Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

'DIGITALE CONTROLE VOOR IDENTIFICATIE'

Vion voor rechter om illegale bouwvakkers

ADRIE VAN DER WEL & PÅL JANSEN

Vion Food Nederland neemt geen genoegen met een boete van ruim 85.000 euro voor het inzetten van illegale werknemers. Gisteren begon het hoger beroep bij de Raad van State om de boete van tafel te krijgen of te verminderen. De zaak loopt al sinds 2013. Om herhaling te voorkomen, komt er voor de huidige bouwwerkzaamheden een digitale ingangscontrole naar het terrein.

De vleesverwerker gaf de opdracht voor het leggen van een vloer aan aannemer Wijnen Bouw Someren. Die besteedde het werk weer uit aan De Bedrijfsvloer in Apeldoorn. Deze keten van onderaannemers liep vervolgens door naar Topfloor International in Rijsbergen, dat het Roemeense bedrijf TPC inschakelde. Deze firma leverde uiteindelijk negen Roemenen die de vloer bij Vion legden.

Maar dit bleek zonder de vereiste werkvergunning, zo oordeelden inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken. Alle genoemde bedrijven in de keten zijn dan ook bestraft. Vion kreeg een boete van 72.000 euro voor het ontbreken van de juiste papieren. Ook was nagelaten om de identiteit van de Roemenen vast te stellen en een kopie van hun paspoort te maken. Dat kost het bedrijf nog eens ruim 13.000 euro.

Voordat Roemenië volwaardig lid werd van de Europese Unie (op 1 januari 2007) met een vrij verkeer van werknemers, gold een overgangsperiode waarin voor hun werk in Nederland nog wel een vergunning vereist was. Precies op dat moment legden de Roemenen de vloer.

ILLEGALE WERKNEMERS

Volgens Vion was er geen sprake van illegale werknemers. Het ging om een bedrijf dat diensten verricht in Nederland. Zoals zoveel bedrijven in andere EU-landen dan doen. Daar is geen werkvergunning bij nodig, vond Vion tijdens de eerste zitting bij de rechtbank West-Brabant-Zeeland.

Maar die oordeelde vorig jaar dat er geen sprake was van het verrichten van diensten door een bedrijf uit een ander land. Uit verklaringen van de Roemeense vloerenleggers en de diverse opdrachtgevers blijkt volgens de rechtbank dat Topfloor de leiding en controle over het werk had. Daardoor werden het feitelijk werknemers van Topfloor en had dat bedrijf een werkvergunning nodig voor de buitenlandse arbeidskrachten.

Vion had bovendien zelf moeten controleren of de werkvergunning nodig was. Die verantwoordelijkheid geldt net zo goed voor opdrachtgevers, zo gaf de rechter destijds aan.

De boete is onderdeel van een grotere rechtszaak tegen nog veertien andere bedrijven die werkten met de Roemenen. Die zijn reeds gestraft en ook allemaal bij de Raad van State in hoger beroep gegaan. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

HUIDIGE VERBOUWING

Momenteel loopt een vergunningsaanvraag bij de gemeente Boxtel voor de uitbreiding van het bestaande pand. Inmiddels zijn de voorbereidende bouwwerkzaamheden al begonnen. Op de vraag in hoeverre er lessen zijn getrokken uit het verleden, antwoordt een woordvoerder dat alle wettelijke kaders gevolgd worden. ,,Daarnaast wordt er een digitale controle geïnstalleerd bij de ingang naar het terrein, zodat alle bouwvakkers voldoen aan de identificatieplicht uit de Wet Arbeid Vreemdelingen en de privacywetgeving. Dit zijn extra maatregelen die wordt genomen om herhaling te voorkomen", aldus de woordvoerder.


SP vraagt naar verhuizen zuivering HydroBusiness

Een goede zaak vindt de SP-fractie dat het college van B en W op gesprek is geweest bij Vion en dat het bedrijf heeft toegezegd onderzoek te doen naar de stankoverlast. ,,Maar er stromen nog steeds klachten bij ons binnen", aldus de partij.

Volgens SP-lid Frans Sannen heeft de partij anderhalve week geleden gesprekken gevoerd met ondernemers in de omgeving. Er zijn zorgen over de legionella die er in 2017 geconstateerd werd bij HydroBusiness, de partij die voor Vion het afvalwater zuivert. Ook is er onduidelijkheid naar het onderzoek naar de legionellabacterie. Volgens de SP voelen de omliggende ondernemers zich niet serieus genomen.

De fractie hoopt dat de overlastfactoren die de ondernemers aandragen (stank door schoonmaak van een silo van de waterzuivering, wachtende vrachtwagens met varkens en een soort 'weeïge slachtlucht') ook worden meegenomen in het onderzoek naar de geuroverlast.

Sowieso zien de zelfstandigen de waterzuiveringsinstallatie graag verhuizen en de fractie wil weten van het college of zoiets bespreekbaar is. Daarnaast hebben bewoners van Stapelen een zwartboek aangeboden bij B en W met daarin hun concrete klachten.

Hoewel de zuiveringsinstallatie van HydroBusiness is en niet van Vion, wordt daar wel alleen het afvalwater van de vleesverwerker gereinigd. Ook de grond is van Vion.