De gemeente Sint-Michielsgestel voorziet een deel van de Gemondseweg van nieuw asfalt. Welk wegenonderhoud verder volgt, is nog niet bekend. (Foto: Peter de Koning).
De gemeente Sint-Michielsgestel voorziet een deel van de Gemondseweg van nieuw asfalt. Welk wegenonderhoud verder volgt, is nog niet bekend. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INWONERS HOPEN OP GOED BESLUIT COLLEGE

Nieuw asfalt voor deel van de Gemondseweg

JAN HERMENS

Betere en veiliger wegen, dat is een grote wens in Gemonde. In december leverde een handtekeningenactie in korte tijd 390 steunbetuigingen op. De initiatiefnemers geven nu een terugkoppeling. Debbie van Brandwijk is een van hen. ,,We willen de mensen die de petitie getekend hebben, informeren over de voortgang."

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft laten weten tijdens de zomervakantie een deel van de Gemondseweg opnieuw te asfalteren. Het gaat om het wegvak tussen de Nachtegaalstraat en de Kalversteeg. Van Brandwijk: ,,We zorgen nu in overleg met de gemeente voor een betere omleidingsroute dan gedurende een eerdere gedeeltelijke afsluiting van de Gemondseweg. Toen werd het verkeer via Schijndel naar Sint-Michielsgestel gestuurd."

In januari, tijdens de sessie Praat met de Raad, toonden betrokken Gemondenaren een zelfgemaakt filmpje aan de raadsleden van de gemeente Sint-Michielsgestel om de knelpunten duidelijk te maken. Van Brandwijk: ,,Vervolgens heeft 26 maart een wegenschouw plaatsgevonden in bijzijn van de wethouders."

WEGVERSMALLING

Tijdens deze bijeenkomst heeft Alwien Geerts twee plekken aangewezen waar vrachtwagens met oplegger de bocht niet goed kunnen maken. Ter hoogte van het Kerkeind op de Sint-Lambertusweg en de hoek Dorpstraat-Besselaar. Daardoor moeten ze verder door het dorp rijden en dat is niet veilig. Verder is er op de T-splitsing Twijnmeer-VierGemalen door de gemeente een wegversmalling geplaatst die de situatie gevaarlijker maakt voor fietsers. ,,Ik heb met eigen ogen gezien hoe een basisschoolleerling gewond raakte na een aanrijdig met een auto. Niet alle eerder genomen verkeersremmende maatregelen in het dorp hebben dus het juiste effect", aldus Van Brandwijk.

Inmiddels is een aantal kleine reparaties in onder andere de Dorpstraat, Sint-Lambertusweg en het Hof uitgevoerd. Verder heeft een verkeerskundige van de gemeente een memo over de bevindingen opgesteld. Hier laten andere experts hun licht nog over schijnen, waarna het stuk besproken wordt binnen het college van B en W. Dat geeft puntsgewijs aan welke zaken wel en niet aangepakt worden. Van Brandwijk geeft aan dat ze nog wacht op uitsluitsel van het gemeentebestuur.