AANMELDEN 'SURVIVORS' TOT WEEK VOORAF

Samenloop Esch wil het leven vieren met kanjers

RENS VAN DEN ELSEN

Naast geld ophalen voor onderzoek naar de genezing van kanker, worden ook de zogenoemde kanjers in de watten gelegd tijdens de Samenloop voor Hoop in Esch. Dit zijn mensen die de ziekte overleefd hebben of die er nog aan lijden. De speciale commissie die hiervoor in het leven is geroepen, nodigt al deze kanjers uit om zich op te geven. ,,We zetten niemand zomaar in de spotlights, maar willen hen wel graag verwennen met leuke activiteiten en contacten tussen lotgenoten leggen. We gaan samen het leven vieren", aldus commissielid Angela Goossen.

De kanjers krijgen tijdens de 24-uurs wandelestafette een speciaal programma aangeboden. ,,Denk daarbij aan diverse workshops zoals een ontspannende massage, mediteren, een bierproeverij, fotografie en meer. Maar we bieden hen ook een brunch en diner aan. Daarnaast zijn er vrijwilligers van het Vicki Brown huis aanwezig ter ondersteuning", vertelt Anne Trappel, die samen met Goossen invulling geeft aan deze activiteit tijdens de Essche Samenloop voor Hoop. ,,Het gaat ook om de onderlinge verbinding tussen de deelnemers. Ze kunnen elkaar steun en troost bieden en praten over hoe het is of was om kanker te hebben en hoe zij hiermee om zijn gegaan", gaat Trappel verder.

AANDACHT EN GENIETEN

De twee commissieleden beseffen dat niet iedereen graag naar buiten treedt met de ziekte. Goossen: ,,Het is ook zeker niet de opzet van de bijeenkomsten om alle deelnemers in het zonnetje te zetten. Er is een aparte ruimte waar de kanjers bij elkaar komen. Voor wie wel wat meer op de voorgrond wil treden, zorgen we dat er ruimte is langs de route van de samenloop. Maar het wordt zeker geen aapjes kijken!", benadrukt ze. ,,We hebben als doel om te verbinden, aandacht voor elkaar te hebben en daarnaast van een leuke dag te genieten. Even ontspannen en niet meer aan die rotziekte denken."

Goossen weet waar ze over praat. In 2017 werd borstkanker bij haar ontdekt. Nu is ze vrijwel genezen. ,,Ik ga nog regelmatig ter controle naar het ziekenhuis, maar alles gaat gelukkig goed." Ze is blij dat ook de vrijwilligers van het Vicki Brown huis aanwezig zijn, daar heeft ze namelijk zelf ook veel steun aan gehad. ,,Eigenlijk nog steeds, want ik ben regelmatig aanwezig als er een bijeenkomst is. Het is altijd fijn om je verhaal kwijt te kunnen aan lotgenoten", vertelt Goossen. Om de mogelijkheden van de ontmoetingsplek in 's-Hertogenbosch onder de aandacht te brengen, gaat de commissie samen met de al aangemelde kanjers woensdag 26 juni naar een informatieavond. ,,Ook dat hoort bij de activiteiten van de samenloop. De deelnemende kanjers kunnen elkaar dan al wat beter leren kennen", geeft Trappel als aanvulling op haar collega.

OPGEVEN

Iedereen mag zich aanmelden. Daarbij is ook een introducé welkom, zoals directe familie of vrienden. Trappel: ,,We zien ook graag kanjers uit de omliggende dorpen Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Haaren en Vught. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk een twintigtal kanjers mogen verwennen. Want alles wat we aanbieden is natuurlijk mooier om te doen voor een grote groep."

Opgeven als kanjer is nog mogelijk tot een week voor het wandelevenement in Esch dat van zaterdag 31 augustus tot zondag 1 september loopt en kan via e-mail: samenloopvoorhoopkanjers@gmail.com.