Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PLANNEN VOOR GROEI NAAR HONDERDDUIZEND BEZOEKERS PER JAAR VOOR WETENSCHAP

Flinke uitbreiding van Oertijdmuseum op stapel

RENS VAN DEN ELSEN

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft grootse uitbreidingsplannen. Directeur René Fraaije wil graag groeien naar honderdduizend bezoekers per jaar. Om dat te kunnen bewerkstelligen moet er een depot komen met een werkplaats waarin iedereen de onderzoekers in actie kan zien. Ook denkt Fraaije eraan om in de toekomst meer echte dinosaurusskeletten tentoon te stellen in plaats van replica's. Het museum moet tevens wetenschappelijk een flinke impuls krijgen doordat er met meer gekwalificeerd personeel gewerkt kan worden.

,,Voor ons museum is wetenschap een essentieel speerpunt. Zonder kunnen we namelijk onze collecties niet goed beheren, die komen dan niet optimaal tot hun recht. Momenteel dragen we op internationaal niveau een flinke steen bij aan wetenschappelijke studies en publiceren zelf ook regelmatig artikelen. Dat kunnen we allemaal doen dankzij de collecties in het Oertijdmuseum. Willen we dat volhouden en budget vrijmaken voor de expositie, dan is groei van het aantal bezoekers nodig", vertelt Fraaije.

Samen met Marty van de Ven, architect bij BiermanHenket in Esch, heeft het museum onlangs een masterplan opgesteld voor de beoogde uitbreiding. Daarin staan onder meer een filmzaal getekend, meer horecafaciliteiten en een nieuwe hal om skeletten te tonen. De komst van diplodocus Kirby heeft ervoor gezorgd dat in de toekomst een nieuwe hal noodzakelijk is. Vrijwilligers en wetenschappers zijn momenteel nog druk bezig de dinoknekels uit de stenen te bikken. Mocht de kans zich voordoen, dan is Fraaije van plan om vaker originele dinoskeletten naar Boxtel te halen. ,,Echte skeletten kunnen niet goed tegen uv-licht. Die moeten dus in een donkere ruimte staan, waarbij ze verlicht worden door lampen. De huidige expositiehal is grotendeels van glas, dat is prima voor replica's, maar funest voor echte botten", legt Fraaije uit.

GEEN SUBSIDIES

De uitbreiding die het museum voor ogen heeft, kost echter meer dan twee miljoen euro. ,,Omdat we geen exploitatiesubsidies ontvangen is het niet haalbaar om alles ineens tot uitvoering te brengen. Het masterplan geeft onze ambities weer, maar we zijn ook realistisch en gaan daarom stapsgewijs te werk", geeft de directeur aan. In plaats van een filmzaal staan daarom nu eerst een depot met werkplaats, een nieuwe entree en betere infrastructuur binnen en buiten in het park op de planning.

De huidige ingang komt enkele meters naar voren en krijgt een overkapping, daardoor kunnen de kassa's verplaatst worden en komt er meer ruimte voor de winkel in het museum. De opslagplaats is nodig omdat het gebouw nu aardig vol staat met spullen die niet direct geëxposeerd worden. ,,Hiermee krijgen we de ruimte om de vaste tentoonstellingen te moderniseren, dat is na twintig jaar namelijk wel nodig. Daarnaast brengen we onze resterende collecties op een verantwoorde manier onder. Het is dan ook mogelijk om de routing in het museum een meer logische indeling te geven", legt Fraaije uit.

ATTRACTIE

De werkplaats in het depot kan tevens dienst doen als extra attractie, denkt de directeur. ,,Daar kunnen we skeletten in elkaar gaan zetten en dat laten we zien aan de bezoekers. Eigenlijk zoals we dat ook met ons laboratorium doen." De realisatie van de overige uitbreidingsplannen volgt wellicht later alsnog, mits er genoeg geld bijeengebracht kan worden. Fraaije: ,,We hebben enkele subsidieverzoeken lopen bij de provincie en landelijke fondsen, daar verwachten we de komende maanden een reactie op te krijgen." Het beleid rond subsidies voor musea staat al langer ter discussie. Vorig jaar nog pleitte de lokale VVD-fractie van Boxtel voor een betere verdeling van de gelden.

WERKPLAATS

De toevoeging van de werkplaats is ook noodzakelijk om mee te kunnen in landelijke ontwikkelingen. ,,Onze plannen om meer expertise in huis te halen als het gaat om het in elkaar zetten van botten hebben de interesse gewekt van andere musea, zoals Naturalis. We kunnen door de uitbreiding namelijk ook voor andere tentoonstellingen opdrachten uitvoeren, dat werkt in onze ogen alleen maar versterkend", geeft Fraaije aan.

Maandag presenteerden Fraaije en Van de Ven de plannen aan de welstandscommissie van de gemeente Boxtel. De architect heeft het nieuwe gebouw vorm gegeven en was eerder ook al betrokken bij de bouw van het onderzoekscentrum en de glazen expositiehal. De gemeente moet nog toestemming geven voor de uitbreiding. Als alles meezit kan nog dit najaar de schop in de grond en zet het museum een eerste stap richting haar doel om meer bezoekers te trekken.

FOTO BOVEN: Het depot en de werkplaats komen links van het huidige hoofdgebouw te staan. Daarnaast wordt ook de entree aangepast om ruimte te maken voor de winkel. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO ONDER: Artist Impression van het beoogde gebouw, dat naast depot ook ruimte biedt voor een terras, het oerbos ontsluit en plek laat voor de mogelijke aanbouw van een nieuwe skelethal. (Arist Impression: Marty van de Ven, BiermanHenket).

Afbeelding