Voetbal is een universele 'taal'. Als de bal rolt, holt iedereen er even enthousiast achteraan.  Sport verbroedert en dat is precies het doel van de dag. (Foto: Peter de Koning).
Voetbal is een universele 'taal'. Als de bal rolt, holt iedereen er even enthousiast achteraan. Sport verbroedert en dat is precies het doel van de dag. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OP HET VELD VALLEN VERSCHILLEN TUSSEN KINDEREN WEG

'Onze focus ligt vandaag op samenspel'

JAN HERMENS

,,Ben jij een scout?" Perry Kuijs doet trucjes met de bal en heeft de droom van duizenden voetballende kinderen. Staand langs de lijn met een pen en een schrijfblokje, maakt de auteur van dit artikel notities. Zijn vraag komt dus niet uit de lucht vallen. Trainers van de PSV Foundation geven deze donderdag voetbalclinics aan jongeren van De La Salle en RKSV Boxtel, op de velden van de voetbalvereniging.

Initiatiefnemer is Daan van Genuchten. ,,Ik werk als groepsbegeleider bij De La Salle en ben nog bezig met een opleiding. Deze dag organiseer ik in het kader van school, met medewerking van de afdeling vrijetijdsbesteding, de Boxtelse voetbalclub en de PSV Foundation. Doel is om kinderen van De La Salle en de voetbalvereniging samen te laten sporten en zo nader tot elkaar te brengen. Voetbal is een gemeenschappelijke taal die ze allemaal spreken. Op het veld vallen de verschillen weg. Om winnen of verliezen draait het vandaag niet."

Helemaal zonder competitie is de clinic echter niet. De oefeningen bestaan deels uit partijtjes mét goaltjes en treffers. Samenwerken staat voorop, maar scoren telt natuurlijk wel voor kinderen. Ook de trainers van de PSV Foundation zijn gedreven.

BOKJES

Circa zeventig voetballertjes van de roodwitten en dertig kinderen van De La Salle doen hun uiterste best binnen de lijnen. Ze kappen, draaien, rennen en springen op de vierkante meter. Snel en dartel als jonge bokjes die net de wei in mogen. En als ze even aan de zijlijn moeten wachten op hun beurt, houden ze een balletje hoog of perfectioneren een schaar.

Van Genuchten: ,,De voetbalmiddag duurt tot een uur of acht 's avonds. De kinderen krijgen daarom ook een maaltijd en er is een speciale afsluiting met Phoxy, de mascotte van PSV. Dat is een verrassing voor de deelnemers."

Mede-organisator Jeroen Meulendijk (werkzaam bij De La Salle én lid van Boxtel): ,,De dag is bijzonder geslaagd. De focus lag op samenspel. Aan het einde kregen de kinderen een PSV-bal. Ik zag alleen maar lachende gezichten."

FOTO RECHTS: De clinic van de PSV Foundation aan jeugd van De La Salle en RKSV Boxtel, zorgde voor lachende gezichten. (Foto: Peter de Koning).

Handbal

HCB '92

Het eerste vrouwenteam van HCB '92 speelde afgelopen weekeinde geen wedstrijd.

Uitslagen zondag 25 en zaterdag 25 mei

HCB '92 DB1 - Elshout DB1        6-20

Zephyr/HCB '92 HB1 - Bedo HB1        11-21

HCB'92 D1 - EHV D3        11-11

Programma zondag 2 juni

PSV Handbal E2 - HCB'92 E1        09.55

Zephyr/HCB'92 HB1 - Manual HB1        10.15

Desk DB1 - HCB'92 DB1        10.45

Habo'95 D1 - HCB'92 D1        11.00

HVN DS1 - HCB'92 DS1        14.10

Afbeelding