Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ESCH HEET NIEUWE INWONERS UITBUNDIG WELKOM

Bierpompfeest voelt als een warm bad

LINDA VAN DE WIEL

Een kerkdienst, een - volgens bezoekers - heerlijke brunch én een eigen tot de nok toe gevulde bierpul. Ook dit jaar werden de nieuwe bewoners van Esch officieel welkom geheten tijdens het jaarlijkse bierpompfeest. De 36 nieuwelingen die zich aanmeldden voor de feestelijke dag belandden in Esch naar eigen zeggen in een warm bad. Maar er was ook live muziek en lokale verenigingen en organisaties presenteerden zichzelf.

Pastoor Geertjan van Rossem nam het woord tijdens de openingsceremonie van het 53e bierpompfeest: ,,Er wordt wel eens gezegd: 'In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier'. Ik denk echter dat er gewoon bier wordt gedronken in de hemel. Maar intussen ben ik benieuwd naar een pilsje uit de pomp", grapte hij.
Het eerste gerstenat van onbezoldigd gemeentelijk biertapper Gerrie van der Mee én de vendelgroet van gilde Sint-Willebrordus completeerden de welkomstceremonie. Vendelier Frank van der Pasch: ,,Het gilde brengt deze groet al sinds het eerste bierpompfeest. Het is een stuk historie en cultuur van Esch. De mensen vinden het mooi en ik doe het graag. Zeker met een pul bier in het vooruitzicht", lachte hij. Saillant detail was dat burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren, momenteel met ziekteverlof na een dispuut met de vier wethouders, als beschermvrouwe van het gilde met de stoep meeliep.

HARTELIJK

Een gevulde pul bier was er ook voor de nieuwe inwoners van Esch. Karlijn de Wild is één van de mensen die vorig jaar in het dorp kwam wonen. ,,We namen onze intrek kort na het bierpompfeest van vorig jaar, dus dit is ons officiële welkom", zei ze. ,,Ik vind het heel bijzonder dat het op deze manier gebeurt. Wat een warm bad is dit. Esch is een fijn dorp om te wonen. We zitten in een leuk huisje op een mooie plek. En we wonen dicht bij onze familie maar wel ver genoeg om zelfstandig te zijn."
Ineke du Chatinier woont ook erg prettig in Esch: ,,Mijn man en ik zijn in december 2018 vanuit Vught naar hier verhuisd. We hebben nu veel meer ruimte. Ook is alles vanuit dit dorp prima bereikbaar. En wát een hartelijke ontvangst. Ik krijg zelfs een lekker biertje uit de pomp", aldus de nieuwbakken inwoonster.

Voor de kinderen was ook volop vertier. Diede Knaapen van zes jaar wachtte op een ballondier. ,,Als het klaar is, ga ook nog fietsen, voetballen en vissen", vertelde ze. Haar even oude vriendinnetje Elisa Kop stond ook in de rij: ,,Ik vraag of de clown een lieveheersbeestje voor me maakt."

PRESENTEREN

Het bierpompfeest is ook de plek waar lokale verenigingen zichzelf presenteren. Zo organiseert Friends of Europe Esch ontmoetingen tussen dorpelingen uit 28 Europese landen. ,,Op dit moment is een aantal Finse scholieren in Esch", legde Frans Vermeer, actief binnen de stichting uit. ,,Zij onderzoeken hoe wij duurzaamheid vormgeven."

Natuurlijk was ook Samenloop voor Hoop present op de markt. ,,Ik heb het evenement opgezet omdat ik van dichtbij met kanker en de gevolgen ervan te maken heb gehad", stelde voorzitter Noor Janssen. ,,Inmiddels zijn we met 35 vrijwilligers en nemen bijna dertig teams deel. Mijn doel is Esch op 31 augustus en 1 september paars te laten kleuren."

Naast alle activiteiten werd nog vele malen geproost op een geslaagd feest.

FOTO BOVEN: Biertapper Gerrie van der Mee laat de kroezen vollopen. (Foto: Gerard Schalkx).


Esch kiest voor         verlichting van         fietspad Smaldijkje

De inwoners van Esch zien graag dat het geld voor het afscheidscadeau van de op te splitsen gemeente Haaren naar de verlichting van het Smaldijkje gaat. Zij konden tijdens het bierpompfeest kiezen uit drie ideeën.

Het fietspad verbindt Esch met de toekomstige gemeentegenoot Boxtel. Het idee achter het gekozen cadeau is dat het weggetje op een innovatieve manier wordt verlicht. De andere twee ideeën, een gemeenschappelijke slinger voor alle evenementen en een eigen reus zoals Boxtel en Liempde die al een hebben, waren een stuk minder in trek. In totaal lieten honderdtien bezoekers hun stem gelden. Ook de gemeente Boxtel is enthousiast over het idee. Samen met Haaren wordt nu bekeken hoe er invulling kan worden gegeven aan het idee.


Benefietconcert voor samenloop in Willibrorduskerk

De Heilig Hart Parochie wil zich ook inzetten voor het doel van de Samenloop voor Hoop in Esch. Daarom houdt zij woensdag 19 juni een orgelconcert in de Sint-Willibrorduskerk.

Vanuit de parochie loopt geen team mee tijdens het wandelevenement, maar het bestuur wilde wel graag een bijdrage leveren. Tijdens het benefietconcert luisteren bezoekers naar de melodieuze klanken die organist Wil van den Broek uit het instrument weet te halen. De collecteschaal gaat deze avond rond om geld in te zamelen voor de Samenloop voor Hoop. Het is ook mogelijk om op de dag van het evenement tegen betaling een kaarsje op te steken in de Mariakapel. Ook deze opbrengsten gaan naar de samenloop.

Het orgelconcert begint om 20.00 uur en de entree is gratis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding