Afbeelding
Foto:

Bubbels op Stapelen?!

Op Stapelen kun je (nog) heerlijk wandelen en vertoeven. De zoete lentegeuren mengen zich met de mindere reuk van de overkant van het spoor. Gemengd gevoel. De afwikkeling van de verkoop van Stapelen geeft een dito gevoel. Het is er verdacht stil nu jonkheer X (oh, wat voelde hij zich een echte kasteelheer!) en zijn jonkvrouw de nooit uitgepakte dozen al weer ingeladen hebben voor de terugtocht naar hun prachtige Eindhoven. Uit de troebele slotvijver komen steeds weer nieuwe bubbels bovendrijven. Terwijl de Dommel via Stapelen, omzoomd door prachtige bomen en onderweg een paar bruggetjes en de begraafplaats van vele paters passerend, haar weg zoekt naar het centrum van de gemeente Boxtel, lijkt de geldstroom de tegenovergestelde richting te hebben gekozen. Menig inwoner vraagt zich af wat er nog meer in de kerkers van het kasteel bekonkeld is destijds, en door wie. Was het gewicht aan de onderhandelingstafel dermate scheef verdeeld dat de balletjes allemaal naar de kopers zijn gerold? Is besturend Boxtel gelijmd met wat toezeggingen in de groene-hobby-sfeer of imago-dingetjes? Waarom is de zaak niet in eigen hand genomen? De paters zijn kennelijk tevreden met de uit-onderhandelde vriendenprijs én met de nieuwe eigenaren, want - echt waar - dat was een gunfactor. Op de door Boxtel toegezegde voorwaarden zullen X en zijn kompaan zeker een flesje frisse bubbels hebben geopend. Een deal met allure. Tegen een pittige prijs houden zij het park open. Driftig applaus in de raad. X zelf (en niet zomaar een projectontwikkelaar?!) gaat nieuwe woningbouw doen. Boxtel krijgt meer toerisme en betaalt dat zelf. Men gniffelt in Eindhoven. Binnen de kasteelpoort klopt het verdienmodel. Het labyrint geeft niets prijs van wat er nog komt. In de publieke ruimte Stapelen de weddenschappen zich inmiddels op. Wanneer springt de volgende aap uit een van die prachtige bomen? Wie krijgt straks de Zwarte Piet (en hoelang is die nog welkom)? Welke van de overleden paters is als eerste omgedraaid in zijn graf op Stapelen? Wanneer gaan de overgebleven paters bidden om vergeving, en voor wie? Paters moeten zwijgen, maar de anderen?! Voor de (d)raad ermee! Zodat de weddenschappen verrekend kunnen worden.

        HENK DE WINDT


Lekker Lennisheuvel geslaagd

De vierde editie van Lekker Lennisheuvel op zondag 26 mei was een prachtig evenement en de vele, vele bezoekers hebben zichtbaar genoten van de gezelligheid, het heerlijke weer en de lekkere hapjes en drankjes. Ook de samenwerking met het Vakantiecomité Lennisheuvel was een gouden greep. Het vijftigjarig bestaan van het Comité werd opgeluisterd met attracties voor kinderen van alle leeftijden.

Als Stichting Lekker Lennisheuvel kijken we terug op een super geslaagde dag die mede door de leden van Brabants Centrum mogelijk is gemaakt.

We willen hen dan ook heel hartelijk bedanken voor de ondersteuning.

        IVAN CROST

        STICHTING LEKKER LENNISHEUVEL


BURGEMEESTER OVER BURGERPARTICIPATIE

'Betrokkenheid van Boxtelaren goud waard'

JAN HERMENS

In zijn eerste honderd dagen als waarnemend burgemeester in Boxtel is Fons Naterop in gesprek gegaan over Meewerkend Boxtel met inwoners, raadsleden, maatschappelijke instellingen en ondernemers. Hij brengt nu, na zo'n tweehonderd dagen als waarnemend burgervader, zijn bevindingen naar buiten.

Naterop ging onder andere in op de rol van de gemeente, op inspraak en op het verloop van de samenwerking tussen inwoners en lokale overheid.

,,Allereerst moet ik de betrokkenheid in Boxtel noemen. Die is echt goud waard. Daar mogen we trots op zijn. Er zijn veel initiatiefrijke mensen hier", aldus Naterop.

Wat betreft projecten waar inwoners bij betrokken zijn, maar waarbij de overheid leidend is, ziet de burgemeester een taak voor de gemeente weggelegd. ,,Wij moeten voorafgaand aan een project duidelijk communiceren hoe inspraak geregeld is, of er ruimte is voor dialoog en wanneer. Daarnaast is het belangrijk helder terug te koppelen wat er met de inbreng van inwoners gedaan is en welke afwegingen er gemaakt zijn."

Plannen die Boxtelaren aandragen en uitvoeren met de gemeente als faciliterend partner lopen doorgaans soepel. ,,Uit de samenleving is al menig vruchtbaar initiatief gekomen, die daadkracht koesteren we", aldus burgemeester Naterop. Goed verwachtingenmanagement vindt hij essentieel. Wanneer verwachtingen reëel zijn, valt het resultaat meestal niet tegen. De burgervader ziet graag dat de systeemwereld van de lokale overheid en de leefwereld van de inwoners zwaluwstaarten. ,,Een zwaluwstaart is een oerdegelijke houtverbinding. Als we die tot stand kunnen brengen, dan doen we het goed."

FOTO ONDER: Waarnemend burgemeester Naterop heeft zijn licht opgestoken in de Boxtelse samenleving. (Foto: Peter de Koning).