Een delegatie uit Wittlich brengt een bezoek aan het toen nog nieuwe zwembad Den Haagakker in Boxtel. De accommodatie met bijbehorende sporthallen, vlakbij winkelcentrum Oosterhof, is in mei 2007 tot tweemaal toe afgebrand. (Foto: Piet van Oers).
Een delegatie uit Wittlich brengt een bezoek aan het toen nog nieuwe zwembad Den Haagakker in Boxtel. De accommodatie met bijbehorende sporthallen, vlakbij winkelcentrum Oosterhof, is in mei 2007 tot tweemaal toe afgebrand. (Foto: Piet van Oers). Foto:

HONDERDEN SPORTERS REISDEN IN 1977-1981 NAAR JUMELAGESTAD

'Boxtelaren verrijking voor Wittlich'

Waar koorzangers, muzikanten en sporters voor 1977 incidenteel naar Duitsland reisden, werd vanaf dat jaar op grotere schaal werk gemaakt van de stedenband met Wittlich. Vooral de Jongerenlijst in de Boxtelse gemeenteraad ijverde voor meer internationale uitwisseling. Gesteund door de Boxtelse Sportraad en de Beheersraad Sport en Spel werden de banden met Wittlich aangehaald: niet minder dan 72 sporters reisden toen per bus naar het Duitse stadje voor de sportmanifestatie op 20 en 21 mei.

De sporters werden opgevangen in de Politieschool en vervolgens door de stadsraad ontvangen in de synagoge. Burgemeester Karl-Adolf Orth sprak mooie woorden over de opbloei van de jumelage, die daarvoor vooral bestond uit contacten met bestuurders die elkaar troffen tijdens de Heilig Bloedprocessie of de Säubrennerkirmes.

BOXTELSE CLUBS

Uit Boxtel waren teams present van judoclub Budo-Ruy, handbalvereniging BHV, tafeltennissers van de politiesportvereniging en De Waltreffers, voetballers van ODC en volleyballers van Blue Smash. De handbalvrouwen van BHV wonnen met grote cijfers van HSG Wittlich: 24-8. De mannen wonnen krap: 15-14. ODC verloor echter van SV Wittlich 1912: het werd 8-4.

De judoka's van Budo-Ruy beperkten zich net als die van de Polizei SV Wengerohr tot een spectaculaire demonstratie. Blue Smash delfde het onderspit tegen PSV Wengerohr. En de strijd tussen de tafeltennissers van De Waltreffer en Tischtennisspielvereinigung '76 Wittlich ging lange tijd gelijk op, maar eindigde in een zege voor de Duitse gastheren.

De sporters vermaakten zich ook buiten de lijnen van het speelveld prima: ,,De heerlijke Wittlicher wijn en het overdadige gerstenat zorgden al spoedig voor een geweldige sfeer, die tot in de kleine uurtjes aanbleef", notuleerde secretaris Jan Spijkers van de Boxtelse Sportraad.

DANSAVOND

Negentig sporters uit Wittlich brachten een jaar later een tegenbezoek. Koninginnedag 1978 kreeg zo een internationaal tintje. Na ontvangst in zaal De Adelaar en de kennismaking met de gastgezinnen, stond zondag 30 april in het teken van sport en spel. In sporthal Den Haagakker hield BHV een handbaltoernooi.

De schakers van De Waltoren namen het op tegen Schachclub Wittlich 1948 in café John van Unen aan de Stationsstraat. Op het voetbalveld van LSV in Lennisheuvel won de thuisploeg met 2-0 van SV Wittlich 1912. Later die dag werden in Den Haagakker wedstrijden en demonstraties gehouden door de turnsters van Tabitta en de atleten van Marvel. Ze kregen op de vloer en de baan gezelschap van leden van de Wittlicher Turn- und Leichtathletikverein 1883. De judoka's van het Boxtelse Budo-Ruy hielden demonstraties met leden van Polizeiverein Wengerohr.

DANSAVOND

Nadat de laatste sporters de sporthalvloer hadden verlaten, werd in restaurant De Kei nog een dansavond gehouden. Daags na Koninginnedag keerden de Duitse sporters weer huiswaarts, maar niet voordat ook de binnenstad van 's-Hertogenbosch was bezocht.

OVERLEG HALVERWEGE

De uitwisseling van 1979 in Wittlich bracht de meeste Boxtelse sporters op de been. De delegatie bestond uit bijna 170 sporters, onder wie zestig handballers van BHV. Die namen deel aan een toernooi waar ook voor het eerst sporters uit het Franse Brunoy aantraden, waarmee Wittlich dat jaar een stedenband sloot.

Het succes leidde tot meer contacten. In de Duitse stad Düren – halverwege Boxtel en Wittlich – werd uitgebreid overlegd over de ontmoetingen die in 1980 georganiseerd moesten worden. Het Wittlicher Tageblatt berichtte in november 1979 over de gesprekken, die namens Boxtel werden gevoerd door wethouder Bets van Hettema, sportambtenaar Frans Maas en secretaris Spijkers van de Sportraad.

Een waslijst aan sportclubs werd aan elkaar gekoppeld en uitgenodigd: van atletiek- tot zwemclubs. En de plannen gingen verder. Zo organiseerde de schaakclub in Wittlich een zomerkamp waaraan ook Boxtelse schakers konden meedoen.

GEEN GASTGEZINNEN

Financiële tegenspoed begin jaren tachtig maakte het steeds lastiger om de sportuitwisselingen te organiseren. De gemeente Boxtel wilde er minder geld aan uitgeven. Daarnaast bleken gastgezinnen voor de vele Duitse sporters steeds moeilijker te vinden. Alleen handbalclub BHV – in 1992 omgevormd tot fusieclub HCB '92 - pendelde regelmatig op en neer en deed jaarlijks mee aan toernooien in Wittlich.

De Boxtelse Sportraad toog met wethouder Bets van Hettema (tweede van links) en sportambtenaar Frans Maas (rechts naast de wethouder) regelmatig naar Wittlich voor overleg over sportmanifestaties. (Foto: collectie Jan Spijkers).
Boxtel voerde in de jaren tachtig campagne voor restauratieproject ‘Red de Toren’. De Boxtelse delegatie, die aandacht vroeg voor de broodnodige restauratie van de Sint-Petrustoren, wordt op de Säubrennerkirmes geïnterviewd door Duitse media. (Foto: Beeldbank Boxtel).
De gemeentebesturen van Boxtel en Wittlich troffen elkaar onder meer tijdens de Heilig Bloedprocessie. Op het bordes voor het gemeentehuis werd de ommegang aanschouwd. (Foto: Beeldbank Boxtel).
Verkenners uit Boxtel en Wittlich deden vaak mee aan internationale ontmoetingen. Deze foto is gemaakt in het Belgische Spa. (Foto: collectie Albert Klein).
Een groep dertigjarige inwoners van Wittlich, die een bezoek bracht aan leeftijdsgenoten in Boxtel. Natuurlijk werd een groepsfoto gemaakt. (Foto: collectie Jan Spijkers).