'Het mooiste plekje van Boxtel' stond zondagmiddag in het teken van het muzikale festival Rue de l'Eglise, dat georganiseerd werd door blaaskapel De Volle Bloas. (Foto: Bas van den Biggelaar).
'Het mooiste plekje van Boxtel' stond zondagmiddag in het teken van het muzikale festival Rue de l'Eglise, dat georganiseerd werd door blaaskapel De Volle Bloas. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

DE VOLLE BLOAS PAKT BIJ PETRUSTOREN UIT MET GEMOEDELIJK FRANS FESTIVAL

Rue de l'Eglise op het mooiste plekje van Boxtel

LINDA VAN DE WIEL

'Je suis tres nerveux'. Een van de jonge zangeressen die zondagmiddag het kioskpodium van festival Rue de l'Eglise beklom, gaf ruiterlijk toe dat ze het best spannend vond een Frans chanson ten gehore te brengen. Muziekkapel De Volle Bloas tekende voor een gemoedelijk festival voor jong en oud dat de Oude Kerkstraat in Franse sferen bracht.

Franse muziek, kaasplankjes met stokbrood, brocante, jeu de boules en natuurlijk een straattekenaar die niet zou misstaan in hartje Montmartre. De leden van De Volle Bloas trokken zondagmiddag alle registers open voor een sfeervol evenement aan de voet van de Sint-Petrustoren. De muzikanten van de blaaskapel waren zelf herkenbaar aan een baret en een blauw-wit gestreept shirt.

CHANSONS

De Volle Bloas vormde de rode draad in het bomvolle muziekprogramma, waarvan de presentatie in handen was van Ludy Meister. Het repertoire van de blaaskapel, dat in drie sets op het plein voor de Sint-Petrustoren werd gespeeld, omvatte bekende chansons zoals 'Le Printemps' van Michel Fugain, 'Le Lac du Connemara' van Michel Sardou, 'Non non rien n'a changé' van Les Poppys en natuurlijk Edith Piafs 'Non je ne regrette rien'. De aftrap van Rue de l'Eglise was ook in stijl met 'La Marseillaise', het Franse volkslied.

Zangeres Karin Wolters bracht bovendien met pareltjes als 'Vivre' en 'Madame' het publiek in vervoering. ,,Mijn schoonvader speelt in De Volle Bloas en toen hij me vroeg te komen zingen, wilde ik graag meewerken. Ik heb geen spijt, het is goed georganiseerd", vond de Boxtelse.

Pleun van den Broek betrad eveneens de bühne. In duet met haar zangjuf Pleun van Dieren zong ze 'Une belle histoire'. ,,Het ging best goed vandaag. Ik zing al sinds ik twee jaar ben", aldus de inmiddels twaalfjarige zangeres. ,,Ik ben nog steeds zenuwachtig voor een optreden. Maar als ik eenmaal begin te zingen, is dat snel weg. Dan geniet ik." En dit was te horen. Pleun zong de sterren van de hemel.

142 VRIJWILLIGERS

Kees de Wild, samen met Wim Harmeling kartrekker van het evenement was tevreden over Rue de 'l Eglise. ,,Elk jaar organiseren we iets voor de Boxtelse gemeenschap. Vorig jaar was dit Circus Sijm, waarbij stichting Brabants Centrum een belangrijke rol speelde. Twee jaar geleden organiseerden we een evenement in spiegeltent Bon Salon in de kasteeltuin van Stapelen. En dit jaar bedachten we deze Franse middag", aldus de trompettist van De Volle Blaos.

Hij vervolgt: ,,We zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het instuderen van Franse nummers. We hebben er solisten en extra muzikale ondersteuning bij gezocht. Met hulp van verschillende ondernemers en stichting Boxtel Vooruit hebben we deze middag gerealiseerd. In totaal zijn 142 vrijwilligers betrokken bij dit evenement."

Hoewel kosten nog moeite gespaard zijn, hoopt de blaaskapel geld over te houden. De Wild: ,,We steunen dit jaar twee goede doelen: KWF Kankerbestrijding en Boxtel Vooruit."

MOOIE LOCATIE

Het publiek had in het begin nog enige moeite de weg naar de Oude Kerkstraat te vinden. Later op de dag kwamen steeds meer mensen naar het plein onder de Sint-Petrustoren. Zo ook Meike van Sambeek: ,,Mijn vader speelt bij De Volle Bloas dus ik wilde zeker een kijkje komen nemen." Spijt had ze geen moment: ,,Het muzikale programma is top. En wat een supermooie locatie is dit! Het is hier zó sfeervol. Van mij mogen vaker dit soort activiteiten worden georganiseerd op het mooiste plekje van Boxtel."

KLEINE FOTO BOVEN: Blaaskapel de Volle Bloas organiseerde het festival voor alle Boxtelaren die Frans heten, van origine Frans zijn of andere mensen die op de een of andere manier een klik hadden (of verzonnen) met Frankrijk. Passende kledij bleek meer dan voldoende om er thuis te zijn. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding