'Laat die zweem van wantrouwen achter u liggen'

PÅL JANSEN

Wethouder Peter van de Wiel gaf gisteravond een uitgebreide toelichting over de besluitvorming omtrent de gebeurtenissen in de varkensstal aan de Brede Heide. Daar vielen maandag 13 mei 125 dierenactivisten een varkensstal binnen. Het leverde een spervuur van vragen op aan zijn adres: de wethouder was toen namelijk als locoburgemeester verantwoordelijk. Kritisch zijn, is prima vond waarnemend burgemeester Fons Naterop, maar tot op het bot fileren vond hij overbodig: ,,Laat die zweem van wantrouwen achter u."

Met name Balans en CDA wilden alles tot in detail weten: samen waren deze oppositiepartijen goed voor bijna tachtig vragen, exclusief vervolgvragen.

Dat het tien uur duurde (volgens diverse varkenshouders te lang) voordat de Mobiele Eenheid (ME) ingreep, had zo zijn redenen, zei Van de Wiel in een verklaring voordat de vragenronde losbarstte: ,,Een handelingskader hiervoor ontbrak. Een dergelijke situatie hebben we niet eerder meegemaakt."

De besluiten die genomen moesten worden door 'de gezagsdriehoek' (die bestaat uit de burgemeester, Openbaar Ministerie (OM) en de teamchef van de politie), vroegen om een zorgvuldige onderlinge afstemming, aldus Van de Wiel. Het OM moest rekening houden met de vervolging van de activisten. De politie moest logistiek een en ander organiseren. De belangen van de boer speelden mee. En ook de volksgezondheid; activisten wilden zieke dieren naar buiten dragen en een aantal kwam uit landen waar de varkenspest heerste. Tevens leverde de tegendemonstratie van agrariërs weer een nieuwe situatie op.

Pagina 3: 'Brede Heide is een nieuw fenomeen'