Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LENTEFEEST OP ACHTERERF LIEMPDSEN HERD VIERT AFRONDING SPPILL-PROJECTEN

Laat de toeristen nu maar komen naar Liempde

PÅL JANSEN

De geluiden van klompenmakers die hout bewerken en bakkers die vers brood laten kraken, klonken zaterdag op het achtererf van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Het bakkershuisje werd in gebruik genomen, net als de historische klompenmakerswerkplaats, die enkele jaren terug nog een kleine ruïne vormde tegenover de Coop Supermarkten. De Liempdenaren die zich de laatste jaren hartstochtelijk in hebben gezet om circa veertig SPPiLL-projecten te realiseren, werden nog even in het zonnetje gezet. En nu verder: laat die toeristen maar komen.

SPPiLL-voorzitter Tossy de Man zei het nog tegen vrijwilliger Driek Termeer: ,,Onze krachtpatser." Hij is een van de vrijwilligers die zich in heeft gezet voor allerlei projecten. Onder meer voor de boerderij, maar ook de klompenmakerswerkplaats. Vlak nadat kapelaan Geoffrey de Jong het bakkershuisje zegende, opende hij op uitnodiging van De Man het herrezen gebouw door een blok hout doormidden te hakken. Dat deed hij samen met wethouder Peter van de Wiel, die het laatste zetje gaf, en Hans van Hastenberg, die de eerste klap uitdeelde op de boomstronk.

Termeer is verre van de enige vrijwilliger die in de belangstelling stond. Een hele waslijst met voornamelijk Liempdse namen werd voorgelezen tijdens de feestelijke bijeenkomst op het achtererf. ,,Bij veel Landschappen van Allure-projecten kostte het best wat inspanning om mensen wakker te schudden, behalve in Liempde: daar stonden mensen meteen aan de voordeur om mee te doen", zei een trotse wethouder en dorpsgenoot Van de Wiel.

WANDEL- EN FIETSAPP

Op het achtererf zullen klompenmakers (vier staan klaar om te beginnen) en bakkers bezoekers workshops geven in de werkplaatsen. Ook acht wandel- en fietsroutes (Routes in Het Groene Woud, te downloaden als app in de Google Playstore) moeten de nodige mensen naar Liempde trekken. Wie denkt dat de realisatie ervan inhield dat er louter wat lijntjes over een landkaart getrokken moesten worden, komt van een koude kermis thuis. Jarenlang zijn vrijwilligers Albert Bressers, Louis van de Wiel en Kees Quinten in overleg geweest met grondeigenaren, partijen als de ZLTO, waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap: dat het nogal wat voeten in de aarde had om deze partijen op één lijn te krijgen, is een understatement. ,,En zij gaan weer bij elkaar zitten om nog meer routes te creëren", vertelde De Man.

Niet onbelangrijk; deze starten allemaal vanaf het bezoekerscentrum in het Liempdse dorpshart. 'We' zijn nog niet klaar, stelde De Man dan ook: ,,Nu moeten we juist samen optrekken. Er moet reuring komen, meer mensen moeten naar het dorp trekken, een terrasje pakken, winkelen bij de lokale ondernemers... Het is tijd om te gelde te maken wat tot stand is gebracht."

OP DE FOTO'S: Op het erf van D'n Liempdsen Herd werden zaterdag duiven losgelaten (grote foto) om allerlei afgeronde SPPiLL-projecten te vieren, zoals het bakkershuisje (kleine foto). (Foto's Bas van den Biggelaar).

Afbeelding