Afbeelding
Foto:

KOPPELS KRUIPEN ACHTER HET FORNUIS TIJDENS ESCH KOOKT

Smullen van 'zelf geschoten uiensoep'

MARIËLLE WIJFFELAARS

In Esch genoten zaterdagavond 74 inwoners van culinaire hoogstandjes. Niet in een chique restaurant, maar gewoon gezellig thuis bij dorpsgenoten. Tijdens het evenement Esch Kookt schuiven de deelnemers bij elkaar aan om samen te eten en elkaar te leren kennen. En dat levert soms verrassende gerechten én ontmoetingen op.

De deelnemende tweetallen bereiden elk een voor-, hoofd-, of nagerecht. Vier dorpsgenoten voegen zich aan tafel om dat gezamenlijk op te eten, daarna vertrekt elk duo naar een volgende locatie voor het volgende deel van de maaltijd. Op deze manier ontmoeten alle deelnemers tijdens Esch Kookt zes verschillende koppels.

Bij de woning van Jeske Maas en Dave Can ruikt het om kwart voor zes al heerlijk. Terwijl de soep pruttelt op het vuur, laat Dave trots zijn zelfgemaakte dim sum zien. ,,Het kost wat tijd om te maken, maar het meeste kan vooraf gebeuren. Ik wil natuurlijk ook tijd hebben om met iedereen te kletsen", vertelt hij. Het echtpaar doet voor de vierde keer mee aan Esch Kookt en is enthousiast over het evenement. ,,Het is een leuke manier om andere inwoners te leren kennen. Na zo'n avond weet je meer van elkaar, hartstikke gezellig", zegt Jeske.

Via de poort komen een kwartier later de eerste gasten binnen. Mede-organisator Hanni van Breukhoven en echtgenoot Rob mogen aanschuiven. Hanni: ,,Ik ken echt veel mensen in Esch, maar zelfs voor mij zitten er soms nog onbekenden bij. Het is sowieso leuk om te zien hoe mensen wonen en gezellig te praten. Wat mij betreft is het culinaire festijn elk jaar een groot succes."

Als ook de andere tafelgasten aanwezig zijn, wordt er uitgebreid geproost en serveren Jeske en Dave de maïssoep en de dim sum. Even is er lichte paniek bij de gasten, dit gerecht wordt namelijk met stokjes gegeten. ,,Daar waag ik me niet aan", zegt Rob. ,,Geef mij maar gewoon mes en vork, anders zit ik hier aan het eind van de avond nog." Ook hij geniet elk jaar weer tijdens Esch Kookt. ,,De variatie is groot. Bij de een krijg je een heel luxe gerecht, terwijl een ander juist iets makkelijks op tafel zet. Het smaakt altijd goed en het is gezellig om steeds nieuwe mensen te ontmoeten. Het schept echt een band in het dorp."

GOEDE KOK

Een paar deuren verder zit een groep eters samen in de keuken te wachten tot Paul en Job klaar zijn met het bereiden van hun voorgerecht. Het duo serveert toast met zelfgemaakte paté van wild zwijn. Extra bijzonder: ze hebben het zelf geschoten. ,,Ik jaag regelmatig. Niet voor m'n plezier, maar voor het wildbeheer", vertelt Job enthousiast. ,,Dit zwijn is afkomstig van een jacht in Duitsland." Rob zorgt voor een lekkere uiensoep als bijgerecht. ,,Uiteraard met zelf geschoten uien", zegt hij met een knipoog. ,,Ik ben geen geweldige kok, maar mijn uiensoep valt altijd wel in de smaak."

Zodra de gasten beginnen te eten, wordt het stil. Een goed teken, vindt Rob. Zijn tafelgenoten zijn het erover eens: ,,Dit is een heerlijk begin van Esch Kookt. Het smaakt heerlijk." Na het verorberen van het voorgerecht springt iedereen snel op de fiets. Het hoofdgerecht op een ander adres staat immers te wachten...

FOTO BOVEN: De paté van zelf geschoten wild zwijn valt in de smaak bij de deelnemers van Esch Kookt. (Foto: Gerard Schalkx).


De Zonnebloem in Liempde de straat op voor lotenactie

Vrijwilligers van De Zonnebloem in Liempde gaan van dinsdag 11 tot en met zondag 15 juni de straat op om loten te verkopen ten behoeve van de organisatie. Met behulp van 29 vrijwilligers worden in Liempde sociale en recreatieve activiteiten mogelijk gemaakt voor mensen met een fysieke beperking.

De loten kosten twee euro per stuk waarvan vijftig cent naar de landelijke organisatie gaat en het restant in Liempde blijft voor de activiteiten voor alle deelnemers.

Mensen die een lot kopen, kunnen bovendien aardige prijzen winnen, waaronder 15.000 euro. En vanwege het zeventigjarig bestaan van de landelijke Zonnebloem, maken de deelnemers aan de loterij ook kans op een auto, iPhone XS of een weekendje weg in eigen land.

Loten zijn online te bestellen via www.zonnebloem.nl/loten/p/josékelders.