De fundering voor de historische dwarsdeelschuur, die naast de Kinderboerderij Boxtel komt te liggen, is gereed. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De fundering voor de historische dwarsdeelschuur, die naast de Kinderboerderij Boxtel komt te liggen, is gereed. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

HISTORISCH SANITAIR NAAST DE KINDERBOERDERIJ IN DE MAAK

Bouw dwarsdeelschuur vordert gestaag

JOLEEN VAN ROOIJ

De Kinderboerderij in Boxtel is het oudste gebouw in de wijk Oost. Omdat de boerderij steeds meer bezoekers trekt, onder meer voor de naastgelegen generatietuin, is een goede toiletvoorziening noodzakelijk. Het sanitair in het hoofdgebouw was namelijk niet toereikend voor rolstoelgebruikers, dus werd er gezocht naar een oplossing. En dat werd... een historische dwarsdeelschuur.

Via wethouder Peter van de Wiel kwam de tip voor het herplaatsen van een historische schuur uit de regio. Stichting De Brabantse Boerderij vond een oud exemplaar in Berlicum. De gebinten hiervan worden herplaatst aan het Apollopad in Boxtel. ,,Er is enorm hard gewerkt. De fundering is inmiddels gereed", zegt vrijwilliger Pauline van den Braak uit Boxtel. ,,We zijn erg blij met de financiƫle steun van 100.000 euro van de gemeente. De Kinderboerderij investeert zelf 50.000 euro voor de inrichting en aankleding van de nieuwe schuur. We hopen uiteraard ook op sponsoring zodat we het interieur een historische uitstraling kunnen geven."

'PRACHTIGE TOILETUNIT'

Het bouwproject wordt uitgevoerd door bedrijf Nico de Bont, een dochteronderneming van Hazenberg Bouw uit Vught. De Bont is gespecialiseerd in klassieke restauratie, hedendaagse herbestemming en planmatig onderhoud van grote en kleine monumenten. ,,Er kan nu gestart worden met de opbouw van de historische schuur. Begin juli wordt het pand naar verwachting opgeleverd. Zoals het er nu naar uitziet gaan we dit ook echt halen. In de schuur komt straks onder meer een prachtige toiletunit. Ook kunnen we het gebouw gebruiken voor hooiopslag. We zijn natuurlijk erg blij met deze nieuwe ontwikkeling. Het is een positieve impuls voor de Kinderboerderij", aldus Van den Braak.