Afbeelding
Foto:

PVDA MAAKT COMEBACK EN BLIJKT GROTE WINNAAR VAN VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT

Sociaal-democraten krijgen in Boxtel bijna een kwart van stemmen

JAN HERMENS

De PvdA won met glans de Europese parlementsverkiezingen, zoals op tal van plaatsen in Nederland. Ook in Boxtel bloeide de roos plots weer in volle pracht. Meer dan 22 procent van de lokale stemmen ging donderdag naar de Europese tak van de sociaal-democraten. Dat betekent een stijging ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen, vijf jaar geleden, van bijna 14 procent. Daarmee is gematigd links niet alleen de grootste stemmentrekker, maar ook de sterkste groeier.

VVD en CDA volgen de PvdA op gepaste afstand met respectievelijk 15,5 en 14,7 procent van de stemmen. Voor de liberalen betekende deze uitslag winst, de christendemocraten leverden in Boxtel vijf procent in ten opzichte van 2014.

Forum voor Democratie bestond in 2014 nog niet en trok in deze gemeente nu 8,9 procent van de stemmen. Een stevige binnenkomer op Europees niveau en in zekere zin een anti-Europageluid vanuit Boxtel. Dat wordt echter overstemd door de mensen die voor het politieke midden gekozen hebben. Zij zeggen weliswaar ja tegen de Europese Unie, maar kijken er met een kritische blik naar.

GroenLinks juicht, want 9,5 procent van de stemgerechtigden die hun kruisje zetten in een van de Boxtelse stemlokalen, koos voor deze partij. Vijf jaar geleden was dat nog 5,8 procent.

Grote verliezers zijn D66, PVV en SP. Daarin wijkt de verkiezingsuitslag in Boxtel niet af van de landelijke. De meeste Boxtelaren geven wat Europa betreft meer steun aan het politieke midden dan aan de flanken. De opkomst ligt in Boxtel met 37,1 procent onder het landelijk gemiddelde van 41 procent, maar is wel gestegen ten opzichte van 2014.

HAAREN

De gemeente Haaren stemde vooral voor het CDA, die krijgt daar bijna 22 procent van alle stemmen. De PvdA ontvangt net iets minder steun. De VVD volgt, zonder een al te groot gat te laten vallen. GroenLinks en Forum voor Democratie ontlopen elkaar in Haaren niet veel, in absolute aantallen negen stemmen in het voordeel van de groenen. Het CDA trekt weliswaar de meeste stemmen, maar dat er slingers en ballonnen voor de dag worden gehaald, is onwaarschijnlijk. Vijf jaar geleden kreeg de partij namelijk nog de voorkeur van 30,1 procent van het electoraat. Een fors verlies dus. D66 moet ook in Haaren een veer laten, net als de PVV en de SP. De opkomst is in Haaren 39,1 procent, dat is iets hoger dan vijf jaar geleden.

SINT-MICHIELSGESTEL

In de gemeente Sint-Michielsgestel gingen de meeste mensen naar de stembus, namelijk 39,6 procent. In 2014 was de opkomst daar 35,5 procent. Onder de Gestelaren scoort de PvdA het hoogst, hoger nog dan in Boxtel en Haaren.


Afscheidscadeau Esch

Slingers, een reus of een verlicht fietspad. Dat zijn de drie cadeau-ideeën die Platform Esch Perspectief (PEP) aan de inwoners voorlegt. Er is achtduizend euro aan gemeenschapsgeld vrijgemaakt voor een geschenk als de gemeente per 2021 wordt opgesplitst. Tijdens het Essche Bierpompfeest dat morgen, donderdag 30 mei plaatsvindt, kunnen inwoners bij een stand hun stem uitbrengen.

De sociaal-democraten gingen met 23 procent van de stemmen aan de haal. Daarna volgde niet het CDA, maar de VVD. De top drie is in Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel hetzelfde, alleen de onderlinge volgorde wijkt af. De traditionele partijen, min of meer het politieke midden, krijgen wat Europa betreft het meeste vertrouwen. D66, met zijn uitgesproken pro-Europese geluid, doet het in Gestel niet beter dan in de twee naburige gemeenten. GroenLinks scoort ook in Gestel een tikje hoger dan Forum voor Democratie.

De uitslagen in Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel ontlopen elkaar niet veel en komen ook aardig overeen met de landelijke lijn. Een compositie waarin de middenstem de melodie heeft.

FOTO BOVEN: Op het stembureau in Sint-Ursula brachten voor negen uur 's ochtends al zo'n veertig mensen hun stem uit. (Foto: Peter de Koning).


TIJDELIJK WINKEL AAN STATIONSSTRAAT KRIJGT VASTE STATUS

Conceptstore Zoofs met volle kracht vooruit

Baby- en kinderkledingwinkel Zoofs aan de Stationsstraat 9 in Boxtel zou in eerste instantie een maand als pop-upstore bestaan. Dat werden er al gauw twee en inmiddels is bekend dat Zoofs blijft.

Ondernemer Sharon Trügg van de winkel legt uit: ,,In de winkel is baby- en kinderkleding te koop, evenals rammelaars en dergelijke. De collectie bestaat uit handgemaakte artikelen van Nederlandse makelij." Verrassend is de Moeke-collectie, een serie die Trügg samen met de Boxtelse Jitske Koesen heeft ontwikkeld. ,,Denk aan T-shirtjes met de opdruk You're my ultimate moeke. Het is een knipoog naar het Brabant van weleer. Het is een leuk concept, waardoor ik samenwerkingsverbanden met lokale ondernemers aan kan gaan."

De eerste twee maanden dienden voor Zoofs als proefperiode. De winkel liep van meet af aan zo goed en de reacties van klanten waren dermate positief dat Trügg besloot door te gaan. ,,Ik geniet ervan om in de zaak te werken. Zelfs al haal ik het merendeel van mijn inkomsten uit mijn webshop."

Op Instagram is Zoofs een bekende naam, daardoor trekt de winkel klanten van heinde en ver. Trügg: ,,Uit Antwerpen, Rotterdam, noem maar op."

Zaterdag 1 juni viert Zoofs dat de zaak met volle kracht vooruit gaat. Vanaf 09.30 uur is de winkel open, de eerste 35 betalende klanten ontvangen een goodiebag. Zoofs is elke donderdag en vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur geopend en elke zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.

FOTO ONDER: Twee modellen tonen kleding uit de Moeke-collectie. (Foto: Cheryll van Weert).

Afbeelding