Afbeelding
Foto: Eetbaar Boxtel

AANMELDEN VOOR BUURTPLANTDAG IS AL MOGELIJK

De vruchten plukken van openbaar fruit

Wie inspanningen levert, plukt daar later de vruchten van. In Boxtel wordt het gezegde omgezet in realiteit. Eetbaar Boxtel houdt in november namelijk weer een buurtplantdag. Oftewel, inwoners planten fruitstruiken en -bomen in openbaar groen.

De gemeente biedt de vruchtdragende flora kosteloos aan. Denk bijvoorbeeld aan appel-, peren-, of pruimenbomen, bessenstruiken en aardbeien-, of frambozenplanten. Deelnemers geven hun plan en wensen door voor een locatie in hun buurt waar ze het fruit een plek kunnen geven. Dit gebeurt in afstemming met omwonenden.

BEHEER

Voorwaarde is dat buurtbewoners zorgen voor beheer en onderhoud van de locatie. Een geslaagd voorbeeld van fruit in de wijk is het buurtakkertje dat Ton en Riet Torringa in november aan de Mozartlaan hebben aangelegd. Uiteraard rekening houdend met een eventuele maaimachine zodat het groenbeheer nog steeds goed het gras bij kan houden.

BIODIVERSITEIT

David Andreae namens Eetbaar Boxtel: ,,Waar mensen samen een plan maken, leidt dat meteen tot meer sociale samenhang in een buurt, is onze ervaring. Door voor onderhoudsvriendelijke soorten te kiezen, hebben inwoners wel de lusten maar weinig lasten. Op gemeentegrond ontstaat in de wijken meer biodiversiteit - wat hard nodig is. En zowel vogels als buurtbewoners genieten van lekker fruit."

De buurtplantdag van 2019 vindt in november plaats. Als iemand in zijn buurt fruitplanten in openbaar groen wil aanleggen, dan is de eerste stap om zich aan te melden vóór 1 september via een e-mail naar David Andreae, info@eetbaarboxtel.nl. De gemeente beoordeelt het voorstel.

FOTO BOVEN: Riet en Ton Torringa hebben in de herfst in de Mozartlaan een appelboom en negen bessenstruiken geplant. Deze nazomer is het wellicht nog wat vroeg om te oogsten, maar volgend jaar kan er waarschijnlijk wel geplukt worden. (Foto: Eetbaar Boxtel).


De Witte Karavaan

Museum Boxtel biedt van zaterdag 15 juni tot en met zondag 18 augustus onderdak aan de expositie 'De Witte Karavaan'. Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Witte Paters en de Witte Zusters in Afrika. Het museum aan de Baroniestraat is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree bedraagt vier euro.