Als de bal vanaf de achterkant van de baan door de beugel gaat, krijgt de speler minpunten. Een beugelaar moet daarom vooruit denken, goed kijken en mikken. (Foto: Gerard Schalkx).
Als de bal vanaf de achterkant van de baan door de beugel gaat, krijgt de speler minpunten. Een beugelaar moet daarom vooruit denken, goed kijken en mikken. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SPORT MET TRADITIE IN PAND MET HISTORIE

'Een goede beugelspeler weet vooruit te denken'

JAN HERMENS

Beugelen is een sport met historie. Liefst vijfhonderd jaar geleden speelden hovelingen het spel al, vertelt André van der Pasch. Hij is secretaris van beugelclub De Klöskes uit Liempde. De stichting die de historische boerderij aan de Oude Dijk 21 beheert, waarin de beugelspelers een ruimte huren, hield zondag een open dag. Een ideale kans om kennis te maken met deze sport van het zuiden.

Van der Pasch: ,,Beugelen was oorspronkelijk niet specifiek een sport die alleen beneden de rivieren werd gespeeld. Maar nu is dat wel zo. In Brabant, Limburg, stukjes Duitsland en België vind je beoefenaars van de sport. Wij zeggen altijd: hier spelen we serieus, in Limburg fanatiek. Daar kan het er tijdens de competitie pittig aan toe gaan. Wij doen mee aan de Bob, dat staat voor Best of Brabant."

De Liempdse vereniging telt 48 leden, waarvan een deel jeu de boules speelt, een sport die wel enige verwantschap vertoont met beugelen.

Inmiddels geven spelers een demonstratie. Voor de leek ziet het eruit alsof ze langgerekte houten schepjes in de hand hebben. ,,Dat zijn slegers", legt Van der Pasch uit. ,,Daarmee rol je een vier kilo zware bal over de baan. Het is de bedoeling dat de bal door de beugel gaat, althans, afhankelijk van waar de bal ligt."

HOCKEYERS

Hoewel de sporters de bal niet wegslaan, maar eerder duwen of scheppen, schijnen hockeyers en biljarters aanleg voor het beugelen te hebben. Van der Pasch: ,,We krijgen wel eens bezoekers die een arrangement geboekt hebben. Als dat hockeyers zijn, weten ze de bal vaak al snel door de beugel te mikken."

Dat lukt bovengetekende pas na een poging of vijf. Hoewel het al jaren geleden is, herkennen de beugelaars onmiddellijk een hockeygreep. ,,Je moet de slegel vastpakken als een schop, tegen de bal aanzetten en doen alsof je grond wegschept."

De sport kent een tactisch element, je mag de bal van de tegenstander namelijk in de goot tikken. Als je die tenminste met je eigen 'kogel' weet te raken. Als een biljarter gebruikt de gelegenheidsleraar de banden van de baan om zijn bal of die van de tegenstander daar te krijgen waar hij hem hebben wil. Van der Pasch: ,,Een goede beugelaar denkt altijd vooruit. Vrijwel iedereen kan de sport leren beheersen. Het vergt vooral veel oefenen."