Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LUSTRUMEDITIE VOOR ESCH KOOKT!

Culinaire hoogstandjes uit de keuken en fijne ontmoetingen

RENS VAN DEN ELSEN

In een ontspannen sfeer (nieuwe) mensen leren kennen, onder het genot van zelfgemaakte gerechtjes. Dat zijn de ingrediënten van Esch Kookt. De vijfde editie is zaterdag 25 mei. De deelnemers fietsen dan voor elk gerecht naar een andere locatie.

Dit jaar hebben zich 36 koppels gemeld, een nieuw record. Mede-organisator Hannie Breukhoven is er blij mee. ,,Zoveel hebben we er nog nooit gehad, ook al valt de datum tegelijk met wat feestjes."

Op de avond zelf komen vier dorpsgenoten bij een deelnemend duo aan tafel mee-eten. Na een gerecht gaat elk tweetal weer naar een ander adres voor het volgende deel van het diner. Vervolgens wordt ook het nagerecht op een andere plek genuttigd. Er zit altijd een element van verrassing in, want ieder koppel krijgt zaterdagmorgen een envelop in de bus. Daar staat in bij wie ze 's avonds worden verwacht. ,,Het is natuurlijk de bedoeling om zo lang mogelijk te wachten met het openen van de envelop, we zijn altijd benieuwd wie hun nieuwsgierigheid het beste in bedwang kan houden", grinnikt Breukhoven.

De organisatie ontvangt zelf ook koppels. Breukhoven heeft al een smakelijk hoofdgerecht in gedachten. ,,Onze bezoekers krijgen gevulde kipfilet, omwikkeld met spek met groene groentes en salade. Daarnaast krijgen ze gefrituurde peen julienne en versgebakken frites", vertelt ze. Een culinair genie hoef je overigens niet te zijn om mee te doen. ,,Het gaat om de gezelligheid en nieuwe mensen leren kennen."

Vanwege het eerste lustrum heeft de organisatie voor alle deelnemende koppels een cadeautje. Breukhoven: ,,Iedereen krijgt een wekpotje met kruiden om in de keuken te gebruiken. Daarnaast zit er een kaartje bij met de datum voor volgend jaar. Het evenement vindt dan plaats op de eerste zaterdag van juni."

FOTO ONDER: Bij de familie Breukhoven kon vorig jaar het voorgerecht voor Esch Kookt! in de tuin gegeten worden. V.l.n.r en met de klok mee: Hans Teeuwen, Patrick de Kort, Ine Teeuwen, Hannie Breukhoven, Patricia de Moët en Rob Breukhoven. (Foto: Peter de Koning).