Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

What's Up Evi en Luuk?

Op de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel was zondagmiddag te zien hoe de schapen geschoren werden. Omdat de wollen vacht na verloop van tijd voor de beesten te warm wordt, kwam schapenscheerder Henri van Weert op bezoek. Onder grote belangstelling van jeugdige kijkers en het geblaat van de lammetjes, ondergingen de twee zwartblesschapen een heuse metamorfose. Evi (7) en Luuk Sparidans (10) uit Sint-Michielsgestel brachten samen met opa en oma een bezoek aan de Kinderboerderij en sloegen het tafereel geboeid gade.

Hey Luuk, waarom ben je precies naar Boxtel gekomen? ,,Ik kom kijken naar het schapen scheren. Dat heb ik nog nooit gezien. Mijn opa en oma en neefjes zijn er ook!"
En Evi, wat vond jij ervan om dit te zien? ,,Ik vond het wel een beetje spannend. De lammetjes waren wel een beetje wild."

Hoe zou dat komen denk je? Evi: ,,Omdat ze de mama op de grond zien liggen en dat vinden ze natuurlijk niet zo leuk."
Luuk, dit was de eerste keer voor jou dat je een schapenscheerder aan het werk hebt gezien. En? Wat vond je ervan? ,,Ze was soms wel een beetje raar aan het spartelen als hij bezig was. Ze kon natuurlijk ook niet weg", vertelt Luuk. ,,Zo'n vacht hangt trouwens best wel los. Ik vind het echt heel erg knap dat hij het schaap geen pijn heeft gedaan en dat hij niet in haar vel is geschoten met dat ding. Daaraan kun je wel zien dat hij dit veel vaker heeft gedaan."
Kijk, nu staan de lammetjes weer lekker bij de mama in de wei. Wat vind je daarvan? Evi: ,,Dat is veel fijner. Ze mochten er net ook bij zijn, maar nu zijn ze blijer."
Luuk, ik zie dat je een handjevol wol in je handen hebt. Hoe kom je daar aan? ,,Dat mag ik houden van de schapenscheerder. Het voelt zacht en vet. Ik ga het bewaren."
En wat heb je nog meer voor leuks gedaan Evi? ,,Ik heb lekker gespeeld in de zandbak. Ik haalde de 'vieze' dingetjes eruit met een zeef. Op school hebben we een héle grote zandbak. Daar heb ik met het piratenthema goud in gevonden."

FOTO RECHTS: Luuk en Evi kijken samen met opa en oma geboeid toe hoe Henri van Weert een schaap scheert. (Foto: Bas van den Biggelaar, tekst: Joleen van Rooij).