Afbeelding
Foto: B.van Vugt

BOXTELS GILDE OVERHANDIGT CHEQUE

Voedselbank krijgt steun van gildebroeders

Als eerste daad heeft de eerste vrouwelijke gildekoning Hilde van den Broek van Sint-Barbara en Sint-Joris een cheque ter waarde van 750 euro overhandigd aan de Voedselbank in Boxtel. Woensdag brachten de gildebroeders een bezoekje aan het pand aan de Achterberghstraat.

Voorzitter Arjen Witteveen vertelde voorafgaand aan de rondleiding die zou volgen, vol passie over de werkzaamheden van de Voedselbank. Hoofdman Jacques Habraken gaf daarna aan dat het gilde niet zomaar op bezoek was gekomen. Gildebroeders hadden tijdens de recente jaarvergadering namelijk de Voedselbank als goed doel gekozen. Het betekende dat koning Hilde van den Broek een cheque van 750 euro mocht overhandigen. Het is een jaarlijkse traditie: vorig jaar kreeg stichting Met je Hart een geldbedrag.

VIJFHONDERD MONDEN

Wekelijks vinden tweehonderd cliënten hun weg naar de Voedselbank, waarvan 130 uit Boxtel. Met de pakketten die zij meekrijgen, worden in totaal vijfhonderd monden gevoed. Ook inwoners uit Haaren, Biezenmortel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode worden voorzien van een wekelijks voedselpakket, die een waarde van vijftig euro vertegenwoordigen. Voor de Voedselbank zijn bovendien iedere week 65 vrijwilligers op vier locaties bezig om alle pakketten bij de juiste personen te krijgen. Aan de Achterberghstraat wordt alles samengesteld.

STILLE ARMOEDE

Volgens Witteveen is er nog veel stille armoede. Naar schatting zo'n zeshonderd Boxtelse gezinnen komen nog in aanmerking voor de Voedselbank, ondanks dat steeds meer mensen een baan vinden.

Iedereen kan gedurende een periode van drie jaar hulp krijgen van de Voedselbank. De stichting krijgt subsidies van de gemeente, giften van instellingen en bijdragen van partijen zoals het gilde. Cliënten krijgen voedselproducten mee die dagelijks bij supermarkten worden opgehaald. Deze zitten dichter tegen de houdbaarheidsdatum, maar het is verantwoord ze te verstrekken. Van de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde krijgen cliënten verse groente en fruit. ,,Een geweldig initiatief", aldus Witteveen.

FOTO ONDER: Uit handen van de eerste vrouwelijke gildekoning Hilde van den Broek van Sint-Barbara en Sint-Joris ontving Arjen Witteveen, voorzitter van Voedselbank Boxtel en omstreken, vorige week woensdag een cheque ter waarde van 750 euro. (Foto: Ruud van Casteren).