Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtel laat stem gelden voor Europa

De verkiezingen voor het Europees parlement zijn vanmorgen begonnen. In het Sint-Ursulagebouw aan de Baroniestraat hadden voor half acht 's ochtends circa veertig mensen hun stem uitgebracht. ,,We trekken er af en toe eentje naar binnen", grapten de vrouwen achter de tafels. Mieke Dankers, Leny van Dongen, Nel Zink en Ingrid de Haas bewaken het stemproces.

,,We horen hier alle verhalen", lachtte Dankers. Desalniettemin is het bemensen van een stembureau een serieuze zaak. De Haas maakte dit voor de eerste keer mee. ,,Ik help mee omdat ik me wil inzetten voor de maatschappij. Stemmen is belangrijk voor de democratie. Ik merk wel dat er aan deze kant van de tafel het een en ander bij komt kijken. Zo moest ik een verplichte instructieavond bijwonen." Van Dongen: ,,We beschikken ook over een handboek met alle regels. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we bepaalde voorschriften aantonen."

De vrouwen waren vanochtend om zeven uur al present en zijn zeker tot diep in de avond bezig. Zink: ,,Het stembureau is tot negen uur vanavond open, daarna gaan we stemmen tellen."

De Nederlanders en de Britten zijn binnen de Europese Unie als eerste aan de beurt voor een gang naar de stembus. De verkiezingen voor het Europees Parlement duren tot en met zondag. Dan wordt ook de uitslag bekendgemaakt.

FOTO BOVEN: Vroege stemmers in Sint-Ursula. (Foto: Peter de Koning).