Bloedmirakelse Avond in de bibliotheek

De negende editie van de Bloedmirakelse Avond vindt dit jaar plaats in Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Tijdens deze avondvullende activiteit klinkt muziek en wordt er een lezing gehouden over de terugkeer van het Heilig Bloeddoek naar Boxtel.

De legende van het doek zou kort voor 1380 in Boxtel hebben plaatsgevonden. In de religieuze middeleeuwen knoeide priester Van den Aker witte wijn op twee altaardoeken waaruit rode vlekken ontstonden. De wijn, symbool voor het Bloed van Christus, was niet meer uit te wassen en de priester verborg de doeken. Op zijn sterfbed biechtte hij alsnog zijn geheim op en sinds die tijd werd jaarlijks bij het wonder stilgestaan.

HOOGSTRATEN

In de zeventiende eeuw werd de processie echter verboden. De doeken werden daarom tijdelijk overgebracht naar de Belgische plaats Hoogstraten. In 1924 keerden ze terug naar Boxtel en sindsdien vindt de Heilig Bloedprocessie plaats. Dit jaar is dat zondag 16 juni. Traditiegetrouw wordt voorafgaand aan de processie de Bloedmirakelse Avond gehouden. Heemkundige Christ van Eekelen gaat dan in op de geschiedenis van het mirakel en geeft antwoord op vragen, zoals waarom de doeken naar Hoogstraaten werden gebracht en waarom deze na 272 jaar weer terug kwamen naar Boxtel.

BLAUWE SCHUYT

Intermezzo's worden verzorgd door muzikaal ensemble Blauwe Schuyt, bekend om zijn optredens in middeleeuwse kostuums en historische instrumenten.

De Bloedmirakelse Avond start om 20.15 uur. Entree is 8,50 euro, biebleden ontvangen op vertoon van hun ledenpas 2,50 euro korting. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekdenbosch.nl.

Politie

Bosbrandje

In de bosrand van een weiland aan de Achterberghstraat in Boxtel is zondagavond een brandje geblust door de brandweer. Het vuur was nog niet overgeslagen naar het aanpalende gebied en de brandweerlieden hadden de situatie snel onder controle. De politie noteerde enkele verklaringen van passanten.