Afbeelding
Foto:

OPNIEUW SCHUIFT BISDOM MET PRIESTER

Liempdse kapelaan per 1 juli naar Beek en Donk

PÅL JANSEN

Hoewel hij uitkijkt naar zijn nieuwe uitdaging in de gemeente Laarbeek, verlaat kapelaan Geoffrey de Jong per 1 juli met pijn in het hart de Heilig Hartparochie. ,,Afscheid nemen is nooit leuk", vertelt de geestelijke.

De kapelaan wordt priester in de parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout, die in 2015 is ontstaan na een fusie van alle parochies in de gemeente Laarbeek. De Jong: ,,Daar hebben ze geen priester meer, om verschillende redenen. Ook de pastoor kreeg een nieuwe betrekking van de bisschop, die er nog al eens van houdt om met mensen te schuiven."

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom 's-Hertogenbosch wisselt momenteel diverse posten door verhuizingen en pastoors die met emeritaat gaan of op een andere wijze hun priesterschap gaan invullen. Eerder verliet hierdoor pastoor Jacques Grubben de Heilig Hartparochie en kwam daarvoor pastoor Geertjan van Rossem in de plaats.

HERDER

De Jong zal ook in Beek en Donk gaan wonen en gaat er voltijds aan de slag. ,,Die mensen hebben een herder nodig en ik kijk er naar uit om die rol te vervullen." De voorbije vijf jaar had de kapelaan namens de Heilig Hartparochie zijn thuisbasis in Liempde, waar tot 1 juli zijn diensten in de Sint-Jans Onthoofdingkerk worden gehouden.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 10.30 eucharistieviering b.g.v. misdienaarsdag parochie H. Michaël. Voorganger is kapelaan Zimmermann. 18.30 woord- en communieviering. Voorganger is Anton Bijnen. Misintenties: Anna Schoones- v.d. Meerendonk (verj); Wim Schellekens (verj).

ZONDAG 13.00 eucharistieviering b.g.v. het diamanten huwelijksfeest van Corrie en Hendrik Klomp- Scheutjens. Voorganger is pastoor Joe. Intenties: uit dankbaarheid voor het diamanten huwelijksfeest; voor overl. fam. Klomp- v. Turnhout en fam. Scheutjens- v. Erp.

DINSDAG 19.00 rozenhoedje bidden met aansluitend vespers, liturgisch avondgebed.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 Dienst geleid door ds. D. Strasser uit Son. Organist is Hans v.d. Haagen. Voor de kinderen is er geen Paks i.v.m. hemelvaartsvakantie.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Website. Meer informatie in het kerkblad en www.pg-boxtel.nl.

Iemand die alleen in en rond het gebedshuis vertoeft, is De Jong zeker niet. Laarbeek krijgt er een kapelaan bij die graag naar de mensen toe gaat. Zo staat hij erom bekend de jaarlijkse kermis-mis, die op de botsautobaan gehouden wordt, bij te wonen. Ook was hij de voorbije jaren geregeld te zien tijdens allerlei evenementen zoals de Boeremèrt, de Brabantse Oldtimerdag en de carnavalsoptochten.

WEER EN WIND

De kapelaan blies tevens de traditionele carnavalsmis nieuw leven in en is geregeld ter plaatse om nieuwe initiatieven te zegenen; in weer en wind. Zo zegende De Jong de schaatsbaan op evenemententerrein D'n Tip begin 2018 tijdens een strenge vorst. En afgelopen weekend nog onder een stralende lentezon schoot hij een weesgegroetje voor het recent gerealiseerde bakkershuis op het achtererf van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

Hierdoor is De Jong de voorbije jaren niet alleen voor de kerkgangers het gezicht van de Heilig Hartparochie geweest, maar in de gehele gemeenschap Liempde stond hij bekend als dé kapelaan van het dorp. ,,Ik zal vooral de betrokkenheid en warmte van deze gemeenschap missen", vertelt hij desgevraagd. Een tip voor de nieuwe voorganger van het dorp? ,,Wees open en bezoek de mensen. Probeer met veel bezieling met de Liempdenaren op te trekken en dan moet het, zeker in Liempde, allemaal wel goed komen."

MISSEN

Helemaal van hem af zullen de Liempdenaren niet zijn, zegt De Jong met een knipoog. ,,Mensen zullen me in de toekomst wellicht nog eens op een terrasje zien zitten in het dorp", grinnikt hij.

De Heilig Hartparochie laat desgevraagd weten de keuze van het bisdom te begrijpen, aangezien in de parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout momenteel geen priesters zijn. Desalniettemin zal de kapelaan en diens gewaardeerde werk gemist worden. Wie de opvolger wordt van De Jong is nog niet bekend.

FOTO BOVEN: Geoffrey de Jong hield in 2016 de eerste eucharistieviering op de botsautobaan tijdens de kermis in Liempde. Per 1 juli verhuist de kapelaan naar Beek en Donk om in dienst te staan van de parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout. (Foto: Gerard Schalkx).

Boxtel

Bloeddruk meten

Hartstichting Nederland laat vanwege een publiekscampagne mensen door heel Nederland gratis hun bloeddruk opmeten. In Boxtel kan dat van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni in de bibliotheek aan de Burgakker tijdens openingstijden. De stichting verstrekt er tevens informatie.