middelbare school op dezelfde manier onderwijs te geven. En dat gebeurt nog steeds, benadrukt Van de Voort: ,,Wij sturen de werknemers van HumanKind straks ook aan."

Vanaf 1 juni wordt de samenwerking intensief, maar voor kinderen en ouders zal er niet veel veranderen, aldus de waarnemend directeur: ,,Dat wordt vooral aan de achterkant geregeld."

De weg die De Oversteek vorig jaar is ingeslagen, naar een speelleercentrum, leverde veel kennis op over de nieuwe manier van werken, aldus Van de Voort. ,,En omdat zij zo groot zijn, kunnen we meer mensen een dagtaak geven binnen de kinderdagopvang. Denk aan pedagogisch medewerkers, coaches, tijd steken in het opstellen van beleid..."

De kinderdagopvang wekt de hoop dat ouders daarna kiezen voor het basisonderwijs van De Oversteek. Voor kinderen wordt de overgang tussen opvang en school kleiner. Dit biedt ook kansen om ouders van buiten Liempde ertoe te bewegen hun kind in dit dorp naar school te laten gaan. Van de Voort: ,,Dat komt nu nog sporadisch voor, terwijl de afstand van Boxtel naar Liempde maar klein is. Bovendien zijn nog veel mensen in Meierijstad die naar Boxtel moeten en onderweg door Liempde rijden."


Rock en rijm klinken in het Concordiapark

Limuscene op zondag 9 juni, eerste pinksterdag, kent dit jaar een gevarieerd programma. Naast de gebruikelijke rockacts in de tent en singer-songwriters op de kiosk in het Liempdse Concordiapark, heeft de organisatie een diversiteit aan muziekstijlen toegevoegd: van hiphop tot funk.

Naast stevige rockbands als Barracuda, Kong Fo en Boxtelse acts als SuperSonicSmashKids, Angela's Project en Boxruba, zullen ook optredens van bijvoorbeeld rapper Jelle Verse en pop-funk tributeband The Dutch Jamiroquai uit Tilburg het publiek muzikaal verrassen. In totaal zijn er op de kiosk en in de feesttent dertien optredens. Die zijn gratis te bezoeken vanaf 13.30 uur in het Concordiapark. Naast muzikale optredens zijn er voor kinderactiviteiten als een zweefmolen en een schminksalon. Het programma is te vinden op www.limuscene.nl.