Afbeelding
Foto:

WEER VOLLE BAK TIJDENS ZESDE OPEN BOXTELSE QUIZRONDE

Quizzers stoeien met 160 breinbrekers

LINDA VAN DE WIEL

Welke merknaam stond op het jack dat Willem Alexander droeg toen hij in 1986 de Elfstedentocht schaatste?* En: Wie was halverwege de jaren tachtig achttien maanden getrouwd met Brigitte Nielsen?** Deze en nog 158 andere breinbrekers kregen de 156 deelnemers verdeeld over 39 teams zaterdag voorgeschoteld tijdens de zesde editie van de Open Boxtelse Quizronde. Na vier spannende ronden ging Korsakov Lite uit Utrecht er voor de vijfde keer op rij met de winst vandoor.

In opperste concentratie zaten de 156 quizzers - een team had op de valreep afgezegd - in groepjes van vier fluisterend te overleggen. Met fronsende voorhoofden, nietszeggende blikken en een regelmatige aha-erlebnis werd noeste arbeid verricht. Nee, de Open Boxtelse Quizronde was duidelijk niet de plek om te ginnegappen, dit was serious business.

Rachel Smits (32) nam met drie vriendinnen voor het eerst aan de quiz deel. Hun teamnaam? 'Onder valse voorwendselen'. ,,Ik wilde graag meedoen en heb de anderen op slinkse wijze overgehaald", lachte Smits. ,,De eerste ronde ging best goed, beter dan verwacht zelfs. Er zat een vraag in over Niki Lauda. Die wisten we gewoon."

RARE VRAGEN

De 21-jarige Stijn van Boxtel was kwart van het team 'You're a quizzard Harry'. ,,Vorig jaar deden we voor het eerst mee en we vonden het top", zei hij. ,,Ik houd van rare vragen. En vandaag kan ik mijn nutteloze feitenkennis kwijt. Vorig jaar eindigden we als tiende, we hopen onszelf dit jaar te verbeteren. Het antwoord op de vraag over de bijnaam van de vader van Harry Potter wisten we in elk geval. Dat was Gaffel."

Deze vraag was overigens een van de velen die het viertal goed beantwoordde. 'You're a quizzard Harry' eindigde op een verdienstelijke achtste plek.

PROFESSIONAL

Marc de Laat, samen met Kiske de Leest het brein achter 'The Brain', kwam goed beslagen ten ijs. ,,We hebben overlegd met de deelnemende kroegen en onze techniek is op orde. Techniek is altijd belangrijk in onze quizzen. We werken veel met geluidsfragmenten en grappige filmpjes."

Het tweetal kan zich na negen jaar The Brain professional noemen. ,,Kiske en ik hebben ieder al zo'n veertienduizend opgaven bedacht in de loop der jaren. Ik zie ook overal vragen in. Het is een afwijking…"

Gijs Ghijsens (58) van 'Kwistut' had het geluk van deze 'afwijking' te mogen genieten. ,,Ik doe al voor derde keer mee. Samen met vrienden. Ik vind het een relaxte én competitieve quiz. En ik ben liever overdag dan 's avonds in de kroeg."

De Open Boxtelse Quiz Ronde werd voor de vijfde maal op rij gewonnen door team 'Korsakov-Lite'. Het Utrechtse team was met een score van 135 vier punten beter dan 'Victorie Boogie Woogie' uit Schijndel (131). De derde plaats was voor 'Verrek 't is kaas' (126), vierde werd team 'Weten is zweten' (125). Het beste lokale team 'North & South' (123) werd vijfde en was net iets sterker dan Kerkvolk, óók uit Boxtel (121). De volledige uitslag staat op www.thebrain.nl.

* Marlboro ** Sylvester Stallone

FOTO'S BOVEN: De kroegen waren goed gevuld tijdens de Open Boxtelse Quiz Ronde, die voor de vijfde keer op rij gewonnen werd door 'Korsakov-Lite'. Het team scoorde 135 punten. (Foto's : Gerard Schalkx).


Borrels en bites in de Tijberzaal

Dance, Sing, Borrel & Bites. Onder deze noemer houdt Big Band Boxtel zaterdag 1 juni een muzikale avond met medewerking van popkoor Jukebox en de band Stoke.

Het repertoire van Jukebox bestaat uit bekende en soms minder bekende popnummers. Jaarlijks geeft het koor ook een benefietconcert voor een goed doel. Stoke is vernoemd naar de zanger Auke Stook die de meeste mensen kennen van The Stripe Bigband. Hij werkt ook mee aan ander muzikale projecten in de omgeving.

De avond wordt gevuld met muziek en uiteraard borrels en bites, oftewel kleine hapjes. Entree is gratis, de activiteit start om 20.00 uur.


Boxtel

Lezing en film MuBo

Pater Hans de Visser houdt zondag 2 juni om 11.15 uur in Museum Boxtel een lezing over de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Ook wordt er een korte film getoond over de geschiedenis van het godshuis. Toegang kost vijf euro. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98.

Afbeelding