Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BESTUURDERSPOULE EN NIEUWE WEBSITE

Vrijwilligerssteunpunt zet in op vernieuwingen

JAN HERMENS

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern ontwikkelt een website met daarop alle informatie over vrijwilligerswerk in Boxtel. Daarnaast werkt de welzijnsorganisatie aan een poule waar bestuursleden zich kunnen melden, omdat mensen voor deze functies vaak moeilijk te vinden zijn. Donderdag 13 juni vanaf 19.30 uur houden ContourdeTwern en Meewerkend Boxtel in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen een bijeenkomst voor vrijwilligers.

Atie Theunissen van het vrijwilligerssteunpunt vertelt: ,,Twee jaar geleden was er een soortgelijke bijeenkomst in de spiegeltent. Toen is een klankbordgroep gevormd. Die heeft zich gestort op het ontwikkelen van ideeën op het gebied van vrijwilligersbeleid. Denk aan manieren om mensen te werven, aan cursussen en bijscholingen voor vrijwilligers en juridische advisering."

SPREEKUUR

Sinds de avond in 2017 is het aanbod van de Vrijwilligersacademie fors uitgebreid en houdt het vrijwilligerssteunpunt drie ochtenden per week een spreekuur, elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur in Babel Bibliotheek Boxtel en elke dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Sint-Ursula.

Verder is sinds 1 mei vertrouwenspersoon Els van Esch aangesteld. Van Esch: ,,Als vrijwilligers te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen, kunnen ze zich tot mij wenden. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-57 31 54 16."

POULE

Deze vernieuwingen zijn in gang gezet omdat vrijwilligers onmisbaar zijn in de samenleving, maar het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die zich onbezoldigd structureel met hart en ziel voor een club willen inzetten. Met name bestuursleden werven blijkt lastig. Theunissen: ,,Vandaar ons plan om een bestuurderspoule in te richten. Hiervoor zoeken we mensen die tijdelijk een bestuursfunctie bij een vereniging of andere organisatie willen vervullen. Zo hopen we te voorkomen dat goedlopende initiatieven in de problemen komen als om wat voor reden dan ook bestuursleden afhaken."

Over de bestuurderspoule verschijnt nadere informatie op de website waar ContourdeTwern mee bezig is. Theunissen: ,,Die bevat naast een vacaturebank ook een blog over boegbeelden van vrijwilligerswerk, geschreven door vijf ambassadeurs uit het veld." Wie dat zijn, is nog niet bekend.


Geitjes knuffelen in de wei op Selissenwal

De Geitenwei en een deel van de Reginahof in de wijk Selissenwal staan zondag 9 juni, eerste pinksterdag, weer in het teken van de jaarlijkse geiteweidag.

Deze duurt van 11.00 tot 19.00 uur en begint met de 'geitjesmarkt', waarbij kinderen op hun eigen kleedje spulletjes verkopen. Vervolgens is er tussen 15.00 en 17.30 uur een familiebingo. Daarnaast kunnen kinderen zich uitleven op springkussens en met mega-spellen. Als uitsmijter geeft Ricardo van Vugt een optreden. De entree is gratis. (Foto: Peter de Koning, 2017).