Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'WE ZIJN HET PIONIERSSTADIUM VOORBIJ'

Herenboereninitiatief van start in Apeldoorn

PÅL JANSEN

Tot dé Plattelandspionier van Nederland werd Geert van der Veer uit Boxtel niet verkozen. Maar zijn inspanningen om overal in Nederland Herenboerderijen op te richten, maken hem volgens het journalistieke televisieprogramma Tegenlicht van VPRO wel tot één van de vijf meest spraakmakende aanjagers van vernieuwende landbouw in Nederland. Inmiddels is ook de tweede Herenboerderij van start: in Apeldoorn.

Ondanks dat 'zijn' Herenboereninitiatief niet tot winnaar werd verkozen door VPRO Tegenlicht, was de uitverkiezing die plaatsvond in het plattelandsdorp Ulft al een erkenning voor het werk dat verricht wordt. En dat is het realiseren van allerlei coöperatieve boerderijen in de rest van Nederland. Even kort: deelnemers aan een Herenboerderij worden gedeeltelijk eigenaar van het agrarisch bedrijf en kopen daar hun producten. Een boer zorgt dat die op 'natuurinclusieve wijze' worden gerealiseerd.

,,Ik stond op het podium in Ulft en realiseerde me toen dat we wellicht het pioniersstadium voorbij zijn. Pas is de tweede Herenboerderij in Apeldoorn geopend met 125 mensen die lid zijn. In oktober gaan we in Rotterdam met ongeveer evenveel mensen aan de slag. Ook in Breda zitten we in die fase. In april 2020 willen we die twee locaties openen."

Waar de Boxtelaar begon in Boxtel in het Wilhelminapark, zet hij zich nu vooral landelijk in. Voor de locatie in Boxtel was er bijvoorbeeld een zogeheten Green Deal nodig: die werd afgesloten met diverse overheden en instanties om de werkwijze te mogen toepassen. ,,Die proberen we nu op te rekken zodat het ook voor andere initiatieven makkelijk wordt aan de gang te gaan. Inmiddels zijn we aangeschoven bij het werkoverleg met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit."

Het initiatief bereikt nu vierduizend mensen en indirect nog eens tienduizend. Dus er is nog een weg te gaan om heel Nederland te voeden met deze vorm van natuurinclusieve landbouw. Dé oplossing voor de uitdagingen van de reguliere landbouw, is Herenboeren niet. ,,We zijn een klein onderdeeltje van het totaal", zegt Van der Veer. ,,Bovendien willen we ons niet afzetten tegen het gangbare. We doen het ook ter inspiratie van anderen."

FOTO BOVEN: Begin 2017 sloot onder meer toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, rechts) een Green Deal om het Herenboereninitatief van Geert van der Veer (links) mogelijk te maken. (Foto: Peter de Koning).