In 1988 bezocht Jas de Keistamper de Duitse zusterstad. (Archieffoto Brabants Centrum).
In 1988 bezocht Jas de Keistamper de Duitse zusterstad. (Archieffoto Brabants Centrum). In 1988 bezocht Jas de Keistamper de Duitse zusterstad. (archieffoto Brabants Centrum).

OUD-BURGEMEESTER FRANK VAN BEERS VAN BOXTEL (2006-2012):

'Contacten Wittlich altijd hartelijk'

'Junge, komm bald wieder,
bald wieder nach Haus.
Junge, fahr nie wieder,
nie wieder hinaus.'
(Freddy Quinn)

MARC CLEUTJENS

,,Er zijn enkele dingen die ik heel erg mis sinds ik afscheid heb genomen als burgemeester. Eén daarvan is de jumelage met Wittlich." Frank van Beers (63) was van 2006 tot 2012 burgemeester van Boxtel en een warm pleitbezorger van een hechte vriendschapsband tussen beide gemeenten. Hij sloot vriendschappen voor het leven, óók met zijn ambtsgenoot Joachim Rodenkirch.

'Ha burgemeester!' Van Beers grinnikt als een van de cliënten van Cello hem begroet in het Vughtse hoofdkantoor van de zorginstelling waar hij sinds 2012 voorzitter is van de raad van bestuur. ,,Dat hoor ik nog steeds vaak hoor. Ook als ik in Boxtel ben om te winkelen of vrienden te bezoeken. Dan spreken mensen me nog vaak aan als burgemeester. Leuk!"

Van Beers heeft geen spijt van zijn besluit om het burgemeesterschap op te geven. ,,Ik geniet elke dag bij Cello. Wat ik vooral mis? De mooie momenten! Het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. En Wittlich. Ik mis de contacten, de bezoekjes en ook de kracht die van jumelage uitgaat. Want die is en blijft groot: Europa is veel meer dan Brussel of Straatsburg. Europa is samen koffie drinken aan de keukentafel of een biertje drinken."

OP EEN LAAG PITJE

Van Beers maakte kort na zijn benoeming in 2006 kennis met Wittlich. Hij bezocht de Säubrennerkirmes en begroette toenmalig burgemeester Ralf Bussmer. ,,Ik herinner me dat we in het college van B en W overwogen hebben om te stoppen met de jumelage. In die jaren stonden de contacten op een laag pitje." Hij vervolgt: ,,Ik wilde de vriendschap met Wittlich een nieuwe kans geven. Je zet na vijftig jaar niet zo maar een punt achter een vriendschap."

Daar komt bij dat Van Beers gelooft in de diepere betekenis van een stedenband. ,,Na de Tweede Wereldoorlog zijn vrede, vriendschap en veiligheid een groot goed geworden. Het is belangrijk om daarmee ook op lokaal niveau bezig te zijn, ook al is een jumelage tussen twee gemeenten misschien een kleine druppel op een gloeiende plaat. Maar elk druppeltje zorgt voor afkoeling…"

'WIJ ZIJN EUROPA!'

Van Beers' geloof in Europa inspireerde hem om de banden met Wittlich aan te halen. ,,In juni 2009 bezocht ik met een Boxtelse delegatie het Altstadtfest. We stonden stil bij het gouden jubileum van onze stedenband. En ik ontmoette er Joachim Rodenkirch, die kort daarvoor was gekozen als burgemeester."

Er was een klik. ,,Daags voordat we ook in Boxtel een jubileumfeest hielden, werd Joachim geïnstalleerd. Ik ben daar met mijn vrouw Marianne naartoe gegaan. Ik vond dat Boxtel aanwezig moest zijn. Ik heb in de Joodse synagoge van Wittlich een toespraak gehouden, in het Duits en het Nederlands, maar ook in het Frans en het Engels voor de gasten uit Brunoy en Wellingborough, de andere jumelagesteden van Wittlich. Waarom? Om te laten zien: 'Wij zijn Europa!'."

Burgemeester Rodenkirch was geraakt door Van Beers' aanwezigheid en warme woorden. De kersverse burgemeester toog daags na zijn installatie met een delegatie naar Boxtel om er mee te doen aan een uitbundige feestdriedaagse.

LIEDJES ZINGEN

Tijdens de festiviteiten in Boxtel in de zomer van 2009 bloeide de jumelage op als nooit tevoren. Honderden inwoners deden mee aan kookproject De Smaak van Boxtel of bezochten het Säubrennen op de Markt. Op landgoed Velder was de Duitse delegatie eregast op Streekfestival Het Groene Woud.

Hoogtepunt was de muzikale avond op de Markt. Daar klonken Nederlandse kaskrakers en Duitse schlagers. En beklom burgemeester Van Beers het podium. ,,Samen feest vieren is samen zingen", blikt hij stralend terug. ,,Joachim zei dat hij niet kon zingen. Ik heb hem overgehaald en we hebben samen gezongen." Liedjes van Frans Bauer ('Heb je even voor mij?') en Marianne Rosenberg ('Ich bin wie du') en de klassieker 'Junge, komm bald wieder' van Freddy Quinn galmden over de Markt.

EXTRA ZETJE

Van Beers heeft zich tijdens zijn ambtstermijn sterk gemaakt voor het stimuleren van de economie, toerisme en natuur. ,,Streekfestival Het Groene Woud was een mooi evenement, net als de Wirtschaftswoche waar we Boxtel op de kaart hebben gezet. Natuurlijk, de Wittlichers kwamen daarna niet meteen massaal naar Boxtel. Maar de contacten droegen bij aan wederzijds begrip en leverden nieuwe vriendschappen en zakelijke relaties op."

Nu Boxtel en Wittlich bijna zestig jaar bevriend zijn, kriebelt het weer. De oud-burgemeester van Boxtel weet dat inwoners niet massaal uitlopen voor de jumelage. ,,Het zou echter jammer zijn als de vriendschapsband met Wittlich verloren gaat. Ik hoop dat die blijft bestaan, in welke vorm dan ook", zegt Van Beers. ,,Natuurlijk is het aan de inwoners van beide gemeenten om daar zelf vorm en inhoud aan te geven. Ik denk dat de burgemeester de kartrekker moet zijn en er met de gemeente voor kan zorgen dat activiteiten of evenementen kunnen slagen. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan."

Streekfestival Het Groene Woud in 2009: de burgemeesters Frank van Beers (rechts) en Joachim Rodenkirch maken hun entree per koets. (Foto: Peter de Koning).
Prins Benjamin (links zittend) en prinses Christine van het dorp Wengerohr (rechts zittend) bij Wittlich en prins Paul (links) en adjudant Angelique wilden in 2013 de dorpsvriendschap verstevigen door borden te plaatsen. (Foto: Piet van Oers).
De vriendschap tussen Wittlich en Boxtel wordt opnieuw bevestigd in 2009. Links loco-burgemeester Albert Klein, rechts burgemeester Frank van Beers. (Foto: Marc Cleutjens).
2009: Wittlich brengt het Säubrennen naar Boxtel en kinderen mogen een handje helpen… (Foto: Marc Cleutjens).