Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN GAAN NA DE ZOMER NAAR ANDER SCHOOLGEBOUW

Maremak verhuist naar Vorsenpoel

JAN HERMENS

De leerlingen van de school voor speciaal basisonderwijs De Maremak in Boxtel, verhuizen na de zomervakantie naar De Vorsenpoel. Hoewel er in 2017 nog sprake van dat de kinderen naar de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel zouden gaan, is dat plan van de baan.

Directeur-bestuurder Ton Reijnen van overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel licht toe: ,,Het aantal leerlingen op De Maremak is met ingang van komend schooljaar naar verwachting gedaald naar ongeveer 35. Deze kinderen hebben onderwijs in kleine groepen nodig, met extra begeleiding, maar ook contact met


leeftijdsgenoten op een reguliere school."

PASSEND ONDERWIJS

De verhuizing komt niet uit de lucht vallen. De Wet passend onderwijs die in 2014 werd ingevoerd, heeft als uitgangspunt dat kinderen met leer- of gedragsproblemen zoveel mogelijk op reguliere basisscholen worden opgevangen en niet langer naar aparte sbo-scholen gaan. Het onderbrengen van De Maremak in De Vorsenpoel past in die lijn. Op termijn worden de sbo-scholen als gevolg van de wet gesloten, zo ook de Boxtelse onderwijsinstelling. Pieter-Jan van Hoof is ondersteuningsmanager eenheid Zuid van samenwerkingsverband De Meierij, hier-


in zijn de schoolbesturen in deze regio opgenomen. Hij legt uit: ,,Na de verhuizing blijft De Maremak als instituut voorlopig nog wel bestaan, maar de naam verdwijnt. Alle kinderen zitten straks op De Vorsenpoel, in wezen is er echter sprake van een school in een school, met ieder een eigen onderwijsvorm."

In eerste instantie was het plan om de kinderen van De Maremak in de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel hun basisonderwijs af ronden. Na uitvoerig beraad met andere scholen binnen stichting Sint-Christoffel en het samenwerkingsverband is echter besloten de leerlingen onder te brengen in De Vorsenpoel. Deze school beschikt over voldoende ruimte én over een behoorlijk leerlingenaantal. Reijnen: ,,Dit is van belang voor de balans tussen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben en leerlingen voor wie dit niet geldt. We stimuleren dat die samen spelen, dat er contacten ontstaan tussen leeftijdgenootjes, dat er een eenheid groeit."

EXTRA BEGELEIDING

De verhuizing hangt eveneens samen met de onderwijsvorm die De Maremak al bij jonge leerlingen hanteert en verder uit wil breiden. ,,We kennen een Jonge Kind-groep (JKG), voor leerlingen van vier tot zeven jaar. Het gaat om circa twaalf kinderen die tijdelijk extra begeleiding nodig hebben in een klein verband. Het doel is dat deze leerlingen na een bepaalde periode doorstromen naar een groep op een reguliere basisschool. Die doorstroming is makkelijker als kinderen al vertrouwd zijn met een gebouw, leerkrachten en andere leerlingen. Het samenwerkingsverband bekostigt dit zogeheten groepsarrangement."

Na de zomervakantie starten de leerlingen van De Maremak niet alleen met een nieuw schooljaar, maar ook nog eens in een ander gebouw. Dat ligt overigens niet al te ver van het huidige onderkomen af. Wat er met het pand aan de Beukums 101 waarin De Maremak nu gevestigd is, gaat gebeuren is nog niet bekend.

FOTO BOVEN: Het huidige schoolgebouw van sbo De Maremak. (Foto: Peter de Koning).