Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VOORPROEFJE VAN LESSEN OVER SPANJE

Boxtelse bieb houdt Spaanse zomerschool

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen vanaf negen jaar deelnemen een zogeheten 'Spaanse zomerschool' in de bibliotheek in Vught. Een voorproefje daarvan vindt woensdag 12 juni plaats in Babel bibliotheek Boxtel aan de Burgakker.

Van donderdag 8 tot en met maandag 12 juli zijn in de bibliotheek van Vught leden van European Solidarity Corps aanwezig. Zij komen uit Spanje en leren dan hun taal aan jeugd van negen tot en met zeventien jaar. In de Boxtelse bibliotheek maken geïnteresseerde deelnemers niet alleen kennis met de Spaanse taal, maar ook met de cultuur. Zij kunnen dan alvast proeven van kunst, sport, muziek en eten. Inschrijven voor de zomerschool in Vught is dan ook mogelijk.

De activiteit op woensdag 12 juni is van 15.00 tot en met 16.00 uur. Toegang is gratis, aanmelden kan via de website: denbosch.op-shop.nl/2304/proeftuin-spaanse-zomerschool/12-06-2019.

VOORLEZEN

Een week voor de Spaanse introductieklas, is er een voorleesactiviteit. In de oneven weken pakt een medewerker van bibliotheek Boxtel altijd op woensdagmiddag een kinderboek op om voor te lezen aan kinderen vanaf drie jaar. Op woensdagmiddag 5 juni vanaf 15.00 uur staat het vaste voorleeshalfuurtje in het teken van de zee. Kinderen kunnen hier gratis bij aanschuiven.


LEKKER LENNISHEUVEL VALT IN DE SMAAK

Inwoners genieten van toffe toetjes en foodgifts

JOLEEN VAN ROOIJ

Tegen het decor van het ontluikend groen in natuurpark Boscheind en onder het genot van een drankje en live muziek, konden liefhebbers naar hartenlust proeven van diverse culinaire streekproducten tijdens Lekker Lennisheuvel. Ter ere van het vijftigjarig bestaan van het plaatselijk Vakantiecomité bood het terrein dit jaar ook tal van speelmogelijkheden voor kinderen. Door de gunstige weersomstandigheden maakten met name inwoners van Lennisheuvel alle tijd voor een gezellig samenzijn.

Een rondgang langs de vijftien kramen van diverse ambachtelijke ondernemers uit het Groen Woud leverde verrassende nieuwe culinaire ontdekkingen. Bij Zuster Evie uit Rosmalen, kon men onder meer terecht voor 'Toffe Toetjes, Puike Potten en Zalige Zoetigheden'. Ondernemer Yvonne Janssen biedt ambachtelijke hippe foodgifts, geïnspireerd op de voorraadkast van de huisvrouw uit de jaren zestig. ,,Ik sta hier voor de eerste keer. Het is een heel leuk evenement en prachtig van opzet. Het had voor mij wel wat drukker mogen zijn, maar met dit concept kan dat alleen maar groeien", aldus Janssen.

Even verderop stond de kraam van Frens en Wendy van Oirschot. Zij stapten vorig jaar met hun bedrijf over van melkkoeien naar waterbuffels. Inmiddels huizen er in D'n Buff in het Boxtelse Nergena zo'n 160 waterbuffels die goed zijn voor een flinke productie huisgemaakte mozzarella en andere buffelmelkproducten. De smaak is reuze, de belangstelling voor deze producten vult volgens de ondernemers een gat in de markt. Bij de kraam van Moestuinwinkel De Wetering stonden talrijke potjes jam, chutneys, mosterd en honing. Alles is vegan, gluten-, en lactosevrij en vrij van E-nummers. De gesprekken aan de kraam gingen met name over tips voor de moestuin en het vervaardigen van de producten.

LOTERIJ EN GEZELLIGHEID

Terwijl sommige bezoekers zich uitgebreid lieten informeren aan de kramen, genoten veel inwoners van Lennisheuvel van een gezellige middag in een sfeervolle entourage. Aan de bistrotafeltjes schoven verschillende inwoners bij elkaar aan. Wie dacht dat iedereen elkaar toch wel zou moeten (her)kennen heeft het mis. Tijdens het nuttigen van een beker overheerlijke ambachtelijke Marokkaanse tomatensoep van Bij D'Ingens, ving bovengetekende leuke flarden van gesprekken op zoals: ,,Bent u ook van Lennisheuvel? Ja hoor, geboren en getogen. Woont u hier nog niet zo al lang dan, want ik ken u niet..." Olaf Schimmel stond met zijn vriendengroep aan een tafel te genieten van een biertje. ,,De stemming is opperbest. Ik heb zojuist liefst twee prijzen gewonnen in de loterij; een kruidenplant en een kaasplankje. Het is echt heel gezellig om hier met dorpsgenoten samen te zijn. Wij komen hier nu voor de vierde keer. We zijn weliswaar 'import' maar wonen alweer zo'n zestien jaar in Lennisheuvel. Dit is echt een leuke combi van activiteiten, dus we blijven hier nog wel de hele middag", aldus Schimmel.

DORPSGENOTEN

Ook medeorganisator Ingrid van Veen was tevreden: ,,De opkomst is dit jaar meer dan prima. Wanneer ik nu rondkijk dan doet het me deugd om hier zoveel dorpsgenoten te zien." De organisatie heeft bewust voor standhouders gekozen die werken met streekproducten. ,,We zijn echt op zoek gegaan naar deelnemers die vanuit hun passie hun ambachtelijke producten vervaardigen", aldus Van Veen. De samenwerking met Vakantiecomité Lennisheuvel levert dit jaar extra speelvertier voor de kinderen. Terwijl de ouders genieten van een hapje en een drankje, wordt door de jongeren flink gebruikt gemaakt van de speeltoestellen. ,,Het is een goed idee geweest om onze krachten te bundelen en op deze manier te komen tot een sfeervol totaalconcept. Als dit goed bevalt, dan zetten we deze samenwerking mogelijk voort", lichtte Van Veen toe.

FOTO LINKS: Samen genieten van culinaire hoogstandjes uit eigen streek was ook dit jaar weer het doel van Lekker Lennisheuvel. Dat werd meer dan behaald, bleek tijdens de vierde editie. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Insectenlezing DKA

Imkers Eric van Oijen en Martien Tholen van De Kleine Aarde geven vrijdag 31 mei een lezing over insecten en bijen. Na de voordracht hebben bezoekers de gelegenheid om de nieuwe insectentuin en bijenhal aan het Klaverblad 13 in Boxtel te bezoeken. De gratis toegankelijke lezing begint om 20.00 uur.

N9NE

De derde editie van de beer-, food-, en winefair van restaurant N9Ne aan de Parallelweg Zuid vindt zondag 9 juni, eerste pinksterdag, vanaf 14.00 uur plaats. Naast diverse speciale bieren, wijnen en lekkere hapjes, zijn er ook optredens van The Star Company, INCH, Roel Jongenelen en de Band van Vandaag.