Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

ORGANISATIE LIEDJESFESTIJN VRAAGT HULP VAN LEZERS

Kwekdeuntjesfeest krijgt make-over

LINDA VAN DE WIEL

Nadat een aantal jaren geleden de Boxtelse Waggelrevue een boost kreeg, ondergaat nu het Kwekdeuntjesfeest een metamorfose. Kartrekkers Toon van Krieken (51) en Gerald Vlaminckx (55) zetten zich hiervoor in én vragen de hulp de leden van Brabants Centrum. Van Krieken: ,,We willen graag een nieuwe naam voor het Kwekdeuntjesfeest en horen graag de ideeën van de lezers. De winnende inzending wordt beloond met een mooie prijs."

,,We merken al een aantal jaren dat het animo voor de verkiezing van het carnavalslied afneemt. Zowel het aantal deelnemers binnen de carnavalsclubs als het aantal bezoekers loopt terug", stelt Van Krieken. ,,We kregen signalen dat het Kwekdeuntjesfeest oubollig was. Dit terwijl de avond meer is dan alleen de verkiezing van het beste lied. Ook werd aangegeven dat de puntentelling te ingewikkeld en weinig inzichtelijk is." Dit was voor het duo aanleiding om aanpassingen te doen. Vlaminckx: ,,We hebben een bijeenkomst ingelast waarvoor we een afvaardiging van alle clubs hebben uitgenodigd mee te denken over een nieuwe invulling. Aan de hand van thema's hebben we gepraat en gespard. Hieruit kwamen goede ideeën naar voren. Zo wordt de puntentelling drastisch vereenvoudigd. Ook zijn er in de toekomst nog maar twee categorieën: te weten de Eendison en de Indekoffer. Laatstgenoemde is, zoals de naam al doet vermoeden, een cover. Verder mogen deelnemers ook kiezen of ze willen zingen met een combo of een geluidsband in plaats van een blaaskapel."

De samenwerking met de carnavalsclubs is bij deze verandering erg belangrijk. Van Krieken: ,,We moeten het samen doen. Want zonder clubs is er geen carnaval." Vlaminckx vult aan: ,,Je hebt elkaar nodig om van carnaval een mooi feest te maken." Het Kwekdeuntjesfeest wordt al jaren door Stichting Openbaar Carnaval (SOC) georganiseerd. Pas in een later stadium worden de carnavalsclubs erbij betrokken. Van Krieken: ,,Wij willen dit omdraaien. De clubs zijn belangrijk. We maken er een avond van die door én voor hen georganiseerd wordt."

Onder leiding van SOC-president Frank van Heesch zijn al meerdere veranderingen ingezet. Zo is Duck Out, een feestavond voor jongeren tot zeventien jaar, afgelopen carnavalsvrijdag voor het eerst gehouden in partycentrum én hofpaleis Denziz. Door het wegvallen van partycentrum De Adelaar is de route van de Grote Eendentrek ingekort. Vlaminckx: ,,En het evenement Super Markt, waardoor voor en na de optocht een groot straatfeest ontstaat, is door Frank omarmd. Van ons mag dit verder groeien. CV Nooit Gedacht heeft dit echt goed opgezet."

OPROEP

Terug naar het Kwekdeuntjesfeest. Dit evenement wordt opgepoetst. Vlaminckx: ,,Tijdens de avond wordt niet alleen het winnende carnavalslied van Eendengat gekozen, maar ook de nieuwe prins bekend gemaakt. En het is de opening van het carnavalsseizoen. De avond dient daarmee een drieledig doel."

De term Kwekdeuntjesfeest dekt daarom de lading van de feestavond niet meer. ,,We roepen de leden van Brabants Centrum en andere carnavalsliefhebbers op mee te denken over een nieuwe naam." Van Krieken: ,,Het is de uitdaging dat de naam verwijst naar de start van het carnavalsseizoen, de prinsbekendmaking en de verkiezing van het beste carnavalslied." Onze leden hebben hiervoor deze week een e-mail ontvangen, waarbij ze hun ideeën kunnen insturen, maar dit is ook mogelijk via info@waggelrevue.nl.

De inschrijftermijn sluit donderdag 20 juni. Van Krieken: ,,Het lijkt misschien wat vroeg, maar er moet nog veel gebeuren. Er komt een nieuw logo, een nieuwe website en we willen veel doen op sociale media. We willen graag aan de slag!"

GROTE FOTO BOVEN: Toon van Krieken (links) en Gerald Vlaminckx roepen lezers op een nieuwe naam te bedenken voor het Kwekdeuntjesfeest. (Foto: Marc Cleutjens).

KLEINE FOTO: Samen met voormalig SOC-president Jan de Koning zong prins Donald V het winnende carnavalslied voor 2019 afgelopen jaar in hofpaleis Denziz. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).

Samen met voormalig SOC-president Jan de Koning zingt prins Donald V het winnende carnavalslied 2019 in hofpaleis Denziz. The Ducktownband begeleidt het muzikale tweetal. (Foto: Gerard Schalkx).