Afbeelding
Foto:

VRAAGTEKENS BIJ DOORSTROMING VERKEER

Vrees voor stagnatie bij autotunnel onder spoor

JAN HERMENS

Boxtel staat aan de vooravond van een grootscheepse infrastructurele operatie: het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De ontwerpbestemmingsplannen voor de laatste twee deelprojecten liggen tot en met donderdag 13 juni ter inzage. De gemeente Boxtel hield gisteren een informatiemarkt in partycentrum Denziz voor inwoners.

De twee laatste deelprojecten zijn de verbreding van de Keulsebaan en het realiseren van een fietsonderdoorgang in de Tongersestraat. Een fraaie, bewegende artist impression toont van beide zijden de fietsonderdoorgang met, tussen de twee sporen, een trap. ,,Die is omstreden", aldus wethouder Herman van Wanrooij. ,,Mensen die in Tongeren wonen, willen een hellingbaan. Als je met de fiets naar beneden rijdt, heb je echter best wat vaart. Onderaan zou dan eigenlijk een kleine rotonde moeten komen. Die is kostbaar. We willen de trap nu zo bouwen, dat de aanleg van een hellingbaan nog mogelijk blijft."

FLESSENHALS

Belangstellende inwoner Alice Zijlmans vraagt zich af wat de gevolgen voor het centrum zijn, als in 2024 de dubbele spoorwegovergang wordt opgeheven. ,,We kregen pas nog een voorproefje, toen ProRail onderhoud aan de sporen verrichtte. Het was knap druk die week." Daarnaast is ze benieuwd of de tweebaans autotunnel onder het spoor bij de Keulsebaan over een paar jaar geen flessenhals wordt. Vier banen moeten dan immers terug naar twee. Wethouder Herman van Wanrooij stelde, zoals al vaker, dat volgens de gemeente het verkeer er soepel door blijft stromen. ,,Die tunnel is tweebaans aangelegd en laat zich niet zomaar verbreden. De weg ernaartoe biedt ruimte genoeg voor automobilisten om geleidelijk te ritsen zodat er geen file ontstaat."

BEREIKBAARHEID

Liesbeth van Esch van bandenbedrijf Van Esch vreest voor de bereikbaarheid van haar onderneming als de dubbele spoorwegovergang wordt opgeheven. De onderneming bevindt zich op het adres Tongeren 16, in de oksel tussen de spoorlijnen. ,,Ons bedrijf moet juist voor gemotoriseerd verkeer bereikbaar zijn."

Voor bewoners van de Kapelweg betekenen de PHS-maatregelen een afname van verkeersdrukte voor hun deur. De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) ontlast de buurtschap Kalksheuvel. Die nieuwe autobaan is het eerste deelproject dat op de planning staat.

FOTO BOVEN: Het maatregelenpakket PHS brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. De informatiemarkt in partycentrum Denziz trok dan ook veel kritische belangstellenden. (Foto: Jan Hermens).